εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Το Χοιρινό ως Προϊόν Πολυτελείας
Σύμφωνα με τον Vincent Ter Beek, το χοιρινό κρέας τείνει να γίνει προϊόν πολυτελείας.
Η πεποίθηση του Vincent Ter Beek, ο οποίος ασχολείται ως αρθρογράφος στην περιοδική έκδοση του Pig International, είναι ότι η επιθυμία της παγκόσμιας βιομηχανίας της εκτροφής χοίρων και παραγωγής κρέατος είναι να ακουστεί. Σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον συγγραφέα, η δυνατότητα να υπάρχει χοιρινό κρέας ασφαλές και διαθέσιμο για κατανάλωση, αποτελεί πλέον ένα στόχο προς επίτευξη για τον κάθε χοιροτρόφο.
Αυτή η πεποίθηση βασίζεται στις προοπτικές για την αγορά χοιρινού κρέατος για το 2050. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθυσμός της γης το 2050 θα είναι περίπου 9,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι, βέβαια, θα επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην τροφή. Οι προβλέψεις αναφέρονται σε αύξηση του παγκόσμιου πλούτου ανά κάτοικο, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών.
Βεβαίως, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι επιστήμονες το παραπάνω σενάριο αποτελεί μια τεχνολογική προσέγγιση του ζητήματος. Καλύτερα αποτελέσματα της γενετικής, περισσότερη βιοσφάλεια, βελτιωμένες πρακτικές διαχείρισης των εκμεταλλεύσεων, χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, υψηλής τάξης φροντίδα της υγείας των ζώων, αισιόδοξη πορεία του διεθνούς εμπορίου και καινοτόμες πηγές διατροφής των ζώων, είναι μερικές από τα ζητήματα που αναφέρονται για να φανεί η κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει η ανάπτυξη, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της κάλυψης των αναγκών σε ζωικές πρωτεΐνες μέχρι το 2050.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι πολλά μπορούν να βελτιωθούν, αλλά αυτά στη θεωρία. Στην πράξη, όμως, πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές στον κόσμο για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αύξηση της ζωικής παραγωγής. Τα επιπλέον 2,2 δισεκατομμύρια των ανθρώπων θα πρέπει να έχουν κάπου να ζήσουν, κάπου όχι δίπλα σε μια χοιροτροφική ή πτηνοτροφική μονάδα. Θα πρέπει να μπορούν να αναπνέουν, να εργάζονται και να μπορούν να έχουν φαγητό για όλη την ημέρα και για όλες τις ημέρες και βέβαια ένα σπίτι να μένουν.
Σύμφωνα με την κοινή γνώμη στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία, τα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τους καταναλωτές κρέατος, οι οποίοι είναι σε θέση να πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι η ευζωία των ζώων, το περιβάλλον, το κρέας χωρίς αντιβιοτικά, το βιολογικό κρέας, το παραδοσιακό και τοπικό κρέας, η βιωσιμότητα του πλανήτη και η βεβαιότητα, ότι το κρέας έχει παραχθεί από ζώα που εκτρέφονται με διαδικασίες που ακολουθούν τη φυσιολογία του ζώου και με εντατικούς ρυθμούς.
Αν η χοιροτροφία ακολουθήσει αυτά τα πρότυπα παραγωγής, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Η απάντηση είναι υψηλότερο κόστος και χαμηλότερη παραγωγή ή διαφορετικά περισσότερος διαθέσιμος χώρος.
Η εκτίμηση του συγγραφέα του άρθρου είναι, ότι ο τομέας της παραγωγής χοιρινού κρέατος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση για τη διατροφή του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού της γης με χοιρινό κρέας και γενικότερα με ζωικές πρωτεΐνες. Γι΄ αυτό και θεωρεί, ότι το χοιρινό θα αποτελέσει προϊόν πολυτελείας τα επόμενα χρόνια και μέχρι τουλάχιστον το 2050. Επίσης, πιστεύει, ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι ζωικές πρωτεΐνες που παράγονται με εντατικό και φθηνό τρόπο, θα συνεχίσουν να παράγονται έτσι και να αποτελούν πηγή διατροφής για τους ανθρώπους της γης.
Αυτό που μπορεί να επιτευχθεί είναι η ασφάλεια του κρέατος, αλλά όχι η διαθεσιμότητα.
Πηγή: Pig Progress, 10.10.2014