Τεράστια προβλήματα έχει δημιουργήσει στον κτηνοτροφικό τομέα και ιδιαίτερα στους αγελαδοτρόφους, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), σύμφωνα με το ΣΕΚ.
Ενώ σύμφωνα με τον Νόμο 4223/2013, τα κτηνοτροφικά και αγροτικά κτήρια απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αφού ο συντελεστής φορολόγησης ορίζεται στο μηδέν, (άρθρο 4 παρ. 3θ) χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι είδαν με έκπληξη να τους έχει επιβληθεί δυσβάσταχτος φόρος. Ενώ ο νόμος αναφέρει ότι είναι μηδενικός ο συντελεστής για τα ειδικά κτήρια (στα οποία εντάσσονται τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτήρια) ο νόμος στη συνέχεια τα εκτιμά με πολύ υψηλή αντικειμενική αξία», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.
Επιπλέον, παρατηρείται μείωση της παραγωγής γάλακτος και μείωση των τιμών παραγωγού.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, αν συνυπολογιστούν και κάποιες άλλες παράμετροι, όπως τη μείωση της τιμής παραγωγού στο αγελαδινό γάλα καθώς και η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής «γίνεται αντιληπτό σε πόσο άσχημη θέση βρίσκονται σήμερα οι αγελαδοτρόφοι». Ο κ. Πεβερέτος αναφέρει το παράδειγμα των Ιωαννίνων: «στα Ιωάννινα που η ημερήσια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ήταν στους 37 τόνους έχει πέσει σήμερα στους 8 τόνους. Με απλά λόγια ο κόσμος εγκαταλείπει το επάγγελμα».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιακουμάτου, σχετικά με την επίτευξη μείωσης των τιμών καταναλωτή στο γάλα, ο κ. Πεβερέτος σημειώνει: «Πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι μερικές ημέρες πριν ψηφιστεί ο νόμος για την αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, οι βιομηχανίες αύξησαν τις τιμές καταναλωτή – αυτές που τώρα λένε ότι μειώνουν – σε συγκεκριμένους κωδικούς γάλακτος (οι οποίοι είχαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις) ενώ ξεκίνησαν την σταδιακή μείωση των τιμών παραγωγού. Μέχρι σήμερα, η μείωση αυτή έχει φτάσει 3 – 4 λεπτά το κιλό. Τελικά λοιπόν, την… πλήρωσε ο κτηνοτρόφος αλλά και ο καταναλωτής αφού δεν μειώθηκε επί της ουσίας η τιμή στο ράφι. Απλά επανήλθε στα προ αύξησης επίπεδα. Είμαι σίγουρος επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε τις τιμές στο ράφι να αυξάνεται ξανά… αθόρυβα».
Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν ζητήσει τέσσερα πράγματα από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γιακουμάτο για να υπάρξουν αποτελέσματα στο θέμα αυτό:
• την επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες
• την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα
• τον πλήρη έλεγχος των ελληνοποιήσεων στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα
• την ανάληψη δράσεων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής γάλακτος.