εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Διεθνείς Τιμές Γάλακτος
Μεγάλη πτώση διαπιστώνεται στις διεθνείς τιμές γάλακτος λόγω του ρωσικού εμπάργκο.
Η πτώση αυτή στις τιμές προκύπτει από τα μεγάλα αποθέματα που δημιούργησε το ρωσικό εμπάργκο, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη πίεση των τιμών.
Το εμπάργκο είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ένα πλεόνασμα γάλακτος 2,5 δις λίτρων στην παγκόσμια αγορά. Έτσι, άρχισαν να δημιουργούνται και προβλήματα στη διεθνή αγορά γάλακτος από τα αποθέματα που δημιουργούνται με αφορμή το ρώσικο εμπάργκο στις εισαγωγές από τις χώρες της δύσης. Μεγάλη είναι η μείωση στις διεθνείς τιμές γάλακτος το 2014, που φτάνει σε ποσοστό -40% σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη παγκόσμια παραγωγή, στα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων στην Κίνα και στο πλεόνασμα προσφοράς που προκαλείται από τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών γάλακτος από την ΕΕ. Ήδη η Νέα Ζηλανδία, που αποτελεί τη μεγάλη παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή γάλακτος, την Τετάρτη (24/9/2014) ανακοίνωσε νέες τιμές παραγωγού γάλακτος, στα 4,3 δολάρια ανά κιλό για την περίοδο 2014-2015. Το ποσό αυτό αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή αγοράς γάλακτος των τελευταίων έξι ετών.
Εν τω μεταξή, σαφάρι έχει ξεκινήσει η Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Rosselkhoznadzor) με σκοπό να «μπλοκάρει» φορτία αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ που εισάγονται στη χώρα με «πλαστά» πιστοποιητικά. Ήδη μεγάλος αριθμός φρούτων και λαχανικών, που δεν είχε τα απαιτούμενα έγραφα της χώρας προέλευσης, έχει επιστραφεί. Πάντως οι έλεγχοι της Rosselkhoznadzor στη ρώσικη αγορά άρχισαν να φέρνουν αποτελέσματα. Ήδη στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι «μπλόκαραν» 18 τόνοι γκρέιπφρουτ σε «αποθήκη» στην περιοχή του Σμολένσκ. Το φορτίο συνοδεύονταν έγραφα που ανέφεραν ότι ήταν προέλευσης Νότιας Αφρικής, που μέσω Ολλανδίας έφτασε στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας. Δεν υπήρχε όμως το πρωτότυπο ή επικυρωμένο αντίγραφο του πιστοποιητικού φυτοϋγειονομικού ελέγχου από τη χώρα καταγωγής του φρούτου (Νότιας Αφρικής). Σύμφωνα με τη ρώσικη υπηρεσία ελέγχου, το φορτίο ήταν ευρωπαϊκής προέλευσης που προσπαθούσε να εισαχθεί στη ρώσικη αγορά και το φορτίο επιστράφηκε στον αποστολέα.
Στην Αγία Πετρούπολη, μπλοκαρίστηκε φορτίο αχλαδιών επειδή η χώρα προέλευσης δεν ήταν σαφής. Σύμφωνα με τις ρώσικες αρχές, τα αχλάδια είχαν συνοδευτικά έγραφα ότι προέρχονταν από τη Χιλή και μεταφέρονταν στη Ρωσία μέσω Ολλανδίας. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν τα έγραφα ωστόσο σε αυτά ήταν λάθος συμπληρωμένη η ημερομηνία. Σύμφωνα με τους Ρώσους, κατά την ημερομηνία που αναγραφόταν στα έγραφα το φορτίο ήδη ταξίδευε προς τη χώρα. Έτσι η λανθασμένη ημερομηνία καθιστά τα έγγραφα άκυρα και επιβλήθηκαν πρόστιμα.
Το ίδιο έγινε και σε φορτίο 20 τόνων ντομάτας, που «μπλοκαρίστηκε», στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, από την υπηρεσία συνοριακής φύλαξης, στα σύνορα Ρωσίας με Λευκορωσία. Το φορτίο έδειχνε ότι προέρχεται από τη Λευκορωσία, ωστόσο κατά τους ελέγχους φάνηκε ότι οι ντομάτες μεταφέρονταν σε κιβώτια που έπρεπε να μεταφέρουν μπανάνες, χωρίς σημάνσεις και πληροφορίες σχετικά με τη χώρα προέλευσης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επιστραφεί το φορτίο στη Λευκορωσία.
Στο μεταξύ, οι ρωσικές υπηρεσίες δίωξης λαθρεμπορίου ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τους ελέγχους και θα τοποθετήσουν πρόσθετο προσωπικό στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το λαθρεμπόριο προϊόντων φυτικής παραγωγής από χώρες της ΕΕ, που προσπαθούν να εισαχθούν και να πωληθούν στη ρώσικη αγορά με υψηλές τιμές. Αυτό ανακοινώθηκε μετά το «μπλόκο» σε τρεις παρτίδες, με μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, που φάνηκε – μετά από τους ελέγχους των ρώσικων υπηρεσιών – ότι προέρχονταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.