εγγραφείτε: Άρθρα
Αυξημένη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC), αναμένεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών την περίοδο 2014/2015, η οποία αναμένεται να φτάσει τους 1.976 εκατ. τόνους.
Συγκεκριμένα, το IGC αναθεώρησε προς τα πάνω, για ακόμα μια φορά, τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών λόγω των καλύτερων σοδειών σε Κίνα, ΕΕ και Ρωσία. Ακόμη σε υψηλά 27ετίας προβλέπει το IGC ότι θα κινηθούν τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού, λόγω της βελτιωμένης συγκομιδής σε Βραζιλία, Ευρώπη και Ουκρανία. Ωστόσο το IGC εκτιμά ότι η αύξηση αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τιμών.
Το IGC ανεβάζει στους 190 εκατ. τόνους τις εκτιμήσεις του για τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού στο τέλος του 2014-2015. Πρόκειται για μια ετήσια αύξηση μέχρι και 17 εκατ. τόνους, που είναι η μεγαλύτερη από την περίοδο 1987-1988. Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αναμένεται να κυμανθεί στους 973 εκατ. τόνους.
Αντίστοιχα, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναμένεται να κυμανθεί στους 713 εκατ. τόνους. Η έκθεση του IGC σημειώνει ότι η νέα παγκόσμια σοδειά σιτηρών θα περιλαμβάνει ένα «υψηλότερο του μέσου όρου» ποσοστό μέσης και χαμηλής ποιότητας σιτηρών. Ωστόσο, το γεγονός αυτό αντανακλά τις ανάγκες της αγοράς, δεδομένου ότι η παγκόσμια ζήτηση σιτηρών έχει αυξηθεί, και ειδικά του σιταριού για ζωοτροφές.
Αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει η κατάσταση στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση στο ρύζι. Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται το 2014/2015 να είναι οριακά υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δημητριακά τα αποθέματα στο ρύζι αναμένεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να μειωθούν (-4%) στο τέλος της περιόδου 2014/2015.
Η υψηλή προσφορά μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες τιμές. Παρ όλα αυτά, το IGC δεν φαίνεται να ενστερνίζεται τις ανησυχίες αυτές. Οι εντάσεις των τελευταίων μηνών στην Ουκρανία αποτελούν τροχοπέδη για την πτώση των τιμών. Η τιμή του σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, στις 29 Ιουλίου, είχε κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 ετών, αλλά έκτοτε ανέκαμψε κατά 11%, καθώς η κρίση στην Ουκρανία δημιούργησε ανησυχίες για την προσφορά από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.