εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Δομή των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από την Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δομή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Ε.Ε., είναι πολυδιάστατη, ενώ η γεωργία παραμένει σημαντικός παράγοντας δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Έτσι, παρά την κρίση, στην Ελλάδα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας μας είχαν την ευκαιρία να εργαστούν το 2010 στις πολυποίκιλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στον αγροτικό τομέα, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε γεωργικές εργασίες σε τακτική βάση.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από σχετική έκθεση που συντάχθηκε από την Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την δομή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Ε.Ε., όπου επιπλέον τονίζεται ότι υπολογιζόμενης και της μερικής απασχόλησης πολλών τα σύνολα των εργαζομένων στον τομέα μεγαλώνουν.
Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι μέσα στα επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης, τα οποία συγκεντρώνουν μαζί το 78% του συνολικού αριθμού των ατόμων που εργάζονται στον αγροτικό τομέα της Ε.Ε.-28.
Δομή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η δομή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολυδιάστατη, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, τον απόλυτο αριθμό των εκμεταλλεύσεων σε μια χώρα ή περιοχή, το συνολικό μέγεθος των γεωργικών εκτάσεων και του εργατικού δυναμικού, καθώς και την κατανομή των εκμεταλλεύσεων ανάλογα με τα φυσικά και τα οικονομικά μεγέθη τους.
Αξιοσημείωτες διαφορές παρατηρούνται μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. για όλες αυτές τις παραμέτρους, π.χ.:
-Ορισμένα κράτη μέλη έχουν μεγάλο αριθμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά με μικρό ποσοστό της χρησιμοποιούμενης γεωργικής γης, γεγονός που οδηγεί σε ένα μικρό μέσο μέγεθος εκμεταλλεύσεων σε φυσικούς όρους.
-Αντίθετα, ένας μικρός αριθμός σχετικά μεγάλων γεωργικών εκμεταλλεύσεων απαντάται σε άλλα κράτη μέλη.
-Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δύο άκρα συνυπάρχουν σε μια διπολική δομή, όπου μερικά μεγάλα αγροκτήματα χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της γης και το υπόλοιπο κατανέμεται μεταξύ πολλών μικρών εκμεταλλεύσεων.
Το 2010 τα κράτη μέλη της ΕΕ με τους μεγαλύτερους αριθμούς εκμεταλλεύσεων και εισροών εργασίας ήταν: η Ρουμανία (32% του συνόλου των εκμεταλλεύσεων, 16% των συνολικών εισροών εργασίας), η Πολωνία (12% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, 20% των εισροών εργασίας) και η Ιταλία (13% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, 9% της εισροής εργασίας).
Η χρησιμοποιούμενη γεωργική γη
Από την άποψη της χρησιμοποιούμενης γεωργικής γης (ΧΓΕ), το πιο σημαντικά κράτη μέλη της ΕΕ είναι η Γαλλία (16% της συνολικής ΧΓΕ της), η Ισπανία (14%) και η Γερμανία (10%).
Περισσότερο από το 70% της συνολικής ΧΓΕ απαντάται στα παλαιά κράτη μέλη, ενώ το γεωργικό εργατικό δυναμικό κατανέμεται με ένα πολύ πιο ισορροπημένο τρόπο μεταξύ παλαιών και νέων κρατών μελών. Το μέσο φυσικό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ε.Ε. των 15 παλαιών κρατών μελών (24,1 εκτάρια) είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι στην Ε.Ε. των 13 νέων κρατών μελών (7,1 εκτάρια), γεγονός που οδηγεί σε μια ΕΕ των 28 κρατών μελών με 14,0 εκτάρια ανά εκμετάλλευση κατά μέσο όρο.
Οι περισσότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ-28 χαρακτηρίζονται ως μικρές σε φυσικούς όρους, δεδομένου ότι το 69% από αυτές είχαν λιγότερα από 5 εκτάρια ΧΓΕ και μόνο το 6% είχε περισσότερα από 50 εκτάρια ΧΓΕ το 2010.
Η χρησιμοποιούμενη γεωργική γη – ΧΓΕ είναι μόνο ένας δείκτης του μεγέθους των εκμεταλλεύσεων και μπορεί να είναι παραπλανητικός, ιδίως για εκμεταλλεύσεις που ειδικεύονται σε γεωργικές δραστηριότητες που δεν χρειάζονται πολύ γη (π.χ. κηπουρική, χοιροτροφία, πτηνοτροφία).
Η οικονομική δραστηριότητα
Η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να συγκριθεί σε όλες τις εκμεταλλεύσεις, με τυποποιημένο τρόπο υπολογισμού γεωργικών εξόδων και της αξίας της γεωργικής παραγωγής σε τιμές παραγωγού, για όλες τις δραστηριότητες, καλλιεργητικές και κτηνοτροφικές.
Το οικονομικού μεγέθους κριτήριο αυτό (εκφρασμένο σε ευρώ) δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος των εισροών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκφράσει την κερδοφορία, ούτε έχει ρυθμιστεί για τις διαφορές ισχύος των αγορών μεταξύ των χωρών, αλλά παρέχει πληροφορίες για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με μια από κοινού συμφωνημένη μεθοδολογία.
Στην ΕΕ-28 το 2010, ο μέσος όρος των εκροών ανά εκμετάλλευση ήταν 25.152 ευρώ. Το μέσο οικονομικό μέγεθος στην ΕΕ-15 (49.530 ευρώ) είναι κάτι περισσότερο από επτά φορές υψηλότερο από ό, τι στην ΕΕ-N13 (7.013 ευρώ).
Παρόμοια μικρή με το μικρό φυσικό μέγεθός τους είναι και η οικονομική δραστηριότητα των περισσοτέρων γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ-28, δεδομένου ότι το 59% από αυτές έχουν λιγότερα από 4.000 ευρώ εκροών ανά έτος και μόνο το 9% έχουν περισσότερα από 50.000 ευρώ.
Η απασχόληση
Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε τακτική βάση σε γεωργικές εργασίες στην ΕΕ-28, σύμφωνα με έρευνα για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων το 2010.
Σημειώνεται πως η Ρουμανία (3,9 εκατομμύρια) 2, η Ιταλία (1,6 εκατομμύρια) και η Πολωνία (1,5 εκατομμύρια) συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό σε αυτόν τον αριθμό, αλλά επίσης και η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Γαλλία, που έχουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο αγρότες η καθεμία.
Αυτά τα επτά κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν μαζί το 78% του συνολικού αριθμού των ατόμων που εργάζονται στον τομέα της γεωργίας στην ΕΕ-28. Δεδομένου ότι πολλοί γεωργοί και αγρεργάτες απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στη γεωργία, ο αριθμός των ανθρώπων που πραγματικά εργάζονται στη γεωργία είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των μονάδων πλήρους απασχόλησης ισοδύναμου έργου (9,9 εκατ ΜΕΕ στην ΕΕ-28).
Όσον αφορά τη μέση εισροή εργασίας ανά γεωργική εκμετάλλευση (ΜΕΕ), η Τσεχική Δημοκρατία έχει το προβάδισμα με 4,6 ΜΕΕ ανά εκμετάλλευση, η οποία ήταν σχεδόν επτά φορές υψηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ-28 (0,7 ΜΕΕ / εκμετάλλευση), ακολουθούμενη από τη Σλοβακία και την Ολλανδία.
Μια υψηλή εισροή εργασίας ανά εκμετάλλευση μπορεί να δείχνει είτε μια δομή που κυριαρχείται από μεγάλες εκμεταλλεύσεις (όπως στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία) ή μια συγκέντρωση αγροτικών εκμεταλλεύσεων τύπου υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού (όπως στην Ολλανδία, όπου η κηπουρική παίζει σημαντικό ρόλο).