εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Αντιμετώπιση Καταρροϊκού Πυρετού
Ευρεία τεχνική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Πελοποννήσου με θέμα την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, στην έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχου Κορασίδη για την αντιμετώπιση της νόσου, του καταρροϊκού πυρετού, η οποία εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό στην Πελοπόννησο.
Ο κ. Κορασίδης βρέθηκε στην Τρίπολη τη Δευτέρα 23 Ιουνίου και λίγο πριν την σύσκεψη τόνισε, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας, τα οποία και θα συζητηθούν στη σύσκεψη της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η κλιματική αλλαγή, η αυξημένη υγρασία, η αμέλεια των παραγωγών και των διακινητών ζώων εντείνουν την εξάπλωση της νόσου. Αν και ο καταρροϊκός πυρετός κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι υψηλού κινδύνου αλλά χαμηλής εντάσεως.
Ο Γενικός Γραμματέας φάνηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι παρακολουθούν στενά το πρόβλημα και ότι μία λύση αντιμετώπισης είναι η μείωση των ξενιστών – κουνουπιών, που μεταφέρουν την ασθένεια. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο καταρροϊκός πυρετός δεν έχει καμία επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο κ. Κορασίδης από την πλευρά του τόνισε ότι η νόσος εμφανίστηκε σε εποχικό χρόνο νωρίτερο από αντίστοιχες περιπτώσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έκανε λόγο για αβλεψία ή αμέλεια διακινητών ζώων και επεσήμανε ότι ναι μεν η εξάπλωσή της είναι γρήγορη, το επίπεδο νοσηρότητας, ωστόσο, είναι χαμηλό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι η ασθένεια αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό, ούτε βλάπτει τους καταναλωτές κατά την κατανάλωση κρέατος ή τυροκομικών προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε πλήρης ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με την εξάπλωση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νόσου του καταρροϊκού πυρετού και εξετάστηκαν οι τρόποι παρέμβασης για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσής του, αλλά και για την αντιμετώπισή της. Άμεσα θα σταλεί από το ΥΠΑΑΤ ο οδικός χάρτης των επόμενων ενεργειών και αποφασίστηκε να επαναληφθεί η σύσκεψη προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η παρακολούθηση της καταπολέμησης της νόσου.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, στις δηλώσεις του πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση είπε, ότι η περιφέρεια δεν παρέπεμψε το πρόβλημα στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά θέλησε να αντιμετωπίσει τη νόσο όπως επιτυχημένα είχε κάνει και με την ελονοσία σε προηγούμενο διάστημα.
«Επιδιώξαμε να λύσουμε εμείς το πρόβλημα, όπως επιτυχημένα κάναμε και στην περίπτωση της ελονοσίας, και όχι να το παραπέμψουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιδιώκοντας ταυτόχρονα το μέγιστο επίπεδο συνεργειών με το Υπουργείο, τις υπηρεσίες μας, τους ιδιώτες κτηνιάτρους και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια ευρείας τεχνικής σύσκεψης με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΑΤ κ. Μόσχο Κορασίδη για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014.
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης υγείας κ. Στεφανόπουλος, είπε, ότι γίνονται προσπάθειες αντιμετώπισης της νόσου με τη στρατηγική αντιμετώπιση που έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου. Τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση, ενημερωμένοι και σε επικοινωνία με τον κτηνίατρο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας, Μεσσηνίας κ. Αργυράκης, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Στεφανόπουλος και Παπαφωτίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Στρατηγάκος, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου κα Αθηνά Τραχήλη, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και ιδιώτες κτηνίατροι.