εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Η Γεωργία της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για την γεωργία της Ε.Ε., οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ φθάνουν στα 12 εκατομμύρια, ενώ η γεωργία αντιπροσωπεύει το 5,2% της απασχόλησης στο σύνολο της με μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.
Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην στατιστική και οικονομική ενημερωτική έκθεση για τον γεωργικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα στις 22 Ιουλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για ετήσια έκδοση που καλύπτουν γεωργικά θέματα σχετικά με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις υπό προσχώρηση και υποψήφιες χώρες.
Αφορά την ανασκόπηση του 2013, και η έκθεση επισημαίνει μια ελαφρά μείωση του γεωργικού εισοδήματος ανά μονάδα εργασίας (-1,3%), μετά από τρία χρόνια ανάκαμψης, και πάλι με μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, ενώ η συνολική αξία της παραγωγής παρέμεινε αμετάβλητη.
Η παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 8% και η συγκομιδή ελαιούχων σπόρων αυξήθηκε κατά 9,2%, ενώ οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες που ανέκαμψαν από τα χαμηλά του προηγούμενου έτους, αλλά παρέμειναν κάτω από τον μέσο όρο προηγούμενων 5 ετών.
Η παραγωγή οίνου και το χυμού σταφυλιού ήταν 12% χαμηλότερο από ό, τι το 2012, το χαμηλότερο επίπεδο της παραγωγής κρασιού για αρκετά χρόνια, με έντονη υποχώρηση στη Γαλλία (-21%), στην Ισπανία (-10%) και την Ιταλία (-7%).
Η παραγωγή ελαιολάδου μειώθηκε κατά 38% σε σύγκριση με το 2011/2012, με τιμές υψηλότερες κατά 20%.
Το 2013 είδε ένα τέρμα στην πτωτική τάση του ζωικού κεφαλαίου των βοοειδών της ΕΕ, νέες τιμές ρεκόρ για τους παραγωγούς και συρρίκνωση των εξαγωγών βοείου κρέατος κατά 30%.
Η παραγωγή χοίρειου και πρόβειου κρέατος μειώθηκε ελαφρά, ενώ των πουλερικών παρουσίασαν μικρή αύξηση.
Οι υψηλές τιμές και η στενότητα προσφοράς χαρακτηρίζει το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην αγορά το 2013.
Η χαμηλή συλλογή γάλακτος στην ΕΕ, αφενός, στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, αφετέρου, τροφοδότησε μια ισχυρή αύξηση των εγχώριων τιμών ωθώντας τους σε νέα υψηλά (περίπου € 40/100 kg γάλακτος τον Οκτώβριο του 2013).