εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νομοθεσία για τις Καλλιέργειες Μεταλλαγμένων

0 comments

 

 
Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, ψήφισε νέα νομοθεσία για την καλλιέργεια φυτών που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).
 
 
 
Η εν λόγω νομοθεσία επί της οποίας συμφώνησαν ήδη ανεπισήμως το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο, είχε αρχικά κατατεθεί το 2010 χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος για τέσσερα χρόνια λόγω της διαφωνίας μεταξύ των υπερασπιστών και των πολέμιων των ΓΤΟ στα κράτη μέλη. Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός εγκρίθηκε με 480 ψήφους υπέρ, 159 κατά και 58 αποχές.

Η νέα νομοθεσία αναφέρεται στη δυνατότητα που δίνεται στα κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια φυτών που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους, ακόμα και αν αυτό επιτρέπεται σε επίπεδο ΕΕ.
 
Εκτίμηση και διαχείριση κινδύνων
 
Ο νέος κανονισμός θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν τους ΓΤΟ στην επικράτεια τους βασιζόμενοι στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πολιτικής που εφαρμόζουν, πέρα από τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον που θα περιλαμβάνονται στις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ).
 
Τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης να απαγορεύουν τις καλλιέργειες ΓΤΟ για λόγους, όπως οι κανονισμοί πολεοδομίας και χωροταξίας της χώρας, οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, η αποφυγή ακούσιας παρουσίας ΓΤΟ σε άλλα προϊόντα και οι στόχοι της εθνικής αγροτικής πολιτικής.
 
Προτού ένα κράτος μέλος μπορέσει να θεσπίσει τα μέτρα αυτά, ο κανονισμός προβλέπει μια διαδικασία που επιτρέπει στην εκάστοτε εταιρία καλλιέργειας ΓΤΟ να συναινεί στους εν λόγω περιορισμούς στην άδεια λειτουργίας της. Ωστόσο, εάν η εταιρεία διαφωνήσει, το κράτος μέλος θα μπορεί να επιβάλει μονομερώς την απαγόρευση.
 
Ο αραβόσιτος MON810 είναι σήμερα η μόνη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία που καλλιεργείται στην ΕΕ. Η γενετικά τροποποιημένη πατάτα "Amflora" απαγορεύτηκε από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013, παρά το αρχικό πράσινο φως που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Προστασία των υπόλοιπων καλλιεργειών
 
Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι οι καλλιέργειες ΓΤΟ δεν θα "μολύνουν" άλλα προϊόντα και να αποφεύγουν την οποιαδήποτε "διασυνοριακή μόλυνση" ("μόλυνση" εδαφών/καλλιεργειών γειτονικών χωρών).
 
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την άνοιξη του 2015.