Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1894) ORDER BY t.name ASC

Καταρροϊκός Πυρετός | farmanews.gr

εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Καταρροϊκός Πυρετός

0 comments
 
Σημαντικές είναι οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και στο εισόδημα των κτηνοτρόφων λόγω της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα, ενώ οι κτηνοτρόφοι μιλούν για πανδημία.
 
 
 
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού ενώ οι ίδιοι και οι κτηνιατρικές αρχές έχουν αναγνωρίσει το πρόβληµα εδώ και αρκετούς µήνες, παρόλα αυτά ελάχιστη οικονοµική βοήθεια έχει δοθεί µέχρι τώρα και οι θεσµικοί φορείς περιορίζονται σε εξαγγελίες για το µέλλον, δυσχεραίνοντας ακόµα περισσότερο την κατάσταση για τους παραγωγούς, που πλέον αντιµετωπίζουν σοβαρό πρόβληµα βιωσιµότητας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας μόλις τώρα συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα, ενώ το υπουργείο αδυνατεί να καταβάλλει τις αποζημιώσεις στους πληγέντες (υπολογίζονται σε 140 € ανά ζώο), λόγω έλλειψης κτηνιάτρων, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τις αυτοψίες.

Υπενθυμίζουμε, ότι τα πρώτα κρούσµατα εµφανίστηκαν στο τέλος Μαΐου σε εκτροφές στη Λακωνία, αλλά η νόσος παρουσίασε ταχεία εξάπλωση και σύντοµα εντοπίστηκαν εστίες σε όλη την Πελοπόννησο. Τον Ιούλιο υπήρξε κρούσµα και στον Έβρο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από τη Βουλγαρία, στην οποία η νόσος άρχισε να υποχωρεί. Πλέον έχουν επιβεβαιωθεί κρούσµατα εκτός από την Πελοπόννησο σε Αιτωλοακαρνανία, Αττική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Ευρυτανία,  Εύβοια, Τρίκαλα, τη Μαγνησία, Λάρισα, ∆ωδεκάνησα, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Ιωάννινα,Έδεσσα, Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Πιερία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα,  ∆ράµα, Σέρρες, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο.
 
Σχέδιο Επείγουσας Δράσης

Ο τρόπος να προφυλαχθεί µια εκτροφή από τον καταρροϊκό πυρετό είναι η αποφυγή και καταπολέµηση του κουνουπιού – ξενιστή και η χρήση κατάλληλων εντοµοκτόνων και ψεκασµός των ζώων.
 
Επίσης, µεταξύ των µέτρων για τον περιορισµό της εξάπλωσης της νόσου είναι και ο ορισµός ζωνών Ελέγχου, Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τις µολυσµένες εκτροφές. Σε περίπτωση επιβεβαιωµένου κρούσµατος σε εκτροφή, αυτή κηρύσσεται µολυσµένη, καταγράφονται τα προσβεβληµένα ζώα, µπορεί να θανατωθεί όλο το προσβεβληµένο ζωικό κεφάλαιο, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για τον περιορισµό της επιζωοτίας και καταστρέφονται τα πτώµατα των ζώων που µολύνθηκαν, µε καύση ή υγειονοµική ταφή.
 
Ζώνες ελέγχου
 
Στη Ζώνη Ελέγχου (20 χλµ. γύρω από τις εστίες): Επιτρέπεται η είσοδος ζώων από άλλες περιοχές, αλλά απαγορεύεται η µετακίνηση τους για 21 ηµέρες από τη διαπίστωση της ασθένειας. Στο διάστηµα αυτό µπορούν να µετακινηθούν ζώα για άµεση σφαγή σε σφαγείο της περιοχής υπό την προϋπόθεση ότι δεν εµφανίζουν συµπτώµατα και ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες εφαρµογές εντοµοαπωθητικών.
 
Στις Ζώνες Προστασίας (έως 100 χλµ. από εστίες) και Επιτήρησης (έως 150 χλµ. από εστίες): Επιτρέπεται η είσοδος ζώων από άλλες περιοχές, αλλά µετά υπόκεινται στους ίδιους περιορισµούς, ενώ τα σφαγεία λειτουργούν κανονικά.
Μετακινήσεις ζώων εντός της ζώνης επιτρέπονται, εφόσον δεν έχουν συµπτώµατα καταρροϊκού πυρετού και έχει εφαρµοστεί κατάλληλο εντοµοαπωθητικό σκεύασµα στα ζώα, αλλά και στα οχήµατα µεταφοράς τους. Η µετακίνηση ζώων από Ζώνη Επιτήρησης σε Ζώνη Προστασίας επιτρέπεται, αλλά το αντίστροφο δεν ισχύει.
 
Η νόσος είναι ιογενής, µεταδίδεται από κουνούπια του γένους Cullicoides και προσβάλλει όλα τα µηρυκαστικά, όµως πιο ευπαθή είναι τα πρόβατα, ενώ δεν µεταδίδεται στον άνθρωπο και άρα δεν απειλεί την δηµόσια υγεία. Τα βοοειδή και οι αίγες νοσούν υποκλινικά (χωρίς συµπτώµατα), παραµένουν όµως φορείς της νόσου. Η περίοδος επώασης στα πρόβατα ποικίλει από 4 έως 14 ηµέρες. Η θνησιµότητα της νόσου είναι 3 – 4% αν και στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να είναι µεγαλύτερη κατά την παρούσα έξαρση.
 
Το ΥΠΑΑΤ έχει εκδώσει εγκύκλιο µε τα εγκεκριµένα εντοµοαπωθητικά τα οποία επιδοτούνται στο 100%, εφιστώντας την προσοχή των κτηνοτρόφων στους χρόνους αναµονής των σκευασµάτων (Butox 7,5 mg/ml, Coopertix 2%, Deltanil 10 mg/ml Ectofly 10 mg/ml Ectopor 2% w/v, για χρήση επί των ζώων και Imperator και Neporex για χρήση επί αντικειµένων και οχηµάτων). 
 
Όσον αφορά τις αποζηµιώσεις, οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για «ψίχουλα», αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε την αριθ. 745/2014 ΚΥΑ, κατένειµε στις 7 Ιουλίου το ποσό των 4.999.978 ευρώ για δράσεις εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και για τις αποζηµιώσεις τους.
 
Οι επιλέξιµες για επιδότηση δράσεις αφορούσαν την αγορά εγκεκριµένων εντοµοαπωθητικών / εντοµοκτόνων για την αντιµετώπιση του κουνουπιού – ξενιστή, την κάλυψη του σιτηρεσίου που προκύπτει από τον περιορισµό µετακίνησης των ζώων και την αποζηµίωση ζώων, τα οποία αποδεδειγµένα προσβλήθηκαν από τη νόσο.
 
Στην πράξη έχουν επιδοτηθεί µόνο τα εγκεκριµένα φαρµακευτικά σκευάσµατα σε αγρότες των Π.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, ενώ είναι ασαφές το ποια από τα προσβεβληµένα ζώα θα επιδοτούνται.  
 
Παρεμβάσεις πολιτικών
 
Παρεμβάσεις μέσω ερωτήσεων κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ζητώντας από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό την αντιμετώπιση της κατάστασης, τη λήψη προληπτικών μέτρων και την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων, ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα ζώα που έχασα,

Επίσης, ερώτηση κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πάρις Μουτσινάς, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης και ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη λήψη μέτρων και τη στήριξη των κτηνοτρόφων, ενώ την επίσπευση των αποζηµιώσεων στους κτηνοτρόφους, τα κοπάδια των οποίων επλήγησαν από τον  καταρροϊκό πυρετό, καθώς επίσης και την καταβολή του κόστους των εντοµοκτόνων-εντοµοαπωθητικών, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας ∆ηµοκρατίας κ. Μάξιµος Χαρακόπουλος.

Ο Καταρροϊκός πυρετός στη Βουλγαρία
 
Δεν προβλέπεται να σταματήσει σύντομα η επιδημία καταρροϊκού πυρετού που πλήττει τα ζώα της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της γειτονικής χώρας. Οι ειδικοί περιμένουν ένα τρίτο μεγάλο κύμα κρουσμάτων, ενώ η επιδημία αναμένεται να υποχωρήσει από τον Νοέμβριο.

Μέχρι τις 20 Αυγούστου, ο καταρροϊκός είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.000 πρόβατα, ενώ οι Βούλγαροι παραγωγοί εκτιμούν πως οι συνολικές ζημιές θα φτάσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εξαγωγές ζώων μπορούν να ξεκινήσουν 6 μήνες από την εξάλειψη της τελευταίας εστίας της νόσου.

Οι κτηνοτρόφοι είναι εξοργισμένοι και έχουν καλέσει τον εισαγγελέα να διερευνήσει το ενδεχόμενο εγκληματικής αμέλειας από πλευράς των τοπικών αρχών, αφού ήξεραν τον κίνδυνο που υπήρχε από το Μάιο, όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του καταρροϊκού, αλλά δεν έλαβαν εγκαίρως μέτρα.