εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ασφάλεια Τροφίμων – Έλεγχος Ζωοτροφών
Μέσω του προγράμματος ανίχνευσης των ζωοτροφών QSAFFE επιχειρείται η ασφάλεια των τροφίμων.
Με αφορμή την αυξημένη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για τα διατροφικά σκάνδαλα στα κρέατα, όπως τα κρούσματα της νόσου των τρελών αγελάδων, ο αφθώδης πυρετός και η μόλυνση από διοξίνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) χρηματοδοτεί τα τελευταία χρόνια το παγκόσμιο πρόγραμμα QSAFFE. Στόχος του προγράμματος είναι ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος των ζωοτροφών.
Στο πρόγραμμα, που έχει κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 2.988.466 ευρώ (συνολικό κόστος: 3.959.263 ευρώ), συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο (Συντονιστής), η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κίνα, το Βέλγιο και η Τσεχία.
«Ορισμένα από τα διατροφικά σκάνδαλα, τα τελευταία 10 – 20 χρόνια, έχουν ξεκινήσει από τις “μολυσμένες” ζωοτροφές», δηλώνει ο συντονιστής του προγράμματος της QSAFFE, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Queen του Μπέλφαστ κ. Chris Elliott. «Η ομάδα QSAFFE αναπτύσσει συστήματα τα οποία βοηθούν στη διεξαγωγή αναλύσεων όλου του φάσματος των πρώτων υλών από τις οποίες προέρχονται οι ζωοτροφές», εξηγεί ο ίδιος.
Λιγότερη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις
Τις περισσότερες φορές τα δείγματα ζωοτροφών, από ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, αποστέλλονται σε εργαστήρια για να ελεγχθούν. «Αυτό όμως είναι μια αρκετά δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία. Επιπλέον, συχνά τη στιγμή που το εργαστήριο ανακοινώνει τα αποτελέσματά του, το εξεταζόμενο υλικό έχει ήδη προχωρήσει στην αλυσίδα εφοδιασμού των ζωοτροφών», τονίζει και προσθέτει: «η ομάδα QSAFFE κατάφερε να έχει πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα, παρακάμπτοντας την ανάγκη να σταλούν δείγματα σε εργαστήρια προς εξέταση. Οι δοκιμές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μονάδες παραγωγής ζωοτροφών ή ακόμα και στα σημεία εισόδου μιας χώρας».
Φορητές συσκευές ανίχνευσης ζωοτροφών
Οι ερευνητές ανέπτυξαν πρωτότυπες φορητές συσκευές ανίχνευσης των ζωοτροφών. «Τα συγκεκριμένα μηχανήματα αντί να ψάχνουν για ναρκωτικά ή εκρηκτικά, μπορούν να κάνουν χημική ανάλυση στις ζωοτροφές», σχολιάζει ο καθηγητής. Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται από την ερευνητική ομάδα ελέγχθηκαν από τους εταίρους του έργου, που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και διεθνών ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων με πείρα στον τομέα, καθώς και με ισχυρούς δεσμούς στη βιομηχανία.
Στοχευμένοι έλεγχοι
Η ομάδα εργασίας σχεδίασε επίσης ένα σύστημα με το οποίο οι τελικοί χρήστες μπορούν να ελέγξουν την προέλευση ενός προϊόντος με το «δακτυλικό αποτύπωμα» – δηλαδή δεδομένα από μια σάρωση – σε μια βάση δεδομένων και να πάρουν μια γρήγορη και ακριβή ιχνηλασιμότητα. «Με το σύστημα μας μπορούμε να καθορίσουμε τη χώρα αλλά ακόμη και την περιοχή από την οποία προέρχεται το δείγμα που ελέγχουμε», λέει ο καθηγητής Elliott. «Είμαστε τώρα στο στάδιο της κατάρτισης κατευθυντήριων γραμμών προς τις βιομηχανίες και τις ρυθμιστικές αρχές, σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούν να πραγματοποιούν «στοχευμένους» ελέγχους στις ζωοτροφές», καταλήγει ο καθηγητής.