Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2227) ORDER BY t.name ASC

Στήριξη των Γαλακτοπαραγωγών | farmanews.gr

εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Στήριξη των Γαλακτοπαραγωγών

0 comments

 

Μόνο με ρεαλιστικές τιμές παραγωγού θα υπάρχει δυναμικός γαλακτοκομικός τομέας, υποστηρίζουν οι Copa – Cogeca, ενώ η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου ζητά μέτρα στήριξης των γαλακτοπαραγωγών.
 
 
 
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το γάλα των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa – Cogeca, κ. Mansel Raymond, κατά την διάρκεια δημόσιας ακρόασης με θέμα τις προοπτικές του γαλακτοκομικού τομέα, που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, τόνισε, ότι οι γαλακτοπαραγωγοί πρέπει να εισπράττουν αποδόσεις από την αγορά, οι οποίες θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια δυναμική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων που θα μπορεί να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,1%».
 
«Βραχυπρόθεσμα, η πίεση που προκαλείται από την απώλεια της Ρωσίας, της κύριας εξαγωγικής αγοράς για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ (στην οποία αντιστοιχεί το 13% του όγκου των εξαγωγών και το 13,4% της αξίας) και την πτώση των αγορών από την Κίνα, πρέπει να ανακουφιστεί. Η τιμή που καταβάλλεται στους παραγωγούς για τη τοποθέτηση του γάλακτος σε δημόσιες αποθήκες παρέμβασης καλύπτει μόλις το 60% του κόστους παραγωγής, παρασύροντας τις τιμές προς τα κάτω. Θα πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες της αγοράς και να αποφευχθεί η κατάρρευση», επισήμανε ο κ Raymond. «Χρειαζόμαστε επίσης υποστήριξη στην εξεύρεση νέων αγορών για τα προϊόντα μας, άρση των τεχνητών εμποδίων στο εμπόριο και ενίσχυση της προώθησης των εξαγωγών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δράσει», πρόσθεσε.
 
«Η παγκόσμια ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα κατά 2,1% ετησίως μέχρι το 2024 και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες, παραμένοντας ένας σημαντικός πρωταγωνιστής στις παγκόσμιες αγορές. Οι προθεσμιακές αγορές πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να απορροφήσουν μέρος της μεταβλητότητας των αγορών και να βοηθήσουν τους γεωργούς να καλυφθούν έναντι των κινδύνων. Η στήριξη από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας στη φάση εκκίνησης. Οι γαλακτοκομικοί συνεταιρισμοί πρέπει να ενθαρρυνθούν ώστε να βοηθήσουν τους γεωργούς να διαχειρίζονται καλύτερα τους κινδύνους και να απολαμβάνουν καλύτερων τιμών για τα προϊόντα τους. Πρέπει επίσης να εξεταστούν και άλλα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αγροτών έναντι των κινδύνων, όπως η ασφάλιση».
 
«Το νομοθετικό «πακέτο γάλακτος» της ΕΕ με τις γραπτές συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών και των εισοδημάτων τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να δρα και να τιμωρεί τις καταχρηστικές πρακτικές των λιανοπωλητών στην εφοδιαστική αλυσίδα, που χρησιμοποιούν τον παράγοντα φόβο για να μειώσουν τις τιμές "κάτω του κόστους" για τους παραγωγούς. Πρέπει να έχουμε περισσότερη δημοσιότητα και διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω του πρόσφατα δημιουργηθέντος παρατηρητηρίου της αγοράς γάλακτος της ΕΕ, που παρέχει επικαιροποιημένα στοιχεία της αγοράς », τόνισε.
 
Ολοκληρώνοντας, ο κ Raymond είπε: «Το γάλα είναι ένα θρεπτικό προϊόν και είναι ζωτικής σημασίας μια στρατηγική προώθησης της κατανάλωσης που θα ενθαρρύνει τις υγιείς συνήθειες από μικρή ηλικία. Είναι επίσης σημαντική η υποστήριξη στα συστήματα ποιότητας στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Τέλος, είναι απαραίτητες η έρευνα και η καινοτομία».
 
 
Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του ευρωκοινοβουλίου, εν όψει της κατάργησης του καθεστώτος των ποσοστώσεων από το τέλος του προσεχούς Μαρτίου 2015, ζητούν να αναληφθούν περισσότερες προσπάθειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βοήθεια των γαλακτοπαραγωγών να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας ακρόασης για της προοπτικές του γαλακτοκομικού τομέα που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη, 27 Ιανουαρίου, οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν πολλές φορές ότι η Ε.Ε. πρέπει να διαθέτει καλύτερα εργαλεία, προκειμένου να ανταποκρίνεται άμεσα σε τέτοιου είδους κρίσεις και άσκησαν κριτική στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είχε απορρίψει τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου κατά τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ το 2013.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με εκπροσώπους των γαλακτοπαραγωγών, ορισμένοι ευρωβουλευτές, όπως η Ισπανίδα Λιδία Σένρα Ροντρίγκεζ (Αριστερά), άσκησαν κριτική στην απόφαση για την κατάργηση των ποσοστώσεων, λέγοντας ότι μία τέτοια απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες, ειδικά στις μικρές εκμεταλλεύσεις.
 
Άλλοι, όπως ο Ιταλός Πάολο ντε Κάστρο (Σοσιαλιστές), υποστήριξαν «ένα είδος διαχείρισης αποθεμάτων, χωρίς να επανέλθει από την πίσω πόρτα το μέτρο των ποσοστώσεων», ένα μέτρο, που όπως εξήγησε ο Γάλλος Μισέλ Νταντέν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες κρίσεις στην αγορά.
 
Σημειώνεται πως η εν λόγω εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο ευρωκοινοβούλιο είχε ως στόχο την προώθηση σχετικής έκθεσης πρωτοβουλίας από τον Βρετανού ευρωβουλευτή και συντονιστή στην Επιτροπή Γεωργίας εκ μέρους των συντηρητικών James Nicholson.

Πηγή: ec.europa.eu