Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2067) ORDER BY t.name ASC

Ανάπτυξη της Βουβαλοτροφίας | farmanews.gr

εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ανάπτυξη της Βουβαλοτροφίας

0 comments

Προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο κλάδος της εκτροφής βουβαλιών στη χώρα μας λόγω της έλλειψης βοσκοτόπων και της δυσκολίας στην εξασφάλιση αδειών εγκατάστασης των µονάδων εκτροφής.

Ο κλάδος της βουβαλοτροφίας, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται συνεχώς λόγω της στήριξης από ειδικά προγράµµατα, και της αύξησης της ζήτησης για βουβαλίσιο κρέας. Παρ’ όλ’ αυτά, η έλλειψη βοσκοτόπων και η δυσκολία στην εξασφάλιση αδειών εγκατάστασης µονάδων εκτροφής δημιουργούν προβλήματα στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Το πρόβληµα εντοπίζεται, κατά κύριο λόγο, στο βασικό βουβαλοτροφικό κέντρο της χώρας, την περιοχή της λίµνης Κερκίνης στο νοµό Σερρών, όπου και συγκεντρώνονται τα, σχεδόν, 3.000, από τα συνολικά περίπου 3.800 βουβάλια, που αριθµεί σήµερα, σε διάφορα σηµεία της επικράτειας, ο πληθυσµός της σπάνιας φυλής του ελληνικού βούβαλου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Βουβαλοτρόφων της Ελλάδος, κ. Τρύφωνα Γιαντσίδη, τα βουβάλια είναι ζώα ελευθέρας βοσκής, που σηµαίνει πως ο βοσκότοπος είναι βασικό εργαλείο για µια εκµετάλλευση, ώστε να προσλάβει το ζώο τη χλωρίδα που έχει ανάγκη και να µειωθεί και το λειτουργικό κόστος.
 
Χρόνο µε το χρόνο οι διαθέσιµοι βοσκότοποι σηµειώνουν µείωση, ενώ άλλοι υποβαθµίζονται, µε συνέπεια να µην υπάρχουν οι εκτάσεις για να εξυπηρετήσουν τις υφιστάµενες και µελλοντικές ανάγκες του κλάδου, δεδοµένου ότι είναι έκδηλη η πρόθεση για αύξηση του ζωικού κεφαλαίου.

Χωρίς βοσκότοπο, ο κτηνοτρόφος αναγκάζεται να αγοράζει τις ζωοτροφές ή να παράξει τις δικές του, αλλά αυτό του εκτινάσσει το κόστος και καθιστά την εκτροφή µη βιώσιµη, ενώ η λύση αναζητείται στις συζητήσεις που γίνονται στο επίπεδο των Δήµων και αφορούν στον προσδιορισµό των βοσκότοπων και στο κατά πόσο θα καταστεί εφικτό να εισαχθούν στο σύστηµα συµπληρωµατικές εκτάσεις.

Ανάσα για τον κλάδο, σύµφωνα µε τον τεχνολόγο του Συνεταιρισµού, ∆ηµήτρη Πατούση, θα µπορούσε επίσης να αποτελέσει µια απόφαση τέτοια που να έλεγε ότι οι σταβλισµένες αγελαδοτροφικές γαλακτοπαραγωγικές µονάδες στο νοµό, θα επιδοτηθούν µε άλλο τρόπο, για παράδειγµα επί της αγοράς των ζωοτροφών τους, ώστε τα βοσκοτόπια τα οποία δικαιούνται να δοθούν σε εκτροφές βουβαλιών, που δεν γίνεται να σταβλιστούν.

Αδειοδότηση

Μεγάλος πονοκέφαλος για τους παραγωγούς είναι και η εξασφάλιση αδειών λειτουργίας εγκαταστάσεων, αφού κάποιες εκτροφές αναγκάζονται από το Φορέα ∆ιαχείρισης να εγκαταλείψουν τον υγροβιότοπο και να πάνε στα βουνά, κάτι που, όµως, δεν ενδείκνυται, διότι το ενδιαίτηµα του βούβαλου είναι µέσα στον υγροβιότοπο.

Αυτή την περίοδο, πάντως, οι βουβαλοτρόφοι βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης αδειών οι οποίες, ωστόσο, αφορούν σε λειτουργία 4-5 ετών και όχι 12-20 που ζητούν. Το κυριότερο, πρόβληµα, παρόλα αυτά είναι ότι η διαδικασία καθυστερεί πολύ κι ίσως προκαλέσει ζήτηµα ένταξης εκτροφών στο πρόγραµµα ενίσχυσης των απειλούµενων φυλών, καθώς θεωρείται προϋπόθεση η ύπαρξή της γι’ αυτό.

Χωρίς την επιδότηση ο πληθυσµός από τα 400 ζώα που ήταν το 1990, δεν θα µπορούσε να φτάσει στα 3.800 σήµερα, γιατί οι εκτροφές πολύ δύσκολα θα παραµείνουν βιώσιµες, αναφέρει ο κ. Γιαντσίδης, σηµειώνοντας ότι το νέο πρόγραµµα, για την περίοδο 2012 – 15, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόµη. Όπως µας πληροφορεί ο κ. Πατούσης, όµως, πριν περίπου ένα µήνα οι δικαιούχοι υπέγραψαν τις νέες συµβάσεις και πλέον αναµένουν από το κράτος να τους πιστώσει τα χρήµατα που τους αναλογούν. «Θα είναι 335 ευρώ για κάθε βουβάλι άνω των 24 µηνών και µε την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένα αρσενικό, ανά 15 θηλυκά» µας εξηγεί ο τεχνολόγος του συνεταιρισµού, υπογραµµίζοντας ότι «οι περισσότεροι στηρίζονται στην επιδότηση, παρά την πώληση του κρέατος».

Πιστοποίηση ΠΓΕ για το βουβαλίσιο κρέας

Η κατανάλωση βουβαλίσιου κρέατος χρόνο µε το χρόνο αυξάνει αλµατωδώς και η παραγωγή δεν φτάνει να καλύψει τη ζήτηση. Τα βουβάλια πρέπει να φθάσουν στα 200-220 κιλά βάρος για να οδηγηθούν στο σφαγείο και δεδοµένου του περιορισµένου αριθµού του ζωικού πληθυσµού, το κρέας απορροφάται στο σύνολό του. Επειδή, όµως, παρατηρούνται φαινόµενα εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού, µε κρεοπωλεία να πωλούν µοσχαρίσιο ή αγελαδινό κρέας, για βουβαλίσιο, έτσι ώστε να καλύψουν τη ζήτηση, οι βουβαλοτρόφοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε πιστοποίησή του κατά ΠΓΕ, ώστε να αποφευχθούν τέτοια κρούσµατα και να λάβει το προϊόν και προστιθέµενη αξία.

Παράλληλα συνεχίζεται το πρόγραµµα διατήρησης της καθαρότητας της ελληνικής φυλής βούβαλου (υπάρχουν λίγα κοπάδια µε εισαγωγή ζώων από Ρουµανία και Βουλγαρία) ενώ ζητούν και εντατικοποίηση των κρατικών ελέγχων. «Ελέγχουµε τις µονάδες και κρατάµε στοιχεία για το γενεαλογικό τους δέντρο. Μας ενδιαφέρουν µόνο τα ελληνικά βουβάλια και δεν ασχολούµαστε µε αυτά που έρχονται από τη Ρουµανία και τη Βουλγαρία, γιατί στόχος µας είναι να διατηρήσουµε την ελληνική ράτσα», επισηµαίνει ο κ. Πατούσης.

Τιµές παραγωγού

Οι τιµές κατά µέσο όρο κυµαίνονται στα 4,5 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ηλικία του ζώου και την ποιότητα του κρέατος, τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού και δεν κρύβει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το αντικείµενο, αλλά δεν είναι πλέον τόσο έντονο όσο πριν 2-3 χρόνια όταν µε καλούσαν ακόµη και από την Κρήτη.