εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διοξίνες στο Κρέας

0 comments

 

 
Σε επίπεδα ασφαλή για την υγεία του Έλληνα καταναλωτή, βρίσκονται οι διοξίνες στο κρέας, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο ΕΦΕΤ.
 
 
 
Την έρευνα αυτή παρουσίασε ο κ. Μπαρμπέρης στη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκαν την 1η Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης «Detrop».

Σύμφωνα με την παρουσίαση, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι επιμόλυνση με διοξίνες οφείλεται κυρίως σε κατανάλωση από ζώα επιμολυσμένης με διοξίνες ζωοτροφής και όχι στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημείωσε ότι καθώς στην Ελλάδα η βιομηχανική δραστηριότητα είναι περιορισμένη, πέραν των ζωοτροφών προσοχή θα πρέπει να δίνεται στους άλλους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν επιμόλυνση με διοξίνες, όπως είναι η βόσκηση των ζώων κοντά σε χωματερές και σημεία ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων.

Επισημαίνεται ότι η πρόσληψη διοξινών από τον άνθρωπο μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στο νευρικό, ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, να επηρεάσουν την αναπαραγωγική λειτουργία, ενώ μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο, όπως επεσήμανε ο ίδιος.