εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ελληνικό Σήμα για το Γάλα

0 comments

 

 
Σε αδράνεια βρίσκονται οι διαδικασίες για την απονομή του Ελληνικού Σήματος σε γαλακτοκομικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά.
 
 
 
Ο λόγος για αυτή την αδράνεια βρίσκεται στο γεγονός, ότι η διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης που είναι αρμόδια για την απονομή των σημάτων είναι σε διαδικασία συγχώνευσης και δεν περιλαμβάνεται στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου. 

Τα παραπάνω εξηγούν και το γεγονός ότι από τις αρχές του καλοκαιριού που, τυπικά τουλάχιστον, έχει τεθεί σε ισχύ η εφαρμογή του δεν έχουν εκδοθεί νέοι κανονισμοί για την απονομή του σε περισσότερα προϊόντα. Σημειωτέον ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ούτε η διαδικασία επιλογής του Ελληνικού Σήματος. Έχει μεν επιλεγεί ως σήμα η γνωστή «καρδιά», όχι όμως και το λεκτικό κομμάτι που θα τη συνοδεύει.
 
Μέχρι τότε, τα πάντα γύρω από το πολυδιαφημισμένο Ελληνικό Σήμα έχουν «παγώσει». Να σημειωθεί ότι όσον αφορά την πιστοποίηση ενός προϊόντος όπως το γάλα, η κάθε εταιρεία υποβάλει αίτηση στον φορέα απονομής του σήματος. Για το γάλα είναι ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα και ακολουθεί ένα πλαίσιο ελέγχου, προκείμενου να διαπιστωθεί ότι η εταιρεία πληροί τις προϋποθέσεις. Επιπλέον να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία επιλογής του Ελληνικού Σήματος αφού μπορεί μετά από διαδικτυακό διαγωνισμό να επελέγη η «καρδούλα» όμως δεν έχει επιλεγεί το λεκτικό τμήμα που θα το συνοδεύει.
 
Τι προβλέπουν οι κανονισμοί για τα γαλακτοκομικά 
Η χρήση νωπού γάλακτος που θα παράγεται σε εγχώριες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και η επεξεργασία σε εγκατεστημένες στην Ελλάδα μονάδες επεξεργασίας και συσκευασίας είναι δύο από τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ένα γαλακτοκομικό προϊόν ώστε να φέρει το «Ελληνικό Σήμα». Φορέας απονομής του σήματος έχει οριστεί ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα.