εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ένωση Φυλής Χολστάϊν

0 comments

 
Η απουσία ενιαίας πολιτικής στη γενετική βελτίωση του ζωϊκού πληθυσμού είναι ένα από τα προβλήματα της αγελαδοτροφίας. 
 
 
 
Η ανάσχεση της διαρκώς φθίνουσας πορείας της ελληνικής κτηνοτροφίας με την θέσπιση – επιτέλους – εθνικής πολιτικής για έναν βασικό τομέα του πρωτογενούς τομέα και της εθνικής οικονομίας, αποτελεί χρόνιο, μόνιμο και εξαιρετικά αναγκαίο παράγοντα για την ανάπτυξη. Κοντά σ’ αυτήν την στρατηγικής σημασίας απουσία, προστίθενται η άναρχη ανάπτυξη του κλάδου, η έλλειψη ανταγωνιστικών επιτοκίων και η απουσία ενιαίας πολιτικής πάνω στη γενετική βελτίωση του ζωϊκού πληθυσμού. 
 
Αυτά τόνισε ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Φυλής Χολσταϊν Ελλάδας – Θανάσης Βασιλέκας, στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη φετινή Zootehnia, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια άλλη πρακτική και προοπτική σε όλους τους τομείς που άπτονται στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας.
 
Ο Πρόεδρος της Ένωσης, παρότι, όπως τόνισε, τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου παραμένουν επί χρόνια ίδια, εντούτοις η Ένωση Φυλής Χολσταϊν, έχει καταγράψει εξαιρετικά σημαντικές νίκες όπως αυτή της αναγραφής στη συσκευασία της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης σε ένα γαλακτοκομικό προϊόν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η πρώτη βιομηχανία που έβγαλε τη συσκευασία της το 100% ελληνικό γάλα, κατέγραψε 14% μείωση πωλήσεων και βεβαίως το επανέφερε. Πολεμήσαμε, τόνισε, το γάλα των 11 ημερών – καθιερώθηκε των 7 ημερών, χωρίς να κερδίσει τίποτε ο καταναλωτής και ο παραγωγός, και βεβαίως, συνεχίζουμε και επιμένουμε στο γάλα 5 ημερών. 
 
Με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Βασιλέκας, πρέπει να συζητήσουμε σε εθνική βάση για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων μας, για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής μας, για την προστασία του καταναλωτή, για το ρόλο και τη συμπεριφορά των market, ενώ θετικά σχολίασε την ανακοίνωση του υπουργείου για την στροφή της γεωργίας στην κτηνοτροφία. Παράλληλα, υπογράμμισε, πρέπει και ο κλάδος, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, να κοιτάξουμε τις παθογένειές και εκείνες τις πρακτικές που μειώνουν τη θέση και την αποτελεσματικότητα των μονάδων.
 
Το νέο πληροφοριακό σύστημα «IΩ», που κατάρτισε η Ένωση Φυλής Χολσταϊν Ελλάδας, με σκοπό την καταγραφή, προβολή και στατιστική αξιοποίηση δεδομένων που σχετίζονται με την αναπαραγωγή και την γαλακτοπαραγωγή –ποιότητα και ποσότητα γάλακτος, των ζώων της φυλής Χολσταϊν, παρουσίασε η υπεύθυνη πληροφορικής της Ένωσης Ευαγγελία Δασκαλοπούλου. Το σύστημα, όπως τονίσθηκε, είναι εύχρηστο και λειτουργεί με εξαιρετική επιτυχία.
 
Στην ημερίδα, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Θανάσης Τζελέπης, παρουσίασε μελέτη αναφορικά με την αγελαδοτροφία και το κόστος ανά λίτρο παραγωγής γάλακτος, κατά μέσο όρο, σε μονάδες της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και των Σερρών. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η εικόνα των μονάδων και η οικονομική τους ευρωστία είναι ανάλογη με τη φυσική παρουσία του ή των ιδιοκτητών σε αυτήν, από την εκπαίδευση και την επάρκεια του προσωπικού, από την ποιότητα των εγκαταστάσεων και από τη γενετική βελτίωση του ζωϊκού πληθυσμού.
 
Στα προβλήματα επισημαίνονται η ανεπάρκεια γνώσεων, η απουσία – λίγο ή πολύ- των εξειδικευμένων συνεργατών, το κακώς εκπαιδευμένο προσωπικό ή και οι κακές συνθήκες πληρωμής και ασφάλισής του, η βίαιη συμμετοχή στην αυτοχρηματοδότηση – λόγω της κρίσης, η κακοδιαχείριση, η ανυπαρξία τράπεζας γης, η απουσία λύσεων για τα λύματα, η έλλειψη εθνικού στόχου.
 
Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, η λύση βρίσκεται, όπως τόνισε ο κ. Τζελέπης, στις άριστα οργανωμένες, μεγάλες και αυτοδύναμες μονάδες, διοικούμενες με άριστες επαγγελματικές και επιστημονικές γνώσεις.
 
Στην ημερίδα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.), Τάκης Πεβερέτος, εκτίμησε ότι η αγελαδοτροφία θα βρεθεί στο επίκεντρο των αποφάσεων, ενώ, στην πιθανότητα να τεθούν όρια εθνικής παραγωγής, υποστήριξε ότι η θέση του κλάδου, πρέπει να ταυτισθεί με τις ανάγκες μας που είναι οι 1.400.000 τόνοι. Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν το ΣΕΚ τόνισε είναι το πλαίσιο εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες με την καθιέρωση ειδικής κάρτας εργασίας, η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα απαραίτητα για τη λειτουργία των μονάδων, στη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότησή τους, στη δημιουργία ομάδων παραγωγών για την πρόσβαση στα ευεργετήματα του σχετικού νόμου, στην κατάρτηση του ΕΝΦΙΑ για τις μονάδες και στις ενεργειακές επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Ο κ. Πεβερέτος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των βοσκοτόπων, το οποίο, όπως είπε, μετά από αδράνεια πέντε ετών, έρχεται πλέον με τη διαδικασία του υπέρ επείγοντος να πρέπει να λυθεί ως τις 15 Μαρτίου.
 
Βραβεύσεις αποδόσεων
 
Στη διάρκεια της ημερίδας, η Ένωση Φυλής Χολσταϊν επέδωσε 18 επαίνους σε ισάριθμους κτηνοτρόφους μέλη της, με μέση γαλακτοπαραγωγή 305 ημερών – για το 2014- 10 τόνων, και σε έντεκα παραγωγούς για τις αγελάδες τους με συνολική γαλακτοπαραγωγή σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους μεγαλύτερη των 80 τόνων.