Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1900) ORDER BY t.name ASC

Αποζημιώσεις από το Ρωσικό Εμπάργκο | farmanews.gr

εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αποζημιώσεις από το Ρωσικό Εμπάργκο

0 comments

 

 
Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ αποφάσισε να τεθούν σε εφαρμογή μέσα επιπλέον εκείνων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του γεωργικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε οι αγρότες να μην υφίστανται περαιτέρω κυρώσεις.
 
 
 
Το σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται στο γεγονός, ότι η κρίση ξεκίνησε από λόγους που δεν συνδέονται με τις γεωργικές αγορές, αλλά με την πολιτική κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο, υπήρξε ομόφωνη συμφωνία των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που συνεδρίασαν εκτάκτως την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, σχετικά με την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή μέσα επιπλέον εκείνων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του γεωργικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε οι αγρότες να μην υφίστανται περαιτέρω κυρώσεις.
 
Όπως αναφέρεται στα κύρια συμπεράσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου σχετικά με την Ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ από τις 6 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, οι υπουργοί συζήτησαν για τον αντίκτυπο και τις επιπτώσεις στους παραγωγούς.

Όπως τονίζεται, μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αγορά φρούτων και λαχανικών και των γαλακτοκομικών έχουν ήδη αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα περισσότερα από τα κράτη μέλη αναγνώρισαν την ευκαιρία αυτής της υποστήριξης, ενώ πολλά ζήτησαν τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των εν λόγω μέτρων και την διαφοροποίηση των εργαλείων που χρησιμοποιούνται. Επίσης, αναφέρθηκε πως θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά στοχευμένα μέτρα αντιστάθμισης για ορισμένους από τους περισσότερο πληγέντες παραγωγούς.

Επιπλέον, η συζήτηση του Συμβουλίου επικεντρώθηκε σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως η αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί του θέματος, ο ιταλός υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών και πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Maurizio Martina, δήλωσε: «Κατά την έκτακτη σύνοδο, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν την ανάγκη για μια συντονισμένη, ομόφωνη απάντηση και με την αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με την ρωσική απαγόρευση επί των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. Μια θετική αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώθηκε, αν και τονίστηκε η ανάγκη να παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της αγοράς και να προετοιμάσει κάθε περαιτέρω και συγκεκριμένο εργαλείο παρέμβασης προς τους παραγωγούς που έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την απαγόρευση. Λόγω του γεγονότος ότι η κρίση ξεκίνησε από λόγους που δεν συνδέονται με τις γεωργικές αγορές, αλλά με την πολιτική κατάσταση, υπήρξε ομόφωνη συμφωνία των υπουργών σχετικά με την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή μέσα επιπλέον εκείνων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του γεωργικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε οι αγρότες να μην υφίστανται περαιτέρω κυρώσεις».
 
Η συζήτηση του Συμβουλίου επικεντρώθηκε επίσης σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Πολλές αντιπροσωπείες υποστήριξαν την αύξηση του προϋπολογισμού προώθησης που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων αγορών εξαγωγής για τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκετά κράτη μέλη ήταν υπέρ της ενίσχυσης των υφιστάμενων συστημάτων για τη διανομή φρούτων και λαχανικών και το γάλα στα σχολεία. Η διανομή των τροφίμων στους απόρους ήταν επίσης μια επιλογή που συζητήθηκε στο Συμβούλιο.

Ορισμένες αντιπροσωπίες ανέφεραν επίσης ότι η απαγόρευση των εισαγωγών της Ρωσίας έχει επίσης επιπτώσεις στην αλιεία, ιδίως όσον αφορά τις βιομηχανίες που ασχολούνται με τα πελαγικά είδη. Η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή ανέφερε ότι εργάζεται για το πώς θα αντιδράσει καλύτερα στην προσωρινή μη διαθεσιμότητα της εν λόγω αγοράς.

Συζήτηση στις Copa και Cogeca

Στην έκτακτη συνεδρίαση των Προεδρείων Copa και Cogeca, που συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κρίσης με την Ρωσία, παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Ciolos, παρενέβη ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γ. Κολυβάς.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ο κ. Κολυβάς δήλωσε ότι τα πολιτικά ζητήματα απαιτούν πολιτικές λύσεις. Ο κ. Κολυβάς τόνισε ότι η Ελλάδα υπέστη μεγάλη ζημιά από το εμπάργκο της Ρωσίας, γιατί στον τομέα των οπωροκηπευτικών είχε μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την αγορά της Ρωσίας και ζήτησε γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους Έλληνες αγρότες, καθώς και ορθολογικότερη κατανομή των κονδυλίων προώθησης ανάλογα με τα μερίδια εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία. 
 
Τόνισε ότι οι διαθέσιμοι πόροι στα πλαίσια της ΚΑΠ είναι ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν τη κρίση και ζήτησε μεταφορά πόρων από τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί είναι παραλογισμός οι Ευρωπαίοι αγρότες να υφίστανται τις συνέπειες μιας πολιτικής κρίσης την οποία δεν προκάλεσαν και για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.
 
 
Στην απάντηση του ο Eπίτροπος κ. Ciolos αποδέχτηκε την ανεπάρκεια των πόρων της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν χρήματα από άλλη γραμμή του προϋπολογισμού, ενώ για τα μέτρα προώθησης και την αναζήτηση νέων αγορών ανέφερε ότι θα αποδεσμεύσει περισσότερα χρήματα που μαζί με τη συγχρηματοδότηση των Κρατών-Μελών μπορεί να ανέλθουν στα 120 εκ. ευρώ. 
 
Τέλος άφησε ανοιχτό (αν ζητηθεί από τα Κράτη-Μέλη) να επιτρέψει την επανεξέταση του καταλόγου των συνδεδεμένων ενισχύσεων προκειμένου να συμπεριληφθούν προϊόντα π.χ. ακτινίδια, ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν ζητηθεί από τα Κράτη-Μέλη  που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο που είχε ανακοινωθεί στην Επιτροπή μέχρι την 1η Αυγούστου 2014.