Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2119) ORDER BY t.name ASC

Η Νέα ΚΑΠ στην Ιταλία | farmanews.gr

εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Νέα ΚΑΠ στην Ιταλία

0 comments

 

 
Η Ιταλία θα προχωρήσει στην εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τα έτη 2014-2020, ως μια ενιαία Περιφέρεια και με την πριμοδότηση της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών για την παραγωγή ζωοτροφών, καθώς και της ελαιοκαλλιέργειας. 



Ο Ιταλός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. M. Martina δήλωσε σχετικά:

«Ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της γεωργίας και δόθηκε έμφαση σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι ζωοτροφές και η ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και στη χάραξη ενός εθνικού σχεδίου για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σπόρων. Οι επιλογές της ιταλικής κυβέρνησης κινήθηκαν στην κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των πόρων και της πριμοδότησης των νέων γεωργών, καθώς είναι ισχυρή η πεποίθηση ότι ο εν λόγω τομέας μπορεί να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της οικονομικής ανάκαμψης της Ιταλίας».


Ωστόσο ο Ιταλός υπουργός παραδέχεται ότι οι ενισχύσεις είναι μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν. Πάντως επισήμανε ότι με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ κανένας παραγωγός δεν θα υποστεί μείωση της ενιαίας ενίσχυσης μεγαλύτερης του 30% από αυτή που ελάμβανε μέχρι στιγμής. 

Ο προϋπολογισμός που θα διαθέσει η Ιταλία για την ΚΑΠ είναι 52 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 27 δισ. ευρώ αφορούν στον πρώτο πυλώνα (με μείωση της τάξεως του 6,5%), ενώ 20,86 δισ. ευρώ τον δεύτερο (αύξηση της τάξεως του 16%) και 4 δισ. ευρώ στις Κοινές Οργανώσεις Αγορών (ΚΟΑ). 

Αναφορικά με τον δεύτερο πυλώνα, 18,62 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση των περιφερειακών προγραμμάτων και 2,24 δισ. ευρώ σε εθνικά μέτρα: όπως στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων (1,64 δισ. ευρώ), αρδευτικών υποδομών (300 εκατ. ευρώ), ζωικής βιοποικιλότητας (200 εκ. ευρώ) και στη χρηματοδότηση του νέου εθνικού αγροτικού δικτύου (100 εκατ. ευρώ). 

Η εφαρμογή της ΚΑΠ στην Ιταλία θα έχει ως στόχο την ανάκτηση της αποδοτικότητας του γεωργικού τομέα και την υποστήριξη της παραγωγής «Made in Italy», μέσω παροχής κινήτρων στους εξής τομείς: 

Συνδεδεμένη στήριξη: έχει καθοριστεί ποσόστωση 11%, που ισοδυναμεί σε περισσότερα από 426 εκ. ευρώ. Οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν οι πόροι είναι: ζωικής παραγωγής (κρέας και γάλα) 210.500.000 ευρώ, αρόσιμες καλλιέργειες 50.800.000 ευρώ, καλλιέργεια πρωτεϊνούχων φυτών και σκληρό σίτο 95.400.000 ευρώ, ελαιοκομία 70.000.000. 

Νέοι γεωργοί: Οι νέοι γεωργοί (κάτω των 40 ετών) θα επωφεληθούν από μια προσαύξηση των άμεσων ενισχύσεων της τάξεως του 25% για τα πρώτα πέντε έτη δραστηριότητας, μέχρι συνολικού ποσού ύψους περίπου 80 εκ. ευρώ ετησίως. 

Άμεσες πληρωμές: Το ποσό βάσης της ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί σε έναν γεωργό μειώνεται κατά 50% για το ποσό πλέον των 150.000 ευρώ και 100% για το ποσό πλέον των 500.000 ευρώ, έχοντας, ωστόσο, αφαιρέσει το κόστος της εργασίας, ήτοι μισθούς και ημερομίσθια και οιεσδήποτε εισφορές καταβάλλονται κατά τη γεωργική δραστηριότητα. 

Ενεργός γεωργός: ο ορισμός του ενεργού γεωργού εξασφαλίζει ότι οι ενισχύσεις θα κατευθύνονται μόνο στους επαγγελματίες του χώρου, δηλαδή στους επαγγελματίες γεωργούς και στις αγροτικές επιχειρήσεις με υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ. Η διεύρυνση της «μαύρης λίστας» αποκλείει από τον κατάλογο των αποδεκτών ενισχύσεων, τράπεζες, χρηματοοικονομικές, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. 

Σύγκλιση: Η Ιταλία εφεξής θα θεωρείται ως μια ενιαία Περιοχή. 

Μειονεκτικές και ορεινές περιοχές: Στις περιοχές αυτές θεωρούνται ως ενεργοί γεωργοί όλοι όσοι λαμβάνουν ετήσιες άμεσες ενισχύσεις ποσού μέχρι 5.000 ευρώ. Στις άλλες περιοχές το όριο αυτό έχει οριστεί στα 1.250 ευρώ. Εισάγεται, επίσης, μια διαφοροποιημένη πριμοδότηση για το βουνίσιο γάλα, επιδόματα από τη διαδικασία σύγκλισης και από τη συμπερίληψη των βοσκοτόπων στο σύστημα των άμεσων πληρωμών. 

Προστασία περιβάλλοντος: 

Α) Επαναπροώθηση ενός εθνικού σχεδίου για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σπόρων, ικανού να ενισχύσει τη διαφοροποίηση της παραγωγής προς προϊόντα με μειωμένη ανάγκη χρήσης χημικών, πιο φιλικά προς το περιβάλλον και, παράλληλα, να βοηθήσει την εθνική κτηνοτροφία. Επιπλέον, η Ιταλία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση της καλλιέργειας μη Γενετικά Τροποποιημένης σόγιας, που θα συμβάλλει και στη βελτίωση της ποιότητας των ζωοτροφών. 

Β) Στήριξη του κλάδου της ελαιοκομίας. 

Γ) Στήριξη της γεωργίας στις ορεινές περιοχές και στην ενδοχώρα. 

Όσον αφορά στις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου, η Συνομοσπονδία Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων (Coldiretti) φαίνεται ικανοποιημένη από την εν λόγω συμφωνία. Αντιθέτως, η Γενική Ομοσπονδία Γεωργικών Επιχειρήσεων (Confagricoltura) σημείωσε ότι θα ήθελε πιο γενναίες επιλογές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού κλάδου, ενώ θεωρεί ότι τα μέτρα συνδεδεμένης ενίσχυσης δημιουργούν δυσκολίες στα μέλη της ένωσης.