εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ρόλος των Οσπρίων στην Αμειψισπορά
Σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα με τίτλο «Το μέλλον των ψυχανθών», αποδεικνύονται τα οφέλη της εισαγωγής οσπρίων στην αμειψισπορά.
Οι αγρότες συχνά χρειάζονται υπενθύμιση για το πόσο ευεργετική για την επιχείρηση του ς και το περιβάλλον μπορεί να είναι η καλλιέργεια ψυχανθών. Η νέα ευρωπαϊκή έρευνα, που διεξήχθη από το Αγροτικό Κολλέγιο της Σκωτίας, δείχνει πως η χρήση ενός πριμ για την καλλιέργεια ψυχανθών θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να τα επιλέγουν αντί ξένων φυτών, όπως η σόγια.
Η συμβουλή αυτή προκύπτει από μια έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με την ονομασία «Το μέλλον των ψυχανθών», η οποία μελετούσε το κατά πόσο η καλλιέργεια αζωτοδεσμευτικών φυτών σε ένα σύστημα αμειψισποράς βελτιώνει την κατάσταση του εδάφους. Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν εάν τα όσπρια βοηθούν τη βιοποικιλότητα και μελέτησαν την επίδραση τους στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου.
Η έρευνα έδειξε, πως η πρόσθεση οσπρίων σε ένα σύστημα αμειψισποράς μπορεί να αυξήσει την πρόσοδο κατά 46 λίρες Αγγλίας ανά εκτάριο (περίπου 23,5 ευρώ ανά στρέμμα). Το επιπλέον εισόδημα προέρχεται από την αύξηση της απόδοσης των επόμενων από τα όσπρια καλλιεργειών, η οποία σε περιπτώσεις έφτασε το 25%. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πως τα ψυχανθή βοηθούν στον έλεγχο των ζιζανίων και των ασθενειών, οδηγώντας σε αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τις καλλιέργειες.
Επιπλέον τα όσπρια μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές μονοξειδίου του αζώτου από τις εκμεταλλεύσεις έως και 85%. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο αέριο του θερμοκηπίου, με δυναμικό θέρμανσης 298 φορές παραπάνω από αυτό του μονοξειδίου του άνθρακα.
Παρόλα, όμως, τα οφέλη που προκύπτουν από την καλλιέργεια οσπρίων, οι εκτάσεις που φυτεύονται στην ΕΕ έχουν μειωθεί. Πριν από 50 χρόνια, το 4,6% της καλλιεργούμενης γης καλλιεργούνταν από όσπρια, ενώ πλέον δεν καλύπτουν πάνω από το 1,8 των συνολικών επιφανειών. Αυτό έχει συμβεί επειδή τα ψυχανθή χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή και ιστορικά ήταν πάντα φθηνότερη επιλογή η εισαγωγή άλλων τροφών από το εξωτερικό πχ. σόγιας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δουλειά τους αποδεικνύει πως η καλλιέργεια ψυχανθών είναι καλή επιλογή για τους παραγωγούς. Τέλος, οι επιστήμονες προτείνουν μια βραχυπρόθεσμη εφαρμογή της επιδότησης της καλλιέργειας, για να βοηθηθούν οι αγρότες να επανεισάγουν τα όσπρια στα συστήματα καλλιεργειών τους.