εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Δυτική Ελλάδα: Αντιμετώπιση του Μελιταίου Πυρετού

0 comments
 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε την άμεση πρόσληψη επαρκούς εποχιακού προσωπικού ώστε να στελεχωθούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
 
 
 
Στόχος των προσλήψεων είναι να μπορέσουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να καλύψουν τις ανάγκες μαζικών εμβολιασμών των θηλυκών αιγοπροβάτων και τη διενέργεια ορολογικών ελέγχων των αρσενικών για την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού κατά το 2015.
 
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ιδιαίτερα κατά το έτος 2014, και με δεδομένη την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν, έφεραν σε πέρας ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο όμως, δυστυχώς, δεν είναι αρκετό, όπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, είτε προωθώντας άμεσα την εφαρμογή του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής, είτε προχωρώντας σε άμεσες προσλήψεις προσωπικού» τόνισε ο κ. Πλατανιάς και κατέληξε: «Βάσει νόμου προβλέπεται η εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου από τον κτηνίατρο εκτροφής. Παρ’ όλα αυτά δεν προχώρησε στη ρύθμιση του τρόπου πληρωμής του κτηνιάτρου εκτροφής (παρά την παρέλευση ενός έτους), με αποτέλεσμα ούτε εποχιακό προσωπικό να υπάρχει, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ούτε ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής να μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εκ νέου καθυστερήσεις ή παλινωδίες, καθώς δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία, αλλά και την Κτηνοτροφία. Είναι υπαρκτός επιπλέον, ο κίνδυνος, με βάση σαφείς προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να υπάρξει απαγόρευση εξαγωγών τυροκομικών προϊόντων προς την Ε.Ε ή ακόμη και έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για μη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από τους τουρίστες».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πάντως, θέτει το θέμα του μελιταίου πυρετού και για το έτος 2015 ως προτεραιότητα στις δράσεις των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με βάση τους υφιστάμενους πόρους.

Μάλιστα, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα κοινοποιηθεί μέσω του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, καθώς το πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα για την Περιφέρειά μας.

Να σημειωθεί πως χρειάζονται τουλάχιστον 35 κτηνίατροι και λοιπό βοηθητικό προσωπικό (15 άτομα για την Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, 10 για την Π.Ε Αχαΐας και 10 για την Π.Ε Ηλείας)  για να καλύψουν τις ανάγκες εμβολιασμών κατά το μεσοδιάστημα, μέχρι να λειτουργήσει στην πράξη ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής και η αιτούμενη δαπάνη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τα προηγούμενα χρόνια.
 
Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία των εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διενέργειας του προγράμματος από συστάσεως του Οργανισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπήρξε μια πολύ σημαντική προσπάθεια από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, σε συνεργασία σε κάποιες περιπτώσεις και με ιδιώτες κτηνιάτρους, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο έτος (2014), οπότε και εμβολιάστηκαν περίπου 160.000 ζώα σε 3.200 εκτροφές σε επίπεδο Περιφέρειας.

Προηγούμενα, το 2011 έγιναν περίπου 85.000 εμβολιασμοί σε επίπεδο Περιφέρειας, το 2012 26.000 (δεν είχαν αποσταλεί εμβόλια από το Υπουργείο) και το 2013, συνολικά 108.000 εμβολιασμοί. Παρόλα αυτά, το ποσοστό κάλυψης των ενεργών εκτροφών της Περιφέρειας αγγίζει περίπου το 30%, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα για περαιτέρω δράσεις πάνω σε αυτόν τον τομέα.
 
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το εγχειρίδιο οδηγιών εφαρμογής του προγράμματος που εξέδωσε το ίδιο το ΥΠΑΑΤ, για την ικανοποιητική εφαρμογή απαιτείται η αποκλειστική απασχόληση 1250 υπαλλήλων – κτηνίατροι και βοηθητικό προσωπικό – πανελλαδικά (αναλογικά με το ζωικό κεφάλαιο για την Περιφέρεια: 150 άτομα). Επίσης, τονίζεται ότι σήμερα στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας υπηρετούν 40 υπάλληλοι που θα μπορούσαν να εκτελέσουν το πρόγραμμα, οι οποίοι φυσικά δεν έχουν αποκλειστικό τους αντικείμενο την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος.