εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αντιδράσεις για τα Πρόστιμα σε Πτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς και Επιχειρήσεις

0 comments
 

Άδικη και εκτός πραγματικότητας θεωρείται από τους πτηνοτρόφους η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, βάσει της οποίας επιβάλλονται πρόστιμα 42,5 εκ. ευρώ σε 13 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

 

 

 

Τα πρόστιμα επιβάλλονται για απαγορευμένες συμπράξεις και την υιοθέτηση παράνομων πρακτικών οριζόντιου καθορισμού τιμών και κατανομής της πελατείας, με σκοπό το συντονισμό της τιμολογιακής τους πολιτικής και τον καταμερισμό της αγοράς.
 
Σημειώνεται, πως αντιδράσεις είχαν υπάρξει από τη στιγμή που είχε ανακοινωθεί η διερεύνηση για ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, οι οποίες όμως πήραν διαστάσεις από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση.
 
Ειδικά σε επίπεδο περιφέρειας Ηπείρου επικρατεί αναβρασμός, καθώς ο κύριος όγκος των προστίμων αφορά πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής. Ειδικότερα επιβάλλονται πρόστιμα 12,4 εκ. ευρώ στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ, 8,5 εκ. ευρώ στις Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις ΑΒΕΕ και 5,2 εκ. ευρώ στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας.
 
Οι διοικήσεις των τριών πτηνοτροφικών επιχειρήσεων αναμένεται να προσβάλουν την απόφαση, όχι απλώς στο επίπεδο του ύψους των προστίμων που θεωρούνται εξοντωτικά και θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε λουκέτα, αλλά και ως προς την ουσία της, καθώς δηλώνουν πως οι περιβόητες συναντήσεις είχαν ως αντικείμενο την αντιμετώπιση προβλημάτων την περίοδο των διατροφικών κρίσεων και όχι συνεννοήσεις για τιμές και έλεγχο στα κανάλια διανομής. Κάτι άλλωστε που αποδεικνύεται από το γεγονός πως ελάχιστες επιχειρήσεις άντεξαν και σήμερα οι περισσότερες είτε έχουν κλείσει είτε  είναι ενταγμένες στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα.
 
Προσφυγή κατά της απόφασης από την «Πίνδο»
 
Ο πρόεδρος της «Πίνδος» Αντρέας Δημητρίου με δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η εταιρία απέδειξε ότι όχι απλώς δεν υπήρξε καρτέλ, αλλά και ότι συχνά οι διαφορές τιμών ήταν μέχρι και 1 ευρώ.
 
Ήδη, η εταιρία έχει ενημερώσει το νομικό της τμήμα και ετοιμάζει την προσφυγή της. Η ποινή δεν είναι τελεσίδικη και όλες οι εταιρίες έχουν το δικαίωμα της προσφυγής σε δεύτερο βαθμό.
 
Ωστόσο, η αναστάτωση υπάρχει. «Δεν είναι δυνατόν να μας κατηγορούν για καρτέλ, τη στιγμή που οι μισές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν κλείσει και κάποιες έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99. Ακόμα, πώς να κάνουμε καρτέλ τη στιγμή που εμείς, ως «Πίνδος» εκπροσωπούμε πάνω από 500 πτηνοτρόφους;» συνεχίζει ο κ. Δημητρίου.
 
«Επίσης, πως μας κατηγορούν για καρτελοποίηση, τη στιγμή που τη διετία της “γρίπης των πτηνών” δεν πουλούσαμε ούτε το 10% των προϊόντων μας» διερωτάται. Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ότι τελικά, θα υπάρξει δικαίωση για τις επιχειρήσεις.
 
Για «μαγείρεμα» που κράτησε τρία χρόνια μέχρι να εκδοθεί η απόφαση μίλησε ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής, ο οποίος την επίμαχη περίοδο βρισκόταν στο τιμόνι του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος». Ο κ. Κασσής μίλησε για «καρτέλ φτώχειας» και είπε πως τα δικαστήρια θα αποκαταστήσουν την αδικία, ενώ εμμέσως πλην σαφώς προέτρεψε τις διοικήσεις να προχωρήσουν σε δυναμικές ενέργειες.
 
«Αν ήμουν πρόεδρος της «Πίνδου», θα έπαιρνα κλειδιά και θα τα κατάθετα στον Σαμαρά, σε Βενιζέλο και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δε μπορείς να βάζεις πρόστιμο στον τζίρο. Ζουν σε άλλη πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Εγώ σαν πρόεδρος δε συμμετείχα σε καμία συνάντηση. Μπορούσε να κάνει το τμήμα εμπορίας μόνο του συμφωνία; Συναντήσεις έγιναν για τα προβλήματα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Σε ανάλογο ύφος και οι δηλώσεις του προέδρου της «Πτηνοτροφικής» Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη, ο οποίος μίλησε για αδικαιολόγητη ενέργεια και δε δίστασε να χαρακτηρίσει «ηλίθιους» όσους επέβαλαν αυτά τα πρόστιμα.
 
«Εδώ δεν πουλάγαμε φτερό τότε και μας λένε πως κάναμε καρτέλ», τόνισε και ζήτησε πολιτική απόφαση ώστε να «ξηλωθεί» η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μιλώντας για μεροληπτική συμπεριφορά.
 
Άμεση ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος με επιστολή του προς τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά την ανάκληση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Οι περισσότερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις έχουν διαλυθεί. Είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζονται καρτέλ επειδή έχουν συστήσει ένα σύνδεσμο για την προμήθεια ζωοτροφών. Τα καρτέλ να αναζητηθούν σε άλλους τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας (όπως π.χ. αεροπορικά εισιτήρια κ.α.) και όχι σε παραγωγικές μονάδες που στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και προσφέρουν θέσεις εργασίας. Σας απευθύνουμε έκκληση προκειμένου να παρέμβετε άμεσα, προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση ώστε να μη διαλυθούν τα πάντα στον πρωτογενή τομέα», τονίζει ο Περιφερειάρχης.