Το Υπουργείο Εξωτερικών συστήνει επιτροπή με σκοπό να διερευνηθεί η δυναμική εξαγωγών ελληνικού γιαουρτιού στις διεθνείς αγορές.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή θα ασχολείται με τις προοπτικές των ελληνικών προϊόντων ζωικής παραγωγής στις διεθνείς αγορές. Ήδη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη για το γιαούρτι στις 10 Σεπτεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη σύσκεψη έγινε η πρόταση να κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ το ελληνικό γιαούρτι, κάτι το οποίο πρόκειται να εξεταστεί.
Στόχος της Επιτροπής αυτής, αλλά και των παραγωγών είναι (μετά και την δικαίωση από το Αγγλικό Δικαστήριο των ελληνικών θέσεων, σε σχέση με την δικαστική διαμάχη μεταξύ της ΦΑΓΕ και της τουρκικής εταιρείας «Chobani») το γιαούρτι να αποτελέσει ένα δυναμικό άξονα ή ένα «δίδυμο» μαζί με τη φέτα για εισροή συναλλάγματος στη χώρα μας.
Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι με την δυναμική που παρουσιάζει στις ξένες αγορές φαίνεται ότι είναι ένα προϊόν το οποίο μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την Φέτα σε εξαγωγές η οποία φέρνει συνάλλαγμα 200 εκατ. ευρώ. Τώρα το γιαούρτι έχει φθάσει σε εξαγωγές στους 34.000 τόνους, αναφέρει σχετικά με την δυναμική του ελληνικού γιαουρτιού ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.