εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συναντήσεις ΥΠΑΑΤ με Κτηνοτρόφους

0 comments

 Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε διαδοχικές συναντήσεις με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων.


Στις συσκέψεις οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και στον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο τα προβλήματα του κλάδου. Επισημαίνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Μόσχος Κορασίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Μελάς, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων

Αίτημα για προσωρινή απαγόρευση για ένα μήνα των εξαγωγών καλαμποκιού, εξαιτίας των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές, θέτουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. Ζήτημα που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εξετάζει θετικά και προτίθεται να διαβιβάσει στην Commission.
Το κυρίαρχο αίτημα που έχουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας σήμερα είναιτη χρηματοδότηση για την αγορά ζωοτροφών, η παραγωγή των οποίων είναι πολύ μειωμένη και ταυτόχρονα το κόστος της αγοράς τους έχει διπλασιαστεί. 

Στο θέμα των κτηνοτροφικών δανείων, δεν έχει γίνει ακόμη ο διαχωρισμός των «καλών» και «κακών» δανείων της αγροτικής τράπεζας, ενώ ο ΣΕΚ ζήτησε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προχωρήσει σε διαγραφή του 50% των χρεών των κτηνοτρόφων». 

Για τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ τονίστηκε από τον ΣΕΚ, ότι είναι απαράδεκτη η εξαίρεση των ΕΑΣ από το διαγωνισμό και ζητήθηκε  από τον Υπουργό να ασκήσει όλη την επιρροή του στην Κυβέρνηση προκειμένου να μην διαπραχθεί ένα έγκλημα για την κτηνοτροφία της χώρας γιατί δεν κινδυνεύει μόνο η Δωδώνη να περάσει σε ξένους επενδυτές αλλά και η Φέτα, ως ΠΟΠ η οποία αποτελεί πάντα τη ναυαρχίδα των προϊόντων μας, αφού ήδη υπάρχει πρόταση από τρίτες χώρες  για την αναγνώριση της Φέτας σε αυτές ως Δωδώνη. Γι’ αυτόν τον επιπλέον πολύ σοβαρό λόγο η Δωδώνη πρέπει να περάσει στα χέρια των οργανώσεων της Ηπείρου και των κτηνοτρόφων γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε τα  εθνικά μας συμφέροντα και την αξιοπρέπεια της χώρας .

Επίσης, τονίσθηκε η ανάγκη, ενόψει της νέας ΚΑΠ, η οποία απαιτεί  μόνιμους  βοσκότοπους, εκτατικοποίηση και  ευζωία  των  ζώων, να γίνει  νέος  κανόνας  που  να  ρυθμίζει  τη νομή,  τη  χρήση   και  την  διαχείριση των βοσκοτόπων. Επίσης κατατέθηκε πρόταση η οποία περιλαμβάνει χρήση αγροτικής γης υπέρ της κτηνοτροφίας  ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των κτηνοτροφικών μονάδων στις πεδινές εκτάσεις.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω θα πρέπει επιτέλους η αρμοδιότητα  των δασών  και των βοσκοτόπων  να φύγει  από το ΥΠΕΚΑ  και να  επιστρέψει στο φυσικό χώρο που είναι το ΥΠΑΑΤ.

Τέλος, τονίσθηκε η άμεση ανεύρεση λύσης σε ζητήματα όπως: η ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών  η επιστροφή του ο ΕΛΟΓΑΚ στην αυτονομία του, επ’ ωφελεία της κτηνοτροφίας    – η ρύθμιση των οφειλών  των κτηνοτρόφων  προς ΔΕΗ,  η υπαγωγή των ζωοτροφών στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, η ηλεκτρονική διασύνδεση σφαγείων – υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των κρεάτων στην ταμειακή μηχανή, επιστροφή σε όλους τους κτηνοτρόφους  του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί της αξίας πώλησης των προϊόντων τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΕΚ, Δ. Καμπούρης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι επί των οικονομικών αιτημάτων που τέθηκαν στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ η απάντηση που πήραν  ήταν ότι "επιφυλάσσονται", ωστόσο για θεσμικά είναι ανοικτοί για οποιαδήποτε παρέμβαση. 
Στα οικονομικά αιτήματα συμπεριλαμβάνεται και το πρόβλημα με τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών, για το οποίο ο κ. Χαρακόπουλος υποσχέθηκε ότι θα διαβιβάσει στην Κομισιόν αίτημα για περιορισμό των εξαγωγών καλαμποκιού. 

Το προεδρείο της ΠΕΚ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με την άδεια λειτουργίας των σταυλικών εγκαταστάσεων, ζητώντας την άμεση νομιμοποίηση των εγκατατάστασεων πριν το 2003,  υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν λύνει το πρόβλημα, ιδιαίτερα το γραφειοκρατικό καθώς πάλι εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου: 
Συναντήσεις πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με εκπροσώπους κτηνοτρόφων

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με το Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηνοτρόφων και  την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων. 
Στις συσκέψεις οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και στον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο τα προβλήματα του κλάδου.

Αμέσως μετά τις συσκέψεις ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης επανέλαβε την προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας και δήλωσε  ότι:

«Η ελληνική κτηνοτροφία είναι ίσως το πιο σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής γεωργίας και αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Θέλουμε να τη στηρίξουμε και δίνουμε μεγάλη σημασία ως χώρα στη συμβολή της αξιοποίησης  του πρωτογενούς τομέα για την έξοδο από την κρίση. 
Στο σύντομο χρονικό διάστημα που αναλάβαμε το Υπουργείο εξασφαλίσαμε τη διευθέτηση μιας σειράς προβλημάτων της ελληνικής κτηνοτροφίας απαντώντας στις αγωνίες των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Έτσι αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της εξισωτικής αποζημίωσης και προωθούμε τάχιστα την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων, ώστε να εξασφαλίσουμε κεφάλαια κίνησης για τους δοκιμαζόμενους αυτήν την περίοδο κτηνοτρόφους. 
Δίνουμε μεγάλη σημασία στη στήριξη των κτηνοτροφικών προϊόντων και θέλουμε να ενισχύσουμε τον έλεγχο στην παραγωγή και εμπορία έτσι ώστε να διασφαλίζονται υψηλές τιμές για τον παραγωγό».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δηλώνω αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, παρά τα όποια προβλήματα ταλανίζουν διαχρονικά τον κλάδο ή έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση. Και τούτο διότι μετά το 2014, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα έχουμε τις δυνατότητες, κατά την νέα προγραμματική περίοδο, περαιτέρω αποφασιστικής στήριξης της κτηνοτροφίας. Βασικό μας όχημα θα είναι το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020, το οποίο θα δομηθεί σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες. 
Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, συνεπής στις δεσμεύσεις της, κατέβαλε το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Τα περιορισμένα, σε σχέση με άλλες χρονιές, προβλήματα αντιμετωπίζονται και εντός του μηνός θα εξοφληθούν όλοι οι δικαιούχοι που προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.  
Στην ίδια κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας κινείται και η προσπάθειά μας για την επίσπευση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε αγρότες και κτηνοτρόφους. 
Βεβαίως, τα περισσότερα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι χρόνια. Πολλά από αυτά άπτονται αρμοδιοτήτων και άλλων υπουργείων με τα οποία συνεργαζόμαστε προς επίλυσή τους.
Όπως έχω υπογραμμίσει πολλές φορές, ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία μπορούν να αναδειχθούν σε μοχλό ανάπτυξης της χώρας και εξόδου από την κρίση μια ώρα αρχύτερα. Το σχέδιο δράσης (action plan) που εκπονεί το ΥπΑΑΤ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας μπορεί να αποτελέσει οδοδείκτη ανάπτυξης. 
Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και προσβλέπουμε στην ενότητα και ισχυροποίηση των οργανώσεών τους, έτσι ώστε, είτε με την υπογραφή συμβολαίων με αγρότες, είτε με μαζικές παραγγελίες να μπορούν να συμπιέζουν το κόστος αγοράς των ζωοτροφών, που επιβαρύνει σήμερα δραματικά το κόστος παραγωγής». 

Συνάντηση για την κτηνοτροφία στην Ήπειρο

Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και οι εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Δήμαρχος Φίλιππης Φίλιος με αντιπροσωπεία των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Βίνης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασούλας και ο επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ Αριστερά» και βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μιχάλης Τζίμας –εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων- αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, η κατάσταση στο χώρο της κτηνοτροφίας είναι εκρηκτική και η χρονιά προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Σχετικά με την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ο κ. Τζίμας επανέλαβε την πάγια θέση των κτηνοτρόφων για αναβολή του διαγωνισμού πώλησης. «Εκθέσαμε τις απόψεις μας και πιστεύουμε σε πιο ουσιαστική στήριξη από το Δήμο», υπογράμμισε.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνισε με έμφαση ότι η διατήρηση και η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. Σχετικά με τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι θα αποσταλεί σχετικό υπόμνημα στους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό. Όσον αφορά τη Δωδώνη, για το Δήμο αυτό που προέχει είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της γαλακτοβιομηχανίας στην Ήπειρο.

 

Δυτική Μακεδονία:Συνάντηση για την Κτηνοτροφία στο ΥΠΑΑΤ

Ενημερωτικό υπόμνημα για μία σειρά ζητημάτων για την κτηνοτροφία κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δυτικής Μακεδονίας Πασχάλης Χαρούμενος με τη Βουλευτή Καστοριάς Μαρία Αντωνίου στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο.


Το υπόμνημα περιείχε τα θέματα της πρόσληψης εποχιακού προσωπικού στις Δ/νσεις Κτηνιατρικής, την εντατικοποίηση των ελέγχων ισοζυγίων γάλακτος και κρέατος και τη δημιουργία υποκαταστήματος του ΕΦΕΤ, τη δημιουργία υποκαταστήματος ΟΓΑ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τις αποζημιώσεις στα σιτηρά λόγω παγετού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τις ζημιές στην παραγωγή φασολιών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την επιτάχυνση αξιολόγησης σχεδίων βελτίωσης, την πορεία υλοποίησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2012, την ένταξη έργων και τη μείωση των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ.