εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γεωργικά Μηχανήματα

0 comments

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) ζήτησε από το ΥΠΑΑΤ την άρση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που εμποδίζουν την ομαλή, χρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης.

 Το αίτημα υποβλήθηκε από την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) κατά την διάρκεια συνάντησης, στις 22 Οκτωβρίου 2014, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των γεωργικών μηχανημάτων και οδηγεί το επίπεδο της εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας σε υποχώρηση, με πολύπλευρες και σοβαρότατες επιπτώσεις στον βαθμό ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σάββας Μπαλουκτσής, επικαλούμενος τα στοιχεία από σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, επεσήμανε την αύξηση της μέσης ηλικίας των ελκυστήρων, αλλά και την τεχνολογική τους απαξίωση, που οδηγεί σε μειωμένη παραγωγικότητα και υψηλό κόστος λειτουργίας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ζήτησε να μελετηθεί με προσοχή η πρόταση που καταθέτει το ΙΟΒΕ για την ανανέωση του στόλου των γεωργικών ελκυστήρων, καθώς όχι μόνο δίνει κίνητρα για την αντικατάσταση ελκυστήρων, αλλά δείχνει τον τρόπο για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος καταγραφής των μηχανημάτων, ενός αρχείου απαραίτητου για τον τεχνικό έλεγχο της αγοράς των γεωργικών μηχανημάτων, που θα περιορίσει την κυκλοφορία μηχανημάτων ρυπογόνων και επικίνδυνων για τους χειριστές τους και τους υπόλοιπους πολίτες.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αποτέλεσε και ο τομέας της εκπαίδευσης στον κλάδο των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς, όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου η τεχνολογική εξέλιξη στα γεωργικά μηχανήματα αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και μόνο κατάλληλα εκπαιδευμένοι χειριστές και τεχνικοί θα μπορέσουν να χειριστούν και να προσφέρουν τεχνική υποστήριξη στα σύγχρονα μηχανήματα. Ο Σύνδεσμος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν κάνει τα μέλη του για την επίλυση του προβλήματος, αλλά ζήτησαν και την παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να ενισχυθούν οι σχολές αυτές αποτελεσματικά και να δοθούν κίνητρα επαγγελματικής αποκατάστασης στους σπουδαστές.

Αναφορικά με τα Σχέδια Βελτίωσης ο Σύνδεσμος ζήτησε να αρθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή χρηματοδότησή τους και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ακύρωση πολλών εγκεκριμένων προγραμμάτων με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, ενώ για  τα μελλοντικά Σχέδια Βελτίωσης και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να υλοποιούνται έγκαιρα, να είναι ευέλικτα και να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά στην επιλεξιμότητα δαπανών, δικαιούχων και ανώτατων ποσών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αξιόπιστη ενημέρωση της αγοράς για την ημερομηνία έναρξης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επερχόμενων προγραμμάτων, σημείο στο οποίο συμφώνησε απόλυτα και ο Υπουργός.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης και οι δυο πλευρές δεσμεύθηκαν σε τακτική επικοινωνία και ουσιαστικό διάλογο για την ενίσχυση και προώθηση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ

Με το προεδρείο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσωπειών Μηχανημάτων συναντήθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα, τις θέσεις και τις προτάσεις των επιχειρήσεων του κλάδου.

Το προεδρείο του Συνδέσμου αναφέρθηκε στις εξελίξεις των Σχεδίων Βελτίωσης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013, ζήτησε ενημέρωση από τον Υπουργό για την πορεία τους κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και επεσήμανε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου στην εκμηχάνιση και εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα όπως αναφέρεται σε σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ την οποία παρουσίασαν στον Υπουργό.
Ο κ. Καρασμάνης άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του Συνδέσμου και δεσμεύτηκε να τις εξετάσει σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επεσήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα αποτελούν πρωταρχικό στόχο στην πολιτική που χαράσσει το Υπουργείο.

«Ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας περνά μέσα από την ανανέωση του αγροτικού μας πληθυσμού. Οι νέοι αγρότες αποτελούν για εμάς το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής γεωργίας. Τους θέλουμε πρωτεργάτες στην προσπάθεια που γίνεται για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της πατρίδος μας» δήλωσε ο κ. Καρασμάνης μετά τη συνάντηση. Και πρόσθεσε «Γι αυτό και πρόσφατα εντάξαμε 11.116 νέους αγρότες στο δυναμικό της ελληνικής γεωργίας ενισχύοντας τους με συνολικό προϋπολογισμό 194,3 εκ. ευρώ, ενώ κατευθύνουμε επιπλέον 240 εκ. ευρώ για άλλους 16.000 νέους μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο».

Ως προς τα σχέδια βελτίωσης ο Υπουργός υπενθύμισε στα μέλη του συνδέσμου ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 προβλέπεται η ένταξη 7.500 νέων σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού 466 εκ. ευρώ.