εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Τα Ψυχανθή στην Αγελαδοτροφία
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα ενημερωτικής ηµερίδας του Σχεδίου ∆ράσης ΓΑΙΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Πλατύ Ηµαθίας, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση προσκεκληµένοι ήταν παραγωγοί από τη Β. Ελλάδα, που συνδυάζουν την ενασχόληση στη γεωργία και στην αγελαδοτροφία, στους οποίους αναλύθηκε θεµατολογία σχετική µε «Τα ψυχανθή και η συγκαλλιέργειά τους µε άλλα φυτά, µε στόχο την αποδοτική τους χρήση σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής».
Μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της, υπάρχουν στην γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία στην Ελλάδα, αρκεί να αναδείξει εναλλακτικές λύσεις που έχει στη διάθεσή της και να διορθώσει µια σειρά από λάθη, που γίνονται λόγω άγνοιας, και λειτουργούν σαν εμπόδιο στην προσπάθεια για ανάπτυξη του κλάδου µε ευνοϊκότερους όρους, τόσο για τον παραγωγό και τη βιοµηχανία, όσο και για τον καταναλωτή.
Οι εναλλακτικές δράσεις που προτάθηκαν στην ημερίδα αναφέρονται στη σύνθεση του σιτηρεσίου και δεν επηρεάζουν καθόλου την ποιότητα και την αποτελεσµατικότητά του. Στηρίζονται στην υποκατάσταση ακριβών εισαγόµενων ζωοτροφών, όπως η σόγια, από εγχώρια ψυχανθή και µπορούν, µαζί και µε την εξασφάλιση άνετων συνθηκών διαβίωσης των ζώων, να µειώσουν δραστικά το κοστολόγιο του παραγωγού και να αυξήσουν την παραγωγικότητα της εκµετάλλευσης του.
«Είµαστε στην ίδια γραµµή άµυνας. Παραγωγοί, βιοµηχανία, επιστήµονες, προσπαθούµε όλοι να ενισχύσουµε την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος µας, που είναι το γάλα, ώστε να το φέρουµε στον καταναλωτή στην ποιότητα και στην τιµή που το θέλει», επισήµανε στην παρέµβασή του ο Ιωάννης Βασταρδής, διευθυντής ανάπτυξης και λειτουργίας της ζώνης αιγοπρόβειου γάλακτος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πιο στενή συνεργασία.
Στους εξωγενείς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν µε το τί τρώνε τα ζώα, αλλά στο πώς τα ταϊζουµε, εστίασε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθυντής ζώνης γάλακτος Πλατέος και Ζάρκου της ∆έλτα, σηµειώνοντας πως η συνεισφορά τους είναι καθοριστική σε µία εκµετάλλευση και µπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του γάλακτος ενός ζώου, αυξάνοντας ή µειώνοντάς την, έως και 6-7 κιλά την ηµέρα. «Αν υποθέσουµε ότι η αγελάδα είναι ένα βαρέλι, όσο υπάρχουν αδυναµίες και λάθη γύρω από το πώς την ταϊζουµε, αυτά θα λειτουργούν σαν τρύπες. Οπότε, όση τροφή και να ρίχνουµε στο βαρέλι, ένα µέρος από το γάλα θα το χάνουµε από τις τρύπες», επισήµανε παραστατικά ο κ. Παπαδόπουλος και σηµείωσε πως το ζώο για να αποδίδει στο µέγιστο, χρειάζεται να έχει πρόσβαση σε νερό, τροφή και αέρα όλο το 24ωρο και παράλληλα να διαβιεί σε ένα στεγνό και δροσερό περιβάλλον, µε µεγάλο χώρο ανάπαυσης.