εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προϋπολογισμός E.E.

0 comments

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ενίσχυση της χρηματοδότησης για ανάπτυξη, απασχόληση και γεωργία.

Το ΕΚ ζήτησε από τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τόνωση της ανάπτυξης, δημιουργία θέσεων εργασίας, ενίσχυση της έρευνας και βελτίωση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση αυτών των τομέων.

Με ψηφοφορία τους οι ευρωβουλευτές απέρριψαν τις προτεινόμενες από το Συμβούλιο περικοπές στο σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2015.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι η επίτευξη συμφωνίας για τα αναγκαία επιπλέον κεφάλαια για το 2014 αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας επί του προϋπολογισμού για το 2015.

Το ΕΚ υπερψήφισε (464 ψήφους υπέρ, 186 κατά και 46 αποχές) τη θέση του για το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 θέτοντας τις πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων σε 146.380,9 εκατ. ευρώ και τις πιστώσεις πληρωμών σε 146.416,5 εκατ. ευρώ.

"Με μόνο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μπορεί να δώσει μια ώθηση στους εθνικούς προϋπολογισμούς ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι προτεραιότητές μας είναι ίδιες με εκείνες του Συμβουλίου, μόνο που το Συμβούλιο δεν θέλει να τις χρηματοδοτήσει", δήλωσε η Eider Gardiazábal (Σοσιαλιστές, Ισπανία), κύρια εισηγήτρια για τον προϋπολογισμό του 2015.

Ανάπτυξη, απασχόληση, εκπαίδευση, αγρότες

Το ΕΚ απέρριψε όλες τις προτεινόμενες από τα κράτη μέλη περικοπές επί της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, συμφωνώντας έτσι με τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής Προϋπολογισμών.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα ερευνητικά προγράμματα και η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus +, πρέπει να λάβουν επιπλέον 190,5 εκατ. ευρώ, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές.

Το ΕΚ ζήτησε ακόμη ενίσχυση της χρηματοδότησης των οργανισμών χρηματοπιστωτικής εποπτείας, των αγροτών και των αλιέων που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, καθώς και του ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας για τους άπορους πολίτες (ζητήθηκαν επιπλέον 6,1 εκατ. ευρώ, 30 εκατ. ευρώ και 35 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).