Εν αναμονή εξελίξεων βρίσκεται η αγορά κρέατος, λόγω του ρωσικού εμπάργκο.
Μάχη για τη διεκδίκηση μιας αγοράς 5 δισεκατομμυρίων ευρώ δίνουν ευρωπαϊκές και άλλες επιχειρήσεις κρέατος. Πρόκειται για την ρωσική αγορά κρέατος, η οποία μετά το εμπάργκο που επέβαλε για ένα έτος η Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, έχει πολλούς διεκδικητές, με μερικούς να έχουν αρχίσει ήδη να απλώνουν το χέρι.
Οι εισαγωγές κρέατος της Ρωσίας για το 2013 ξεπέρασαν σε αξία τα 5 δισ. με βασικούς προμηθευτές τη Δανία (6,6% των ρωσικών εισαγωγών κρέατος), τη Γερμανία (6,4%), τις ΗΠΑ (5,3%) και τον Καναδά (3,8%). Ακόμα και η χώρα μας σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατέγραψε για το 2013 εξαγωγές 1,2 εκατ. ευρώ στην κατηγορία που περιγράφεται ως «λουκάνικα, σαλάμια κ.τ.ό.». Μπορεί στη χώρα μας τα ρωσικά αντίποινα να έπληξαν κυρίως τα ροδάκινα, όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη η συζήτηση γίνεται γύρω από τις συνέπειες που θα έχει το ρωσικό εμπάργκο για το διεθνές εμπόριο κρέατος. Βέβαια και η ελληνική αγορά κρέατος αναμένει με αγωνία την εξέλιξη της υπόθεσης για να δει την επιρροή που θα έχει στις τιμές των βασικών εισαγόμενων ειδών (χοιρινό – βόειο), οι οποίες αυτή τη στιγμή αποτελούν ένα γρίφο.
Τα ρωσικά μέτρα στα αγροτικά προϊόντα έχουν προϊστορία, αφού ειδικά οι κτηνιατρικές αρχές πολλές φορές έχουν επιβάλει αντίστοιχες απαγορεύσεις στις εισαγωγές ειδών, πάντα με «πολιτικό άρωμα». Εδώ και ενάμιση χρόνο οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της χώρας μας έχουν δεχθεί στενότατη επιτήρηση από την αντίστοιχη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης της Ρωσίας για να επιτραπεί η συνέχιση των εξαγωγών μιας ντουζίνας ελληνικών επιχειρήσεων σε ψάρια, γαλακτοκομικά και προϊόντα μεταποίησης κρέατος.
Στην παρούσα φάση η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας φαίνεται να χειρίζεται προς όφελός της τα μέτρα που της επέβαλαν οι «δυτικοί» σχετικά με τη στάση της στο Ουκρανικό ζήτημα, ενώ οι Ευρωπαίοι αναζητούν πλάγιους τρόπους για να συνεχίσουν τις εξαγωγές τους στη Ρωσία.