εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Καταρροϊκός Πυρετός
Έξαρση του καταρροϊκού πυρετού παρατηρείται στην Ήπειρο, ψεκασμοί πραγματοποιούνται στην Πελοπόννησο για το έντομο φορέα του καταρροϊκού πυρετού, ενώ ανησυχία εκφράζουν για τον καταρροϊκό πυρετό και οι κτηνοτρόφοι των Τεμπών.
Κρούσματα στην Ήπειρο
Αύξηση των κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα σε κτηνοτροφικές μονάδες πολλών περιοχών της Ηπείρου.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου άρχισαν την καταγραφή των μονάδων, όπου εντοπίζονται κρούσματα της νόσου και οι οποίες έχουν προμηθευτεί εντομοαπωθητικά σκευάσματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προκειμένου να τους καταβληθεί σχετική αποζημίωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η έξαρση των κρουσμάτων υποβοηθείται από την εναλλαγή των καιρικών συνθηκών.
Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς υπάρχει πρόβλημα σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες και υπογράμμισε: «Στην Ήπειρο έχουμε έξαρση αυτή την περίοδο στην περιοχή της Πρέβεζας και της Άρτας, ενώ έχει αρχίσει να γίνεται έντονο το πρόβλημα και σε μεγάλο τμήμα της Θεσπρωτίας. Υπάρχει και στα Γιάννενα, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με τις άλλες περιοχές. Γενικά, στους παραθαλάσσιους νομούς, που έχουν πιο ήπιο κλίμα, το πρόβλημα είναι έντονο. Δυστυχώς, με τα μέτρα της απολύμανσης δεν υπήρξαν ουσιαστικά αποτελέσματα και επιπλέον σε πολλά κοπάδια δεν έγινε αντιληπτή η νόσος έγκαιρα».
Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι η προσπάθεια για παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια με εκείνα των άλλων χωρών, γιατί ενδέχεται να υπάρξουν αποκλίσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Γι αυτό τον λόγο, επανέλαβε την ανάγκη να λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι με οδηγία του υπουργείου σταμάτησαν οι αιμοληψίες, γιατί πλέον ήταν άνευ σημασίας, από τη στιγμή που είχε γενικευθεί η διάδοση της νόσου.
Παραγωγοί των Τεμπών
Συνάντηση με τον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Π. Κουκουλόπουλο είχε στην Αθήνα ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, στα πλαίσια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα. Στη συνάντηση τέθηκαν κυρίως τα θέματα του καταρροϊκού πυρετού και του εμπάργκο των ακτινιδίων στη ρωσική αγορά.
Σχετικά με την εξέλιξη του καταρροϊκού πυρετού ανά την Ελλάδα και πέραν της οικονομικής στήριξης προς τις Περιφέρειες, ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι σχεδιάζεται και η παρακολούθηση του ζωϊκού πληθυσμού που, αν δεν αποκτήσει φυσική ανοσία, τότε θα εμβολιαστεί κατάλληλα, σύμφωνα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου.
Ψεκασμοί στην Πελοπόννησο
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Πελοπόννησος ΑΕ ως φορέας υλοποίησης του έργου, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας ότι ξεκίνησαν οι εργασίες του προγράμματος καταπολέμησης του εντόμου-φορέα μετάδοσης του Καταρροϊκού Πυρετού των αιγοπροβάτων με πεδίο εφαρμογής τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν κατάλληλες ψεκαστικές παρεμβάσεις σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, και στη συνέχεια την διενέργεια επαναληπτικών εφαρμογών, στη χωρική επικράτεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπεται η υλοποίηση των επιμέρους δράσεων που περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του πληθυσμού των ακμαίων μέσω της τοποθέτησης παγίδων για τα ακμαία έντομα, καθώς και τον έλεγχο αποτελεσματικότητας των εφαρμογών.
Στόχος του προγράμματος καταπολέμησης του εντόμου φορέα του Καταρροϊκού Πυρετού είναι:
-Η προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου ενισχύοντας την κτηνοτροφική δραστηριότητα που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
-Η εξασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ζώντων ζώων.
-Η ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν.
Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με σκνίπες του γένους Culicoides. Η νόσος δίνει συμπτώματα κυρίως σε πρόβατα. Όμως και τα άλλα μηρυκαστικά (βοοειδή, αίγες, κ.α) είναι ευαίσθητα στον ιό και λειτουργούν συνήθως σαν αποθήκες του ιού.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης της νόσου είναι:
1) Τακτική εφαρμογή στα ζώα κατάλληλων εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σκευασμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των κατά τόπους Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
2) Συχνή συλλογή της κοπριάς και κάλυψη του κοπροσωρού με νάιλον.
3) Αποφυγή βόσκησης και παραμονής των ζώων έξω από το στάβλο κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων (από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή).
4) Φροντίδα να μην υπάρχουν συλλογές νερού που δημιουργούν λάσπες γύρω και μέσα στο στάβλο.
5) Τακτικός Ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας των χώρων των στάβλων με εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα
Τη νύκτα τα ζώα να παραμένουν μέσα σε στάβλους που ψεκάζονται συστηματικά με εντομοκτόνα