εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Αγορά Αγελαδινού Γάλακτος
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Γάλακτος (EMB), η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά γάλακτος χειροτερεύει µε τις τιµές να πέφτουν εδώ και µήνες, παρά τις αυξητικές τάσεις στην παραγωγή.
Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Γάλακτος (EMB) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του Μαρτίου 2015, όταν οι ποσοστώσεις γάλακτος στην Ευρώπη καταργηθούν και οι παραγωγοί αντιµετωπίσουν άλλη µια κατάρρευση της τιµής.
Ελαφρώς πτωτικά κινούνται οι τιµές του αγελαδινού στη χώρα µας, αλλά καθώς η ποσότητα του προσφερόµενου γάλακτος σταδιακά µειώνεται, δεν θα αργήσουν να σταθεροποιηθούν, εκτιµά ο Πρόεδρος του Συνδέσµου Αγελαδοτρόφων Γιώργος Κεφαλάς. Στη Βόρεια Ευρώπη, ο γαλακτοκοµικός τοµέας υπέστη πανωλεθρία εξαιτίας του ρωσικού εµπάργκο. Η κατάσταση στην εγχώρια αγορά δεν είναι και η καλύτερη αλλά σίγουρα δεν έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα καθώς δείχνει αντοχές, σχολιάζει ο κ. Κεφαλάς.
Η µέση τιµή για το αγελαδινό γάλα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 45 λεπτά τους πρώτους 9 µήνες του 2014, ακολουθώντας από τον Ιανουάριο και µετά πτωτική πορεία. Το Σεπτέµβριο του 2014 η τιµή βρισκόταν στα 42 λεπτά ενώ τον Σεπτέµβριο του 2013 βρισκόταν στα 45 λεπτά, σύµφωνα µε στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ. Σε ευρωπαικό επίπεδο, τα γαλακτοκοµεία στο Βέλγιο ανακοίνωσαν ήδη ότι θα πληρώνουν µόνο 25 σεντς από τον Ιανουάριο, ενώ οι τιµές στην Γαλλία αναµένεται να πέσουν σε άνευ προηγουµένου επίπεδα.
Η κατάσταση είναι χειρότερη στις χώρες της Βαλτικής, όπου οι παραγωγοί πληρώνονται µόνο 16-17 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγµή, αυξήθηκαν κατά 4,9% οι παραλαβές αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ το Σεπτέµβριο του 2014, σε σύγκριση µε πέρυσι, σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε στην δηµοσιότητα το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος (Milk Market Observatory). Το ίδιο διάστηµα, η σταθµισµένη µέση τιµή γάλακτος για τον παραγωγό µειώθηκε κατά 1,1% στα 36,5 λεπτά το κιλό, 5% χαµηλότερη από ό, τι το Σεπτέµβριο του 2013 και 168% της εικονικής τιµής παρέµβασης.
Οι τιμές τοις µετρητοίς στις αγορές γάλακτος έχουν κινηθεί ελαφρώς πτωτικά τις τελευταίες εβδοµάδες. Στην Ιταλία, η τιµή τοις µετρητοίς του γάλακτος µειώθηκε στα 36,8-36,5 λεπτά/κιλό (-0,7%) µεταξύ Σεπτεµβρίου και Νοεµβρίου, και είναι 28% µειωµένη σε σχέση µε πέρσι. Στην Ολλανδία, η τιµή τοις µετρητοίς µειώθηκε στα 34,5-34,0 λεπτά/κιλό (-1,4%) µεταξύ Οκτωβρίου και Νοεµβρίου και βρίσκεται 29% χαµηλότερα από πέρσι. Οι µέσες τιµές των γαλακτοκοµικών προϊόντων της ΕΕ µειώθηκαν τον περασµένο µήνα, µε εξαίρεση το βούτυρο, το οποίο παρέµεινε σταθερό.
Οι μεγαλύτερες µειώσεις παρατηρήθηκαν στην αποβουτυρωµένη σκόνη γάλακτος (-4,7%), στο τυρίτσένταρ (-3.7%) και την σκόνη ορού γάλακτος (-3.2%). Μέτρια µείωση κατά 1,2% σηµείωσε το ολόπαχο γάλα σε σκόνη. Οι µέσες τιµές έχουν µειωθεί αισθητά µετά την ανακοίνωση της επιβολής του ρωσικού εµπάργκο στις 6 Αυγούστου. Μείωση 28% και 22% σηµειώθηκε σηναποβουτυρωµένη σκόνη γάλακτος και το ολόπαχο γάλα σε σκόνη αντίστοιχα.
Οι εξαγωγές της ΕΕ ξεπέρασαν τα περσινά επίπεδα για τα περισσότερα γαλακτοκοµικά προϊόντα τους πρώτους εννέα µήνες του 2014, µε εξαίρεση το τυρί και την σκόνη ορού γάλακτος, που µειώθηκαν κατά 5,9% και 1,5% αντίστοιχα. Η αποβουτυρωµένη σκόνη γάλακτος και το βούτυρο υπήρξαν τα πιο δυναµικά προϊόντα το 2014. Η Ρωσία ήταν η κύρια διέξοδος για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές βουτύρου και τυριών µέχρι την εποβολή του εµπάργκο.
Παρατηρητήριο Γάλακτος
Αυξητικές τάσεις στην παραγωγή και πτωτικές στην τιμή
Γενικά πτωτική τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ωκεανία εµφανίζουν κατά τις τελευταίες δύο εβδοµάδες οι τιµές που εκφράζονται σε αµερικάνικα δολάρια. Οι µειώσεις στα επίπεδα των τιµών κυµαίνονται από -2,5% στο τσένταρ έως -3,4% για το βούτυρο στην Ωκεανία. Ωστόσο, στις ΗΠΑ οι τιµές βουτύρου και τσένταρ κινήθηκαν ανοδικά και πάλι, σηµειώνοντας αύξηση 9,2% στο βούτυρο, ενώ για το ολόπαχο γάλα σε σκόνη οι τιµές παρέµειναν σταθερές. Για ην αποβουτυρωµένη σκόνη γάλακτος αντίστοιχα µειώθηκαν κατά 3,2%.
Η Ωκεανία εξακολουθεί να είναι η πιο ανταγωνιστική περιοχή για το βούτυρο, το ολόπαχο γάλα σε σκόνη και το τσένταρ, ενώ η αποβουτυρωµένη σκόνη γάλακτος της ΕΕ είναι και πάλι η φθηνότερη. Οι ΗΠΑ είναι η ακριβότερη περιοχή εξαγωγής για όλα τα προϊόντα.
Συγκριτικά, να σηµειωθεί ότι η παγκόσµια παραγωγή αυξήθηκε εξαιτίας των αυξήσεων που παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ και την Ωκεανία.
Η παραγωγή γάλακτος της Νέας Ζηλανδίας αυξήθηκε κατά 14,2% τους πρώτους 8 µήνες του 2014 σε σύγκριση µε το 2013, ενώ η Αυστραλιανή παραγωγή γάλακτος µέχρι το Σεπτέµβριο του 2014 αυξήθηκε κατά 4,2% σε σύγκριση µε την ίδια περίοδο πέρυσι. Τέλος, στις ΗΠΑ, η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε σε ποσοστό κατά 4,0% τον Σεπτέµβριο, σε σύγκριση µε τον ίδιο µήνα του προηγούµενου έτους, που είναι η µεγαλύτερη αύξηση του τρέχοντος έτους.