εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ενισχύσεις για το Γαλακτοκομικό Τομέα
Ενισχύσεις εκτός ΚΑΠ για τον γαλακτοκομικό τομέα ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις Copa-Cogeca, λόγω του ρωσικού εμπάργκο.
Πρόσθετα κεφάλαια, εκτός του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, για την χρηματοδότηση του γαλακτοκομικού τομέα που επλήγη από την ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε., πρότεινε μεταξύ άλλων μέτρων ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για το γάλα, κ. Mansel Raymond, περιγράφοντας τρόπους χρήσης των αυξανόμενων ευκαιριών στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αναλυτικότερα, ο κ. ο Raymond, ο οποίος επανεξελέγη στις 18 Νοεμβρίου πρόεδρος της εν λόγω ομάδας εργασίας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων, προειδοποίησε για την δύσκολη κατάσταση στην αγορά που επιδεινώνεται από τη ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε. και περιέγραψε διάφορους τρόπους για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένας βιώσιμός και κερδοφόρος γαλακτοκομικός τομέας στο μέλλον.
Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, ο κ Raymond τόνισε «Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να ανακουφιστεί η πίεση στην αγορά, που προκλήθηκε από τη ρωσική απαγόρευση στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα, φθάνοντας σε ορισμένες χώρες πάνω από 30%, όπως στην Πολωνία, στην Λετονία, στην Λιθουανία, στην Φινλανδία και στην Εσθονία, και η στοχευμένη δράση είναι ζωτικής σημασίας για να αντιμετωπιστεί αυτό. Η ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι ανοιχτή για το τυρί προς τις χώρες που πλήττονται σοβαρά από την απαγόρευση. Το σχέδιο ανεστάλη νωρίς ακόμα κι αν 50.000 τόνοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Παραμένει ανοικτό για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και το βούτυρο. Η τιμή παρέμβασης του γάλακτος πρέπει επίσης να ενημερωθεί επειγόντως λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κόστους παραγωγής. Επιπλέον, χρειαζόμαστε υποστήριξη για την εξεύρεση νέων αγορών για τα προϊόντα μας, την άρση των τεχνητών εμποδίων στο εμπόριο και την ενίσχυση της προώθησης των εξαγωγών και την στήριξή τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δράσει. Πρόσθετα κεφάλαια εκτός της ΚΑΠ είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της κρίσης, η οποία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και όχι λαθών των αγροτών. Είχαμε ένα κερδοφόρο τομέα και αυτό ανατράπηκε «εν μία νυκτί». Θα κάνω ό, τι μπορώ για να βοηθήσει τον κλάδο να κινηθεί προς τα εμπρός».
Και συνεχίζοντας ανέφερε «Η παγκόσμια ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων προβλέπεται μεσοπρόθεσμα θετική, αυξανόμενη κατά 2,3% ετησίως έως το 2020 και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε χρήση αυτών των ευκαιριών της αγοράς. Πρέπει να εξετάσουμε τρόπους για να αντιμετωπιστεί η ακραία μεταβλητότητα της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων και να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη των αγορών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για να αρθεί μέρος της μεταβλητότητας της αγοράς βοηθώντας τους αγρότες να καλυφθούν έναντι των κινδύνων. Με την κατάργηση των ποσοστώσεων παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, προκειμένου να υπάρχει ανταμοιβή και όχι πιέσεις από τον λιανοπωλητή. Πολλοί παραγωγοί είναι επίσης αντιμέτωποι με μια τεράστια συμπληρωματική εισφορά για την πλεονάζουσα παραγωγή και θα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους ανακουφίσουμε από αυτή την πίεση. Η έρευνα και η καινοτομία είναι επίσης απαραίτητες για να εξελιχθεί ο τομέας.»