Η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου (Ε.Μ.Κ.Η.), σε κείμενό της τονίζει, ότι η ποιμενική εκτροφή των σπάνιων φυλών αγροτικών ζώων αλλά και των μιγαδικών πληθυσμών θα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως περιθωριακός κλάδος ή απασχόληση για κάποιους ρομαντικούς.
Αντίθετα, θεωρεί, ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εναλλακτική μέθοδος κτηνοτροφικής παραγωγής, που συνδυάζει όλες τις απαιτήσεις που η σύγχρονη κοινωνία έχει από τους απασχολούμενους στην πρωτογενή παραγωγή τροφίμων. Επιπλέον θα διαπιστώσουν ότι η μορφή αυτή κτηνοτροφίας εξασφαλίζει ήπιες φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής, εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία της βιοποικιλότητας, ευζωία των ζώων, παραγωγή υγιεινών προϊόντων, παραμονή των κτηνοτρόφων στις εστίες τους και προστασία θέσεων εργασίας.
Σπάνιες φυλές
Τα αγροτικά ζώα των αυτόχθονων φυλών, που στην περίπτωση της Ηπείρου αφορούν τα πρόβατα φυλής Κατσικάς και Καλαρρύτικης, δεν έχουν υψηλές αποδόσεις είναι αποδεδειγμένα όμως πολύ ανθεκτικά και καλά προσαρμοσμένα στις συνθήκες και το περιβάλλον της εκάστοτε περιοχής.
Η διατήρηση των ζώων αυτών στο φυσικό τους περιβάλλον εξασφαλίζει πολύτιμο γενετικό υλικό, το οποίο στο μέλλον μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο λόγω της αξιοθαύμαστης προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας σε ασθένειες που παρουσιάζουν.
Απώτερος σκοπός μας είναι η ταυτοποίηση με ειδικό σήμα ποιότητας των προϊόντων (γάλα, κρέας και μαλλί) των ζώων σπανίων φυλών. Ο καταναλωτής πρέπει να μπορεί να συνδέει το προϊόν που καταναλώνει, στην περίπτωση του γάλακτος (τυρί, γιαούρτι) ή του κρέατος (ολόκληρο ή μισάδι), με τα ζώα αυτά. Επιτυγχάνεται έτσι και η ιχνηλασιμότητα ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η ψαλίδα μεταξύ των τιμών του παραγωγού και του καταναλωτή. Ακόμη και το μαλλί των αιγοπροβάτων, που πλέον δεν έχει καμιά εμπορική αξία θα μπορούσε να γίνει εκμετάλλευσή του και να παραχθούν προϊόντα (υφαντά, φλοκάτες, κιλίμια, ρούχα κ.α.) αντιπροσωπευτικά της κάθε φυλής και περιοχής.
Απαραίτητη κρίνεται η ενημέρωση των καταναλωτών για τη σπουδαιότητα των αυτόχθονων φυλών, την ποιμενική κτηνοτροφία, την παραγωγική διαδικασία και τα παραγόμενα προϊόντα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ιδία συμμετοχή των καταναλωτών σε καθημερινές δραστηριότητες της εκτροφής στα πλαίσια αγροτουριστικών προγραμμάτων.
Ποιμενική κτηνοτροφία
Η ποιμενική κτηνοτροφία στις μέρες μας βάλλεται από πολλές μεριές. Εμείς θα σταθούμε όμως σε ένα πρόβλημα για το οποίο ως Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων από την αρχή την ίδρυσή της έχει κάνει πολλές προσπάθειες επίλυσής του και αφορά την δίκαιη κατανομή και αποκατάσταση των βοσκοτόπων.
• Οι βοσκές θα πρέπει να κατανέμονται ανάλογα με την βοσκοικανότητα και το είδος των ζώων (πρόβατα, αίγες, βοοειδή).
• Να δίνεται στους κτηνοτρόφους η δυνατότητα αξιοποίησης των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων της ζώνης που βρίσκεται γύρω από τους οικισμούς
• Να εξασφαλίζεται ότι δε θα γίνεται καταπάτηση των ορίων των βοσκών από τα μεγάλα μηρυκαστικά.
• Στις δημοπρασίες να εξασφαλίζονται οι εκτροφείς μικρών μηρυκαστικών έναντι των βοοτρόφων κρεοπαραγωγής.
• Να διασφαλίζονται οι κτηνοτρόφοι με πολυετή συμβόλαια, από τρία το ελάχιστο ως και δέκα χρόνια, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν μικρές επεμβάσεις και επενδύσεις με την προϋπόθεση ότι διατηρούν τον χαρακτήρα της μετακινούμενης κτηνοτροφίας και συνεχίζουν την δραστηριότητά τους.
• Να γίνει αξιοποίηση της βόσκησης ως μέτρου προστασίας από τις πυρκαγιές όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Εξάλλου, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΑΑΤ, μειώνεται το διάστημα παραμονής των μετακινούμενων κτηνοτρόφων του Προγράμματος Εξισωτικής Αποζημίωσης.
Συγκεκριμένα, το διάστημα παραμονής των μετακινούμενων κτηνοτρόφων του Προγράμματος Εξισωτικής Αποζημίωσης ( μέτρα 211 και 212 ) στις περιοχές της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ, όπως ισχύει με τις τροποποιήσεις της για την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών , για το έτος 2014 και για λόγους ιδιαιτέρων καιρικών συνθηκών καθορίζεται στους τέσσερεις (4 ) μήνες, με απόφαση του Υπουργού και του Γεν. Γραμματέα.