εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Έλεγχοι Ασφάλειας Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

0 comments

 Τις τελευταίες δεκαετίες μια σειρά από διατροφικές κρίσεις που αφορούν υψηλών προδιαγραφών τρόφιμα έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ως προς την ασφάλεια των προϊόντων τροφίμων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτές οι κρίσεις ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη για την καθιέρωση σχετικής με την ασφάλεια τροφίμων νομοθεσίας και υποδομών, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην παραγωγική αλυσίδα, «από το αγρόκτημα στο τραπέζι.
Οι έλεγχοι για την ασφάλεια τροφίμων, τα συστήματα και η νομοθεσία έχουν τεθεί σε λειτουργία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στοχεύοντας στον έλεγχο τόσο των μικροβιολογικών όσο και των χημικών κινδύνων της παραγωγικής αλυσίδας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών. Η ΕΕ έχει αναπτύξει μια περιεκτική στρατηγική για την ασφάλεια τροφίμων, η οποία εξασφαλίζει τη δυνατότητα ιχνηλάτησης του τροφίμου σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής. Αυτή η απαίτηση στηρίζεται στην προσέγγιση «ένα βήμα πίσω και ένα βήμα μπροστά», υποδηλώνοντας ότι οι υπεύθυνοι στις επιχειρήσεις τροφίμων έχουν σε εφαρμογή ένα σύστημα που τους επιτρέπει να αναγνωρίσουν τους άμεσους προμηθευτές τους και τους άμεσους καταναλωτές τους. Τα υψηλών προδιαγραφών κριτήρια ισχύουν τόσο για τρόφιμα που παράγονται εντός της ΕΕ, όσο και για τα εισαγόμενα. Η στρατηγική της ΕΕ για τα τρόφιμα έχει τρία θεμέλια στοιχεία: α) νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων, β) έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση, στην οποία βασίζονται οι αποφάσεις, και γ) επιβολή και έλεγχο.