εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επιπτώσεις του Ρωσικού Εμπάργκο στην ΚΑΠ

0 comments

Περικοπές στην ΚΑΠ λόγω του ρωσικού εμπάργκο καταγγέλλουν οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις και ο Επίτροπος Γεωργίας.
 

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, την Τετάρτη στις 15 Οκτωβρίου, για εσωτερική αναδιανομή των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στις αγορές αγροτικών προϊόντων, που προκάλεσε η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει από τον προηγούμενο Αύγουστο τις εισαγωγές από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 2015 προβλέπεται περικοπή πόρων από άλλες δράσεις της ΚΑΠ και αναδιανομή τους υπέρ των μέτρων αντιμετώπισης κρίσης και εντός του Νοεμβρίου θα κληθούν να αποφασίσουν επ΄ αυτού τόσο το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ήδη, ο Επίτροπος Γεωργίας Dacian Ciolos, μέσω των λογαριασμών σε Twitter και  facebook του εκπροσώπου του Roger Waite, εξέφρασε την αντίθεσή του, παρόλο που δήλωσε πως είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί την απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων. Όπως είπε χαρακτηριστικά «"Θα πρέπει να αποδεχθώ την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ του 2015 του, αλλά νιώθω πολύ έντονα ότι δεν είναι η ώρα να μετακινήσουμε χρήματα από την ΚΑΠ».

Σε επιστολή τους, οι Copa-Cogeca καλούν τους ευρωβουλευτές και τους υπουργούς της Ε.Ε. να ενεργήσουν υπεύθυνα και να μην δεχθούν ακόμα ένα πλήγμα τον γεωργικό τομέα. Αντίθετα τονίζουν πως είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου τομέα για το μέλλον, πρόσθετα κονδύλια και στοχευμένα μέτρα. Επίσης, οι κεντρικές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, με την επιστολή τους προς τους ευρωβουλευτές, προτείνουν την απόρριψη των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εσωτερική αναδιανομή των κονδυλίων της ΚΑΠ για το 2015, καθώς ουσιαστικά σημαίνει μείωση των δαπανών για τη γεωργία. Πρόκειται για ένα γεγονός εντελώς απαράδεκτο, όταν οι αγρότες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κρίση εξ αιτίας της ρωσικής απαγόρευσης στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων η οποία προκάλεσε ζημίες ύψους € 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνουν.

Επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των Copa-Cogeca, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε:

Οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα κατά 50% για ορισμένα γεωργικά προϊόντα, ως αποτέλεσμα της ρωσικής απαγόρευσης. Τώρα δεν είναι η ώρα να ξεκινήσει η περικοπή των γεωργικών δαπανών του 2015 και η αναδιανομή τους άλλους σκοπούς. Οι αγρότες δεν πρέπει να πληρώσουν δύο φορές για αυτό το εμπάργκο, που άλλωστε δεν ήταν δικό τους λάθος εξ αρχής. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα ακόμα χτύπημα για τον τομέα της γεωργίας. Οι αγρότες αισθάνονται σαν να έχουν μείνει στα κρύα του λουτρού.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακούφιση των παραγωγών που επλήγησαν από το εμπάργκο ήταν ένα καλό βήμα προς τα εμπρός, αλλά είναι ζωτικής σημασίας περαιτέρω στοχευμένη δράση για να αποτραπεί η εγκατάλειψη του επαγγέλματος από πολλούς αγρότες. Είναι εντελώς ανεύθυνο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάζεται η μείωση των κονδυλίων, όταν οι αγρότες και οι γεωργικοί συνεταιριστικοί χρειάζονται όλη τη βοήθεια που μπορούν να πάρουν. Κανονικά το 29% των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών της ΕΕ συνήθως αποστέλλονται στη Ρωσία, το 24% των εξαγωγών χοιρινού κρέατος και το 33% των εξαγωγών τυριών. Ωστόσο, οι αγρότες και οι γεωργικοί συνεταιρισμοί έχουν λάβει μόνο ένα κλάσμα της συνολικής αξίας των εξαγωγών ως αποζημίωση. Με την παγκόσμια ζήτηση των τροφίμων να αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% μέχρι το 2050, δεν έχουμε την πολυτέλεια της μείωσης των δαπανών θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων, είπε.