εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Εισόδημα και Απασχόληση στον Αγροτικό Τομέα στην ΕΕ
Σύμφωνα µε την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), διαπιστώνεται μείωση του εργατικού δυναμικού στην οικογενειακή εκμετάλλευση της ΕΕ και σταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, το αγροτικό επιχειρηµατικό εισόδηµα αυξήθηκε στα 28 κράτη µέλη της ΕΕ µετά την οικονοµική κρίση του 2008-2009, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στα υψηλά επίπεδα του 2007 και τώρα παραµένει στάσιµο. Το επιχειρηµατικό εισόδηµα ανά εργαζόµενο πλήρους απασχόλησης σε οικογενειακή εκµετάλλευση έχει αυξηθεί, ακόµη και πέρα από το επίπεδο των προ κρίσης χρόνων, υποδεικνύοντας µία µείωση του εργατικού δυναµικού της οικογένειας σε σύγκριση µε το 2007 και πριν.
Παράλληλα, η Eurostat διαπιστώνει µεγάλες διαφορές στα αγροτικό εισόδηµα µεταξύ των κρατών µελών. Για παράδειγµα ένας αγρότης στη Βρετανία κερδίζει πάνω από 40.000 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες, την ώρα που ένας παραγωγός στη Σλοβακία βγάζει λιγότερα από 2.000 ευρώ. Αυτές οι τεράστιες αποκλίσεις οφείλονται στις διαφορετικές οργανωτικές δοµές της αγροτικής παραγωγής σε κάθε κράτος µέλος.
Έτσι, στη Σλοβακία, περίπου το 80% της γεωργικής παραγωγής προέρχεται από αγροκτήµατα, τα οποία οργανώνονται ως νοµικά πρόσωπα µε µισθωτούς εργαζοµένους, ενώ περισσότερο από το 90% των εκµεταλλεύσεων είναι πολύ µικρές οικογενειακές εκµεταλλεύσεις και παράγουν µόλις το 20% της παραγωγής.
Αντίθετα, στη Βρετανία, το 4% των γεωργικών εκµεταλλεύσεων οργανώνονται ως νοµικά πρόσωπα και αντιπροσωπεύουν µόνο το 12% της γεωργικής παραγωγής.
Για τις αποκλίσεις στα αγροτικά εισοδήµατα των κρατών µελών, πέραν από τις διαφορές στην οργανωτική δοµή θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι διαφορές στο βαθµό εκµηχάνισης της παραγωγής, της χρήσης εργατών και των διαφορών στις τιµές των εµπορευµάτων.
Παράλληλα, όσον αφορά το οικογενειακό αγροτικό επιχειρηµατικό εισόδηµα σε σύγκριση µε το µέσο µισθό στα κράτη µέλη, στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται στο 87% που είναι υψηλότερο από το 15,6% της Σλοβενίας, αλλά πολύ χαµηλότερο από το 213% της Εσθονίας ή το 189,8% της Τσεχίας που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ.
Επένδυση στη γνώση
Για να θεωρείται επιτυχηµένη η αγροτική επιχειρηµατικότητα ο παραγωγός πρέπει να εστιάσει στο εξής τρίπτυχο: εκπαίδευση, οργάνωση και δικτύωση. Στόχος, των παραγωγών είναι η δηµιουργία βιώσιµων επιχειρήσεων που να λειτουργούν µε τους κανόνες της αγοράς. Έτσι, δεν αρκεί να βασίζονται µόνο στις επιδοτήσεις.
Ειδικότερα, η αγροτική επιχειρηµατικότητα πρέπει να προσανατολιστεί στον εκσυγχρονισµό των γεωργικών εκµεταλλεύσεων µέσω της εκµηχάνισης και στην επένδυση πάνω στην εξειδικευµένη γνώση.