εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κοπριά και Αποδόσεις στην Παραγωγή

0 comments

 

 
Η σύνθεση της κοπριάς, ο τρόπος χρησιμοποίησής της και η συνεισφορά της στην αύξηση των αποδόσεων αναφέρονται σε μελέτη ερευνήτριας.
 
 
 
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη χρήση της κοπριάς σύμφωνα με στοιχεία της κας Γραμματέα Αναστασίαw, Γεωπόνου του ΓΠΑ, καθώς η σύνθεσή της και η συνεισφορά της μεταβάλλεται με το είδος του ζώου , το είδος της διατροφής του, το ποσοστό και το είδος της στρωμνής , την περιεκτικότητα σε υγρασία και το βαθμό της αποσύνθεσης ή αποξήρανσης.

Κατά την αποσύνθεση της κοπριάς, χάνονται θρεπτικά συστατικά και κυρίως το άζωτο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρησιμοποίηση της κοπριάς των πουλερικών, επειδή είναι πιο συμπυκνωμένη και δύσκολα ζυμώνεται. Ανάμιξη με άχυρα και επανειλημμένο βρέξιμο, βοηθά στην ζύμωση και το χώνεμα πριν από την χρήση της, που πρέπει να είναι περιορισμένη σε ποσότητα και να τοποθετείται μακριά από τα φυτά. Η προσφορά της κοπριάς σε οργανική ουσία αφορά στην βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά και στην υφή του εδάφους. Προσθέτει μικροοργανισμούς με αποτέλεσμα την ταχύτερη απελευθέρωση κυρίων στοιχείων και ιχνοστοιχείων που είναι και άμεσα αφομοιώσιμα από τα φυτά.  Η κοπριά μπορεί να τοποθετηθεί στο έδαφος είτε φρέσκια (νωπή) το φθινόπωρο ή χωνεμένη την άνοιξη πριν την σπορά ή μεταφύτευση.
 
Η φρέσκια κοπριά έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την χωνεμένη.
 
1) Χάνονται λιγότερα θρεπτικά συστατικά κατά τη αποσύνθεση ή την απόπλυση.
2) Προστίθενται περισσότεροι μικροοργανισμοί στο έδαφος
3) Οι μικροοργανισμοί εφοδιάζονται με μεγαλύτερη ενέργεια με αποτέλεσμα την α
Η φρέσκια κοπριά, προκαλεί ωστόσο ζημιά εάν προστεθεί στο έδαφος πολύ κοντά στην εποχή φύτευσης. Η προσθήκη στο έδαφος χωνεμένης κοπριάς που έχει διατηρηθεί και επεξεργαστεί με κατάλληλο τρόπο είναι πολύτιμη γιατί:
 
1) Μπορεί να προστίθεται αμέσως πριν από την σπορά ή την φύτευση
2) Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ολικά θρεπτικά στοιχεία εάν κατά την αποσύνθεση έχει ληφθεί πρόνοια στον περιορισμό της απόπλυσης
3) Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άμεσα θρεπτικά στοιχεία
4) Δεν υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν εγκαύματα στα φυτά
5) Δεν προκαλεί έλλειψη αζώτου στο έδαφος κατά την αποσύνθεση της όπως είναι η φρέσκια
6) Οι σπόροι των ζιζανίων καταστρέφονται ή περιορίζονται  και τέλος
7) προσφέρει λιγότερες δυσκολίες στην μηχανική καλλιέργεια
 
Ποσότητα κοπριάς

Το ποσό της κοπριάς που προστίθεται στο έδαφος εξαρτάται από την φύση του εδάφους, το είδος του λαχανικού που θα καλλιεργηθεί, το κόστος της κοπριάς και το είδος της. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η χωνεμένη κοπριά αγελάδας προστίθεται σε ποσότητες 3 με 7 τόνους ανά στρέμμα και η αχώνευτη σε ποσότητες 8-20 τόνους ανά στρέμμα. Πολλοί ερευνητές έχουν δείξει ότι η ελαφρά προσθήκη κοπριάς συμπληρωμένη με χημικά λιπάσματα ιδιαίτερα φωσφορούχα είναι η πιο οικονομική μεταχείριση από την χρήση μόνο κοπριάς σε μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι σε πολλές περιπτώσεις η ζωική κοπριά  είναι πολύ ακριβή και δύσκολο να εξασφαλιστεί ειδικά από καλλιεργητές που δεν έχουν δική τους κτηνοτροφία ή η περιοχή τους δεν έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία. 

Τρόποι εφαρμογής κοπριάς

Η κοπριά τοποθετείται στο έδαφος είτε σε όλη την έκταση , είτε κατά γραμμές είτε κατά  θέσεις. 

Η διασπορά της κοπριάς σε όλη την έκταση γίνεται όταν η καλλιέργεια καλύπτει ή θα καλύψει σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξης της όλη την έκταση του εδάφους. Σε μικρούς λαχανόκηπους, η διασπορά σε όλη την έκταση γίνεται είτε με το φτυάρι αφού προηγουμένως η κοπριά τοποθετηθεί σε σωρούς διάσπαρτους στο χωράφι. Όταν πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις χρησιμοποιούνται οι μηχανικοί διασκορπιστήρες και ένας τύπος από αυτούς είναι η καρότσα με τον κινούμενο ιμάντα στον πυθμένα της καρότσας. 

Η τοποθέτηση της κοπριάς κατά γραμμές συνίσταται στις περιπτώσεις εκείνες που τα λαχανικά φυτεύονται κατά γραμμές που απέχουν αρκετά μεταξύ τους αλλά είναι πολύ κοντά πάνω στην γραμμή. Η κατά θέσεις τοποθέτηση της κοπριάς εφαρμόζεται όταν τα λαχανικά φυτεύονται σε θέσεις όπως είναι τα πεπόνια , καρπούζια, αγγούρια, κολοκυθάκια κα. Εννοείται ότι τόσο στην περίπτωση τοποθέτησης της κοπριάς σε γραμμές και ακόμα περισσότερο στην τοποθέτηση της κοπριάς κατά θέσεις, οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρότερες.


Πίνακας. Περιεκτικότητα σε κύρια θρεπτικά συστατικά , κοπριάς διαφορετικής  προέλευσης.


Κοπριά         Υγρασία          Σύνθεση κατά προσέγγιση (κιλά ανά τόνο)
                                                    Ν      Ρ2Ο5        Κ2Ο
Φρέσκια κοπριά μαζί με στρωμνή  
 
 
Αγελάδος          86                           5         1,8          4,5
Αλόγου          80                           5,9         2,3          5,9
Γαλοπούλας        74                         11,8      6,3          4,5
Κότας          73                         10           10          4,5
Πάπιας          61                     10           13,1          4,5
Προβάτου          70                           9        6,8          9,5
Χήνας          67                         10         5          4,5
Χοίρου          87                           5         2,7          4

Αποξηραμένη κοπριά
 
Αγελάδος         17                         11,3      10,8        19
Kότας         13                         14      15,8        18
Προβάτου         10                         14,5      11,3        18,6
Χοίρου         10                         20,4      19          9