εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Κατανομή Δικαιωμάτων για Βοσκοτόπια
Σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στη Βουλή, η κατανομή δικαιωμάτων για τα βοσκοτόπια θα γίνεται με Διαχειριστικά Σχέδια.
Με την τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, επιχειρείται, να αρθούν συνταγµατικά κωλύµατα του παρελθόντος που αφορούν βοσκοτόπια σε δασικές, υδάτινες, παραλίµνιες ή παραποτάµιες λιβαδικές εκτάσεις. Πλέον, η κατανομή δικαιωμάτων θα γίνεται βάσει των διαχειριστικών σχεδίων που θα υποβάλλουν οι αρµόδιοι φορείς (περιφέρειες, κτηνοτροφικές οργανώσεις) στα οποία θα ορίζεται η ελεγχόµενη βόσκηση.
Η τροπολογία προβλέπει χρηματοδότηση έως 70.000 ευρώ για πιλοτικά ερευνητικά προγράμματα για τη βοσκοϊκανότητα, ενώ επιδιώκεται να καταστεί η διαχείριση των εκτάσεων αυτών συµβατή µε τη νοµολογία, καθώς επέρχονται αλλαγές σε ζητήµατα µε βοσκοτόπους σε δασικές εκτάσεις και παραχωρήσεις σε κτηνοτρόφους (ν. 1734/1987 (Α΄189) και 4061/2012 (Α΄66), του Ν.Δ. 86/1969 (Α΄7).
Με την εν λόγω τροπολογία, ουσιαστικά, επέρχονται μεταβολές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους βοσκότοπους και ορίζεται πως στο διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης, μπορεί να προβλέπονται και άλλες χρήσεις, εφόσον αυτές είναι συμβατές με το χαρακτήρα της έκτασης και την κείμενη νομοθεσία.
Τροποποιείται και το προεδρικό διάταγµα 30/08/1995 «Καθορισµός χρήσεων γης και όρων και περιορισµών δόµησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισµού περιοχή της νήσου Μακρονήσου (Ν. Κυκλάδων)», ώστε να είναι εφικτή η άσκηση της εκτατικής µορφής και υπό αυστηρή τήρηση των όρων του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, άσκηση της αιγοπροβατοτροφίας στο νησί. Επιπρόσθετα, οι σχετικές διατάξεις επιτρέπουν και πιθανές µικροεπεµβάσεις που θα προβλέπουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, όπως κατασκευή οµβροδεξαµενών και ποτίστρων, ή η διάνοιξη αγροτικών δρόµων, θα βοηθήσουν και σ’ αυτή ακόµα τη διαχείριση της άγριας πανίδας και όχι µόνο σ’ αυτή.
Σύµφωνα µε την εισηγητική έκθεση, µε τις προτεινόµενες ρυθµίσεις, θα µειωθεί το κόστος παραγωγής, που στην κτηνοτροφία λόγω των ζωοτροφών φθάνει το 65%.
Επίσης με άλλη τροπολογία στους νόμους 1734/1987 (Α΄189) και 4061/2012 (Α΄66), τα Διαχειριστικά Σχέδια βόσκησης μπορούν να πραγματοποιούνται και από ιδιώτες γεωτεχνικούς. Συγκεκριμένα, στην τροπολογία που ψηφίστηκε αναφέρονται τα εξής σχετικά με την ανάθεση:
Για την ανάθεση της εκπόνησης των προσωρινών και οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης εφαρµόζονται οι διατάξεις του άρθρου 103 του ν.δ. 86/1969 όπως ισχύει και της παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 4264/2014. Σε περίπτωση µη ολοκλήρωσης των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων εντός της προθεσµίας που προβλέπεται στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 60 του ν.4264/2014, για τους δηµοσίου χαρακτήρα βοσκότοπους, ο αρµόδιος Περιφερειάρχης, µε απόφασή του που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των αρµόδιων οικείων ∆ιευθύνσεων Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής, µπορεί να αναθέτει την εκπόνησή του σε ιδιώτες γεωτεχνικούς ή τεχνικά γραφεία που διαθέτουν σχετική άδεια κατά τη διαδικασία και σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις περί αναθέσεως µελετών. Η ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας επιβλέπει, αξιολογεί και εγκρίνει το προσωρινό διαχειριστικό σχέδιο.»