εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Δικαίωση για το Ελληνικό Γιαούρτι
Σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, το «Greek Yoghurt», προκειμένου να ονομάζεται έτσι, θα πρέπει να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η δικαστική απόφαση προβλέπει ότι, προκειμένου να πωληθεί γιαούρτι ως Greek Yoghurt στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει σωρευτικά:
1. να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης που αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος,
2. να μην περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά, και
3. να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης της ΦΑΓΕ με την αμερικανο-τουρκική Chobani και είναι οριστική, χωρίς δυνατότητα άσκησης περαιτέρω ενδίκων μέσων. Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Lord Neuberger, καθώς και δύο ακόμη ανώτατοι δικαστές, αρνήθηκαν να δώσουν άδεια στην Chobani, να ασκήσει αναίρεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, με το σκεπτικό, ότι δεν εγείρεται κανένα αμφισβητήσιμο νομικό στοιχείο.
Τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ, απαγορεύοντας στην Chobani να πωλεί, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στραγγιστό γιαούρτι που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ ως Greek Yoghurt. Η διαταγή του Δικαστηρίου υποχρεώνει την Chobani να αποζημιώσει τη ΦΑΓΕ για τα έξοδα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αίτησης της πρώτης για άδεια προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ η Chobani υποχρεούται, επίσης, να καλύψει το υπόλοιπο των εξόδων του Αγγλικού Εφετείου, εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών.
«Με την απόφαση αυτή η υπόθεση Greek Yoghurt στο Ηνωμένο Βασίλειο κλείνει οριστικά», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΦΑΓΕ.