εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Γεωργία

0 comments

Στις Βρυξέλλες, 6-7 Οκτωβρίου2014, πραγματοποιήθηκε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Γεωργίας που διοργανώθηκε από την Copa Cogeca.

Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 350 σύνεδροι από όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ έλαβε μέρος και ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννης Κολυβάς, εκπροσωπώντας τη χώρα μας.

Στη διακήρυξη των οργανώσεων αναφέρονται τα εξής:

«Στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Αγροτών 2014, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Έτους των Οικογενειακών Εκμεταλλεύσεων 2014 από τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ευρωπαίοι Αγρότες και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί υιοθέτησαν μια διακήρυξη υπογραμμίζοντας την αντοχή και τη δύναμη των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και άλλων προκλήσεων.

Τονίστηκαν, επίσης, οι δυνατότητες που υπάρχουν να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη, να προσφερθούν ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα, εξασφαλίζοντας τη διατροφή του πληθυσμού και τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Ο Ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας, απασχολεί σχεδόν 26 εκατομμύρια άτομα -με τις περισσότερες εκμεταλλεύσεις να έχουν οικογενειακή μορφή που περνούν από γενιά σε γενιά- αποτελεί κομβικό σημείο των αγροτικών περιοχών της Ε.Ε, παράγοντας ποιοτικά τρόφιμα για 500 εκατ. Ευρωπαίους καταναλωτές. Έτσι διατηρεί την ίδια στιγμή το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Η παραγωγή της Ε.Ε -28 αποτιμάται σε πάνω από 400 δις ευρώ. Η Ευρώπη είναι, επίσης, ο νούμερο ένα εξαγωγέας στον κόσμο σε αγροτικά και διατροφικά προϊόντα, αντιπροσωπεύοντας τα τρία τέταρτα του Ευρωπαϊκού καθαρού εμπορικού ισοζυγίου.  Ο Ευρωπαϊκός αγροτικός και δασικός  τομέας κατά συνέπεια συμβάλλουν πολύ στην στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2020 για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ακόμη, οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες προκλήσεις όπως το υψηλό κόστος εισροών, την κλιματική αλλαγή, τον αυξανόμενο κίνδυνο ακραίων καιρικών γεγονότων αλλά και τεχνητά εμπόδια στο εμπόριο. Εκτός αυτού τελευταία αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις διεθνών πολιτικών, για το οποίο δεν φέρουν ευθύνη. Συχνά, οι τιμές του παραγωγού πέφτουν σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, δεν περνούν ωστόσο στους καταναλωτές, δίνοντας νέα ευκαιρία στους λιανοπωλητές και στα δίκτυα αλυσίδων να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη ανισορροπία στην Ευρωπαϊκή αγροτο-διατροφική αλυσίδα. 

Γι’ αυτό το λόγο, προτρέπουμε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσουν την έρευνα αγοράς, έτσι ώστε να βρεθούν νέες εμπορικές διέξοδοι και να αυξηθεί η εξαγωγική προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

Οι μη δασμολογικοί φραγμοί στο εμπόριο, επίσης, αποτρέπουν την ΕΕ από το να αυξήσει το πλήρες εμπορικό της δυναμικό στις εξαγωγές των γεωργικών  τροφίμων. Για παράδειγμα, στον τομέα των φρούτων και των λαχανικών, φυτοϋγειονομικά εμπόδια αποτρέπουν το Ευρωπαϊκά φρούτα να εισέλθουν στην Αμερικάνικη αγορά. Διαφορετικοί κανονισμοί σήμανσης και συσκευασίας μπορούν, επίσης, να αυξήσουν την τιμή ενός προϊόντος δραματικά. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ο κίνδυνος με τη νέα ΚΑΠ για λιγότερη διαφάνεια των κανόνων και περισσότερη γραφειοκρατία, φαινόμενα που εμποδίζουν τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα στον τομέα.

Για να εξασφαλίσουμε την ανανέωση των γενεών στο μέλλον, οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις – σε όλες τις μορφές τους- πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμες και αποδοτικές.  Η Copa Cogeca, ως εκ τούτου, κάνει έκκληση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν ότι οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις είναι σε προτεραιότητα στην ατζέντα τους, ότι θα υπάρξουν βασικά εργαλεία και ότι τα εμπόδια στο εμπόριο θ’ αντιμετωπιστούν. Ιδιαίτερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξασφαλίζουν τα παρακάτω:

–  Να παρέχονται πρόσβαση σε γη και φυσικούς πόρους στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.
– Να ενταθούν οι επενδύσεις στο τομέα και να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία με γνώση που θα μεταφερθεί στους αγρότες για να ενθαρρύνει την πρόσληψη των καινοτόμων λύσεων.
–  Να καθορισθούν οι όροι για τη βοήθεια των ομάδων παραγωγών, όπως η σύσταση αγροτικών συνεταιρισμών, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Σκοπός να εμπορευθούν τα προϊόντα τους, να προσθέσουν αξία στην παραγωγή, για να έχουν υψηλότερη απόδοση και να διαχειρισθούν καλύτερα την ακραία μεταβλητότητα της αγοράς.
–   Να έχουν οι αγρότες κατάλληλη εκπαίδευση και μόρφωση.
–   Να υποστηρίζονται άνδρες και γυναίκες εξίσου στις προσπάθειές τους, ώστε να έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την κοινότητά τους.
–   Οι νέοι αγρότες να έχουν υποστήριξη καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολία ιδιαίτερα στο ξεκίνημα.
–   Ο ρόλος των αγροτικών συνεταιρισμών να αναγνωρίζεται δεόντως και να ενισχύεται σε ανταπόκριση των αναγκών των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων σχετικά με την εμπορική ένταξη όπως και την κοινωνική και οικονομική ένταξη στις περιφέρειες που λειτουργούν.
–  Άδικες και καταχρηστικές πρακτικές στον τομέα των τροφίμων να καταγγελθούν έτσι ώστε οι αγρότες να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για εισόδημα από την αγορά.
–  Να αντιμετωπιστούν μη δασμολογικοί φραγμοί στο εμπόριο και προϊόντα που καλύπτονται από Γεωγραφικές Ενδείξεις να αναγνωρισθούν και προστατευθούν σε όλο τον κόσμο.
–  Να διασφαλισθεί ο κοινός χαρακτήρας της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και να μειωθεί η γραφειοκρατία.
–  Επιπρόσθετα κονδύλια εκτός του προϋπολογισμού της ΚΑΠ να είναι διαθέσιμα σε περιόδους κρίσεων».