Σύμφωνα με ερευνητές από το Νορβηγικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο, υπάρχει ένας σαφής σύνδεσμος μεταξύ της συμπεριφοράς των κτηνοτρόφων και των αγελάδων τους.
Για να επιτύχει κάποιος στην κτηνοτροφία, θα πρέπει να είναι ευγενής, ήρεμος και χαρούμενος. Έτσι, σαν αποτέλεσμα θα είναι χαρούμενες και οι αγελάδες και θα παράγουν περισσότερο γάλα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Νορβηγικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, όταν οι κτηνοτρόφοι χαϊδεύουν και αγγίζουν τα ζώα τους, όταν είναι ήρεμοι και υπομονετικοί, τότε υπάρχει μια θετική συμπεριφορά από την πλευρά των ζώων, δηλώνει ο ερευνητής Κριστιάν Έλινγκσεν. Αντίθετα, το άγχος και η αγωνία από την πλευρά του αγρότη οδηγεί και σε άγχος τις αγελάδες. Όλα λειτουργούν σαν ένας φαύλος κύκλος. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να εξετάζουμε τη συμπεριφορά και τη σχέση μεταξύ αγροτών και αγελάδων.
Γλώσσα σώματος
Στο παρελθόν, οι ερευνητές εστίαζαν μόνο στη συμπεριφορά των ζώων.
Όμως, η ομάδα του Έλινγκσεν αποφάσισε να συμπεριλάβει και τους ιδιοκτήτες, για το λόγο αυτό επισκέφτηκε 110 γαλακτοκομικές φάρμες στη νότια Νορβηγία το διάστημα μεταξύ 2006-2008. Με βάση τη γλώσσα του σώματος των μοσχαριών, οι ερευνητές αναζητούσαν χαρακτηριστικά ευτυχίας, ηρεμίας, άγχους και επιθετικότητας ή στοιχεία που καλύπτουν 25 άλλους τύπους διάθεσης.
Στη συνέχεια, έκαναν ερωτήσεις για τα συναισθήματα των αγροτών, όμως δεν τους είχαν ενημερώσει ότι συμμετείχαν στην έρευνα γιατί αυτό μπορεί να επηρέαζε τη συμπεριφορά τους.
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι οι κτηνοτρόφοι χωρίζονται σε 4 διακριτές κατηγορίες:
1. Αυτοί που χαϊδεύουν και αγγίζουν τα ζώα τους.
2. Αυτοί που είναι υπομονετικοί και ήρεμοι.
3. Αυτοί που είναι κυρίαρχοι, απότομοι, επιθετικοί και θορυβώδεις, που συχνά χρησιμοποιούν τον εξαναγκασμό.
4. Και αυτοί που είναι αβέβαιοι, νευρικοί και δεν αισθάνονται άνετα στη διαχείριση ζώων.
Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η συμπεριφορά των αγροτών επηρεάζει και αυτή των μοσχαριών.
Καλύτερο κρέας και περισσότερο γάλα
Ο ερευνητής Έλινγκσεν πιστεύει, ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στη συμπεριφορά και στη σχέση μεταξύ των αγροτών και των ζώων τους. «Μια καλή σχέση μεταξύ των ζώων και των ανθρώπων είναι απαραίτητη για την καλή διαβίωση των ζώων. Βοηθά επίσης τα ζώα να αισθάνονται ασφαλείς και είναι εύκολο να χειριστούν οι αγρότες. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγικότητα τους. Οι αγχωμένες αγελάδες εκκρίνουν ορισμένες ορμόνες που οδηγούν σε λιγότερο γάλα και δυσκολίες στη γονιμότητα», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Πηγή: sciencenordic.com