εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Παραγωγή και Τιμές του Αγελαδινού Γάλακτος στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Γάλακτος, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Ε.Ε. αυξάνεται, ενώ μειώνονται οι τιμές παραγωγού.
Συγκεκριμένα, αυξημένη κατά 4,9% εμφανίστηκε η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ το Σεπτέμβριο του 2014, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα στις 28 Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος. Επίσης, για το ίδιο διάστημα η σταθμισμένη μέση τιμή γάλακτος για τον παραγωγό μειώθηκε κατά 1,1% σε 36,5 λεπτά / kg, τιμή που είναι 5,0% χαμηλότερη από ό, τι το Σεπτέμβριο του 2013 και 168% της εικονικής τιμής παρέμβασης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι συνολικές παραδόσεις κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 ήταν 5,5% υψηλότερες σε σχέση με το 2013. Το γάλα μεταποιήθηκε σε ποσοστό 26,0% σε αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος, σε ποσοστό 11,2% σε ολόπαχο γάλα σε σκόνη, 4,8% σε κρέμα, 4,1% σε βούτυρο, 2,6% σε τυρί, 2.4 % σε συμπυκνωμένο γάλα και 0,1% σε γάλα κατανάλωσης. Αρνητικά ποσοστά αναφέρθηκαν μόνο για το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση (-2,9%).
Πτώση τιμών των γαλακτοκομικών
Οι τιμές στις αγορές γάλακτος τοις μετρητοίς έχουν κινηθεί ελαφρώς πτωτικά κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Στην Ιταλία, η τιμή τοις μετρητοίς του γάλακτος μειώθηκε κατά 0,7% μεταξύ των εβδομάδων 39 και 45 (36,8 – 36,5 λεπτά / kg), που σημαίνει μείωση 28% σε σχέση με πέρυσι. Στην ολανδία, η τιμή τοις μετρητοίς του γάλακτος μειώθηκε κατά 1,4% μεταξύ των εβδομάδων 41 και 45 (34,5 – 34,0 λεπτά / kg), και είναι 29% πιο κάτω από τα περυσινά.
Οι μέσες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ μειώθηκε κατά κύριο λόγο τον περασμένο μήνα, με εξαίρεση το βούτυρο, η οποία παρέμεινε σταθερή. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν σε αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος (-4,7%), τυρί τσένταρ (-3.7%) και σκόνη ορού γάλακτος (-3.2%). Το ολόπαχο γάλα σε σκόνη έδειξε μια μέτρια μείωση κατά 1,2%.
Μετά την ανακοίνωση της ρωσικής απαγόρευσης εισαγωγών στις 6 Αυγούστου, οι μέσες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν μειωθεί κατά: – 28% για την αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος, -22% για το ολόπαχο γάλα σε σκόνη, – 12% για το τυρί τσένταρ, – 11% για το βούτυρο, -11% για τυρί γκούντα και – 6% για τον ορό γάλακτος σε σκόνη.
Η παγκόσμια αγορά
Στην παγκόσμια αγορά, οι τιμές που εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ εμφανίζουν γενικά πτωτική τάση στην ΕΕ και την Ωκεανία κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι τιμές του βουτύρου στην ΕΕ παρέμειναν σχετικά σταθερές και τα υπόλοιπα των προϊόντων έχουν μειώσεις που κυμαίνονται από -2,6% σε -3,5%. Στην Ωκεανία, μειώσεις τιμών έχουν δείξει παρόμοια μεγέθη, που κυμαίνονται από -2,5% για τσένταρ έως -3,4% για το βούτυρο.
Οι τιμές βουτύρου και τσένταρ κινήθηκαν ανοδικά και πάλι στις ΗΠΑ (+ 9,2% για το βούτυρο), ενώ για το ολόπαχο γάλα σε σκόνη οι τιμές παρέμειναν σταθερές και για την αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος οι τιμές μειώθηκαν κατά 3,2%.
Η Ωκεανία εξακολουθεί να είναι η πιο ανταγωνιστική περιοχή για το βούτυρο, το ολόπαχο γάλα σε σκόνη και το τσένταρ, ενώ η αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος της ΕΕ είναι και πάλι η φθηνότερη. Οι ΗΠΑ είναι η ακριβότερη περιοχή εξαγωγής για όλα τα προϊόντα.
Οι εξαγωγές της ΕΕ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 ξεπέρασαν το επίπεδο του προηγούμενου έτους για τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, με μόνη εξαίρεση το τυρί και την σκόνη ορού γάλακτος, που μειώθηκαν κατά 5,9% και 1,5% αντίστοιχα. Η αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος και το βούτυρο / βουτυρέλαιο υπήρξαν τα πιο δυναμικά προϊόντα μέχρι στιγμής το 2014.
Πριν από την απαγόρευση των εισαγωγών, η Ρωσία ήταν η κύρια διέξοδος για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές βουτύρου και τυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου οι εξαγωγές βουτύρου προς τη Ρωσία είναι στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος και οι εξαγωγές τυριών μειώθηκαν κατά 30%.
Η Αλγερία είναι μακράν η κύρια διέξοδος για τις εξαγωγές γάλακτος σε σκόνη της ΕΕ, και έχει αυξήσει τις καταγωγής ΕΕ εισαγωγές αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος κατά 137% και του ολόπαχου γάλακτος σε σκόνη κατά 176%.
Η Κίνα, η Ινδονησία και η Αίγυπτος είναι επίσης πολύ δυναμικοί εισαγωγείς ευρωπαϊκής αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος.
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2014, η Νέα Ζηλανδία αύξησε τις εξαγωγές βουτύρου (+ 18%) και ολόπαχου γάλακτος σε σκόνη (+ 17%), ενώ μείωσε τις εξαγωγές αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος (-7%) και τυριών (-4%).
Κατά την ίδια περίοδο, οι ΗΠΑ αύξησαν σημαντικά τις εξαγωγές τους σε τυρί (+ 26%) και, σε μια πιο μέτρια κλίμακα, αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος και βουτύρου.
Από την πλευρά της ζήτησης, η Κίνα συνεχίζει να είναι η βασική κινητήρια δύναμη του παγκόσμιου εμπορίου, με ενίσχυση των εισαγωγών για όλα τα βασικά γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και έχουν παρατηρηθεί σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης ιδιαίτερα όσον αφορά το γάλα σε σκόνη και το βούτυρο.
Μέχρι το Σεπτέμβριο η Ιαπωνία μείωσε τις συνολικές εισαγωγές της για το τυρί κατά 3%, ενώ οι εισαγωγές τυριών καταγωγής από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8%.
Οι διεθνείς παραγωγές γάλακτος
Η παραγωγή γάλακτος της Νέας Ζηλανδίας αυξήθηκε κατά 14,2% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2014 σε σύγκριση με το 2013. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες της νέας σεζόν 2014-15 (Ιούνιος 2014-Μάιος 2015), η παραγωγή γάλακτος ήταν 5,1% σε σχέση με τα επίπεδα της περιόδου 2012-13. Τον Σεπτέμβριο του 2014, η τιμή του γάλακτος που καταγράφηκε στην Νέα Ζηλανδία ήταν μειωμένη ελαφρά κατά 0,4% σε 26,86 c / kg, αποκομίζοντας μια μείωση κατά 34% μέσα σε τέσσερις μήνες.
Η Αυστραλιανή παραγωγή γάλακτος μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014 αυξήθηκε κατά 4,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013. Στους τρεις πρώτους μήνες της νέας σεζόν 2014-15 (Ιούλιος 2014-Μάιος 2015) η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 2,8%.
Η παραγωγή γάλακτος στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,0% το Σεπτέμβριο του 2014 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση του τρέχοντος έτους. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2014, στις ΗΠΑ η σωρευτική παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 2,0%. Το USDA εκτιμά ότι η παραγωγή γάλακτος το 2014 θα είναι 2,5% υψηλότερη από ό, τι το 2013. Η ολική τιμή γάλακτος αυξήθηκε από 24,15$ έως $ 24,25 ανά CWT (1 cwt = 50,8024 Kg) για το 2014 (42,6 – 42,8 C / kg, των συναλλαγματικών ισοτιμιών της ΕΚΤ της 11.10.2014). Για τον Σεπτέμβριο του 2014, η τιμή του γάλακτος στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρεται σε 47,53 C / kg (+ 22% σε τρεις μήνες).