εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προέλευση του κρέατος

0 comments

 

 
Εξαιρετικά δύσκολη και πολύ ακριβή θεωρούν η Κομισιόν και πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. την εφαρμογή, και στο κρέας χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών, των κανόνων που ισχύουν για την ένδειξη προέλευσης βόειου κρέατος. 
 
 
 
Αυτό προέκυψε από την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Στη συνεδρίαση η Κομισιόν ενημέρωσε το Συμβούλιο για το ψήφισμα που στις 6 Φεβρουαρίου ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο και αφορούσε την υποχρεωτική ένδειξη του τόπου γέννησης ή της χώρας προέλευσης στο φρέσκο διατηρημένο με απλή ψύξη και κατεψυγμένο κρέας χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών. 
 
Σημειώνεται ότι όταν το 2010 συζητιόταν ο Κανονισμός 1169/2011 για τη σήμανση στα τρόφιμα, είχε συμφωνηθεί ότι η υποχρεωτική σήμανση προέλευσης για το μη-μεταποιημένο κρέας χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών, είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται περαιτέρω μελέτη επιπτώσεων. 
 
Έτσι, η Κομισιόν θα έπρεπε στη συνέχεια να εξετάσει επιλογές για τους τρόπους αναγραφής της προέλευσης των εν λόγω τροφίμων, ιδίως όσον αφορά τον τόπο γέννησης, τον τόπο εκτροφής και τη χώρα σφαγής των ζώων. Ο 1169/2011 ανέθεσε λοιπόν στην Κομισιόν να θεσπίσει τους αναγκαίους κανόνες μέσω εκτελεστικών πράξεων. Ως αποτέλεσμα, η Κομισιόν εξέδωσε τον Εκτελεστικό Κανονισμό 1337/2013 που προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή του κράτους μέλους ή της τρίτης χώρας «εκτροφής» και «σφαγής» των ζώων.
 
Ακολούθησε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που στις 6 Φεβρουαρίου 2014 έκρινε ότι η Κομισιόν υπερέβη τις εκτελεστικές αρμοδιότητες οι οποίες της ανατέθηκαν βάσει του 1169 και την καλούσε να καταρτίσει ένα νέο Κανονισμό, που να εισάγει τους ίδιους ακριβώς κανόνες που ισχύουν για το βόειο κρέας: ένδειξη τόπου γέννησης, εκτροφής και σφαγής και αποκλείοντας κάθε παρέκκλιση για τον κιμά.
 
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς
 
Ευθεία επίθεση στη στάση των ΗΠΑ για την επισήμανση της χώρας προέλευσης (το γνωστό COOL) έκανε ο υπουργός Γεωργίας του Καναδά Gerry Ritz μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρέατος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στις 15-16 Ιουνίου. Ο Καναδός υπουργός, ο οποίος βρέθηκε στο Πεκίνο για το συνέδριο με μια πολυπληθή εμπορική αντιπροσωπεία, μίλησε για την ανάγκη να οικοδομηθούν ισχυρά εμπορικά δίκτυα ώστε να ωθηθεί το καναδικό εξαγωγικό εμπόριο κρέατος που φθάνει τα 6 δισ. καναδικά δολάρια και χαρακτήρισε αντιεπιστημονική την υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης. Σύμφωνα με τον Καναδό υπουργό τα κίνητρα αυτής της απαίτησης είναι πολιτικά και «σκοτώνουν θέσεις εργασίας». 
Ο κ. Ritz διαβεβαίωσε ότι το καναδικό βόειο κρέας παράγεται με ασφάλεια, τηρούνται όλα τα πρότυπα ευζωίας και η παραγωγή στηρίζεται σε προγράμματα που σέβονται την αειφορία και την κοινωνία. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια ανάγκη για μέτρα βιοασφάλειας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ και η υγεία των ζώων είναι κοντά στις απαιτήσεις για καλή μεταχείριση των ζώων.