εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών
Να αποφασισθεί άμεσα πακέτο έκτακτων ενισχύσεων της πτηνοτροφίας στα πλαίσια των γενικότερων ενισχύσεων των τομέων της κτηνοτροφίας ζητά, μεταξύ άλλων, η Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών με υπόμνημά της προς τους υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις καταστροφικές συνθήκες αγοράς που επικρατούν σήμερα σε βάρος της πτηνοτροφίας.
Σύμφωνα με την οργάνωση πρόκειται για ποσό που εκτιμάται στα 250 – 300 εκατ. ευρώ, ως αποζημιώσεις απώλειας εισοδήματος κατά ανάλογο τρόπο με εκείνον που αποφασίσθηκε για τις αποζημιώσεις της περιόδου 2007-2008.
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:
Αθήνα 13/9/2012
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ KAI TΡΟΦΙΜΩΝ
α) ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΑΥΤΑΡΗ
β) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΜΑΞΙΜΟ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ
Σχετικά με τις καταστροφικές συνθήκες αγοράς που επικρατούν σήμερα σε βάρος της πτηνοτροφίας, που αφορούν στην πτώση των τιμών των κρεάτων, στην υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής από την πρόσφατη μεγάλη άνοδο των τιμών των ζωοτροφών στις μεγάλες παραγωγικές περιοχές του κόσμου, καθώς και στην ελλιπή χρηματοδότηση του κλάδου με κεφάλαια κίνησης , σας γνωρίζουμε τις πιο κάτω διαπιστώσεις μας.
· Εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των τιμών των ζωοτροφών τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το δεύτερο εξάμηνο το 2012 όπου οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας στη διεθνή αγορά εμφανίζουν εκρηκτική άνοδο η πτηνοτροφία οδεύει προς καταστροφή, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα διάσωσής της.
· Εκτός από την επιβάρυνση των δαπανών διατροφής των πτηνών, το κόστος παραγωγής γίνεται επί πλέον όλο και πιο απαγορευτικό μετά τις τελευταίες αυξήσεις των τιμών και των υπόλοιπων αναλωσίμων που είναι κυρίως η ενέργεια, το γενετικό υλικό και τα κτηνιατρικά φάρμακα.
· Η πτηνοτροφία ως κλάδος έντασης κεφαλαίου πλήττεται με έντονη σφοδρότητα από τις υπέρμετρες αυξήσεις των τιμών των εισροών, διότι η διατροφή των πτηνών διασφαλίζεται αποκλειστικά με φυράματα που προέρχονται εξολοκλήρου από την αγορά, οι εκμεταλλεύσεις είναι ενεργοβόρες και εξαιρετικά ευπαθείς σε απώλειες από ασθένειες πτηνών, ενώ οι πατρογονικοί νεοσσοί γίνονται όλο και πιο δαπανηροί, αφού στο σύνολό τους είναι εισαγόμενοι.
· Ο κλάδος, επειδή εξαρτάται άμεσα από εισαγόμενες, κρίσιμες για την παραγωγή εισροές που είναι η σόγια, οι νεοσσοί και τα κτηνιατρικά φάρμακα θίγεται ουσιαστικά από άρνηση πιστώσεων και ασύμφορους όρους προεξοφλήσεων των δαπανών αυτών των εφοδίων.
· Η απώλεια εισοδήματος σε βάρος του κλάδου καταγράφεται ακόμη πιο έντονη εάν ληφθεί υπόψη ότι οι τομείς της πτηνοτροφίας εξαιρούνται από τις ενισχύσεις στήριξης στα πλαίσια της Κοινής Οργάνωσης των Αγορών (Κ.Ο.Α.).
· Παράλληλα με τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής οι τιμές των πτηνοτροφικών προϊόντων στις αντιπροσωπευτικές αγορές σημειώνουν μέσα στο 2012 εμφανή πτώση εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος του καταναλωτή, με συνέπεια να περιορίζεται η κερδοφορία σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα, ενώ μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών μονάδων απειλείται με διακοπή της λειτουργίας τους.
· Το πρόβλημα επιβίωσης της πτηνοτροφίας γίνεται επί πλέον οξύτερο εξαιτίας της ανεπάρκειας χρηματοδότησης με κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες με κίνδυνο να επικρατήσει παραγωγική ακινησία στον κλάδο.
Με βάση τις πιο πάνω διαπιστώσεις μας ΖΗΤΟΥΜΕ:
· Να αποφασισθεί άμεσα πακέτο έκτακτων ενισχύσεων της πτηνοτροφίας στα πλαίσια των γενικότερων ενισχύσεων των τομέων της κτηνοτροφίας με ποσό που εκτιμάται στα 250 – 300 εκατ. ευρώ, ως αποζημιώσεις απώλειας εισοδήματος κατά ανάλογο τρόπο με εκείνον που αποφασίσθηκε για τις αποζημιώσεις της περιόδου 2007-2008. Η ανάγκη στήριξης της ζωικής παραγωγής είναι σήμερα περισσότερο από άλλη περίοδο επιτακτική, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών και άλλων εισροών είναι σήμερα εντονότερες από εκείνες της περιόδου 2007 – 2008, ενώ το επίπεδο των τιμών των ζωοτροφών την περίοδο 2011-2012 είναι το μεγαλύτερο από το 1990.
· Ειδικότερα προτείνεται να δοθεί ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, κυρίως δημητριακών και σόγιας, που θα χορηγούνται με αυστηρά κριτήρια πραγματικής παραγωγής. Στην περίπτωση της πτηνοτροφίας ως βασικό κριτήριο μπορεί να επιλεχθεί ο αριθμός των τοποθετήσεων νεοσσών και πωλήσεις πουλερικών το προηγούμενο οικονομικό έτος 2011.
Το ποσό χρηματοδότησης που έχει προταθεί εκτιμάται στα 250 – 300 εκατ. ευρώ που είναι δυνατόν να αντληθεί από αδρανείς πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ».
Η πιθανότητα έγκρισης του ως άνω ποσού από την ΕΕ ως συμβατού με το κοινοτικό κεκτημένο είναι μεγάλη εάν ληφθεί υπόψη ότι η νέα ΚΑΠ 2013 – 2020 προβλέπει ανάλογη στήριξη με την μορφή αποζημιώσεων σε γεωργικούς τομείς όταν πλήττονται από κρίσης αγοράς και κόστους παραγωγής.
· Στα πλαίσια του πακέτου στήριξης πρέπει να επαναχορηγηθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου DIESEL στην πτηνοτροφία όπως έχουν υποσχεθεί στον κλάδο μετά την δήλωση των εκμεταλλεύσεων στο ΟΣΔΕ.
· Σχετικά με την ρύθμιση των χρεών των πτηνοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων η οργάνωσή μας συντάσσεται με το αίτημα του ΣΕΚ που προβλέπει:
o Με νομική κατοχύρωση να αποφασισθεί αναστολή των κατασχέσεων των εκμεταλλεύσεων για τριετή τουλάχιστον περίοδο.
o Διαγραφή του 50% των χρεών.
o Περίοδο αποπληρωμής 20 ετών με χαμηλό επιτόκιο.
ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ε.Ο.Π.Π.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΖΙΩΓΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ