εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας
Διαφορετικές απόψεις για τη σήμανση κρεάτων και αρχική συμφωνία στην προώθηση αγροτικών προϊόντων, παρατηρήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.
Οι αλλαγές στο πρόγραμμα προώθησης των αγροτικών προϊόντων με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η σήμανση της προέλευσης για όλα τα προϊόντα κρέατος, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που έγινε στις 24 Μαρτίου, υπό την ελληνική Προεδρία. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε το Συμβούλιο Υπουργών, για την πρότασή της για ένα νέο Κανονισμό για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων.
Η πρόταση, που κατέθεσε η Επιτροπή για τους νέους κανόνες σήμανσης των νωπών, διατηρημένων με απλή ψύξη και κατεψυγμένων κρεάτων, υποστηρίζει ότι θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές να γνωρίζουν από πού προέρχεται το κρέας που αγοράζουν, πού έχει εκτραφεί ή πού έχει σφαγεί το ζώο από το οποίο προέρχεται. Παρόμοιες διατάξεις έχουν ήδη ισχύσει για το νωπό βόειο κρέας. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσαυτάρη, κατά τη συζήτηση φάνηκε ότι δεν υπήρχε ομοφωνία, αλλά υπάρχουν τρία βασικά σενάρια για την εφαρμογή της πρότασης. Διαφωνίες όμως υπήρξαν και για το πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων αν και τελικά επήλθε αρχική συμφωνία επί της πρότασης της ελληνικής Προεδρίας.
Ήδη από το προηγούμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας είχε συζητηθεί το θέμα της προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες. Πολλά κράτη μέλη υποστήριξαν ότι υπάρχει πραγματική προστιθέμενη αξία για τη διατήρηση των μέτρων ενημέρωσης και προώθησης στην εσωτερική αγορά, άλλα θεώρησαν, ότι η προώθηση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρίτες χώρες για να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της ΕΕ. Επίσης, πολλές αντιπροσωπίες τόνισαν την ανάγκη να βελτιωθεί η συμμετοχή των κρατών μελών στην όλη διαδικασία επιλογής των προγραμμάτων προώθησης. Ορισμένες χώρες θα ήθελαν να διευρυνθεί ο κατάλογος των προϊόντων που καλύπτονται από τα μέτρα και άλλες επέμειναν στην ανάγκη να ελέγχεται στενά η χρήση του προϋπολογισμού για ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης. Ακόμη πολλά κράτη μέλη ζήτησαν να αυξηθεί το ποσοστό της κοινοτικής συνδρομής στο πρόγραμμα.
Τελικά το Συμβούλιο Υπουργών συμφώνησε στα βασικά σημεία της πρότασης που είχε κάνει η ελληνική Προεδρία. Δηλαδή, συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση σε ποσοστό 75% για όλα τα προγράμματα προώθησης και 85% σε περιπτώσεις κρίσεων που απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται κατά 5 μονάδες, γίνονται δηλαδή 80% και 90% αντίστοιχα, όταν οι οργανώσεις που τα διαχειρίζονται είναι εγκατεστημένες σε χώρες που βιώνουν δημοσιονομική κρίση. Το Συμβούλιο έδωσε στην Προεδρία τη διαπραγματευτική εντολή για τη διενέργεια Τριλόγου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου. Η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας θα εξετάσει τώρα τις τροπολογίες που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια θα δώσει στην Προεδρία εντολή να διαπραγματευθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο τη λήψη της τελικής πρότασης πριν από το τέλος της θητείας του Ευρωκοινοβουλίου.
Όσον αφορά στη σήμανση στο κρέας, η Επιτροπή παρουσίασε μια έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικής σήμανσης της προέλευσης για όλα τα κρέατα. Η έκθεση, σύμφωνα με την Επιτροπή, σταθμίζει την ανάγκη του καταναλωτή να ενημερώνεται καθώς και τη σκοπιμότητα καθιέρωσης της υποχρεωτικής επισήμανσης της προέλευσης και παρέχει μία ανάλυση κόστους-οφέλους, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην ενιαία αγορά και το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με αυτούς τους νέους κανόνες, ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στο ίδιο κράτος μέλος μπορούν να σημανθούν με τους όρους «Καταγωγή: κράτος μέλος (ή τρίτη χώρα )», ενώ σε άλλες περιπτώσεις η εκτροφή και η θέση σφαγής θα πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα.
Οι συζητήσεις στο Συμβούλιο έδειξαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Στο Συμβούλιο υπήρξαν τρία διαφορετικά σενάρια για τη σήμανση στο κρέας. Το πρώτο σενάριο είναι υπέρ της θέσπισης υποχρεωτικής σήμανσης. Το δεύτερο σενάριο αφορά σήμανση που θα λέει ότι το κρέας προέρχεται από χώρα εντός της ΕΕ ή από χώρα εκτός ΕΕ. Το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι η σήμανση προέλευσης να γίνεται σε εθελοντική βάση από το κράτος μέλος. Η ελληνική Προεδρία παραπέμπει το θέμα για εξέταση στα αρμόδια προπαρασκευαστικά επιστημονικά και τεχνικά όργανα του Συμβουλίου.
Η Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο την πρότασή της για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος σχετικά με τη βιολογική γεωργία, καθώς και ένα νέο σχέδιο δράσης για τον τομέα αυτό. Σύμφωνα με την Επιτροπή στόχος των προτάσεων είναι να διορθωθούν οι σημερινές αδυναμίες, όπως η πολυπλοκότητα και οι ασάφειες στη νομοθεσία, ορισμένες δυσχέρειες στο ελεγκτικό σύστημα, και δυσλειτουργίες στην εμπορική διακίνηση των βιολογικών προϊόντων, που στερεί ευκαιρίες στους παραγωγούς της ΕΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, που κατέδειξε το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα βιολογικά προϊόντα αλλά και την επιθυμία τους για αξιόπιστα συστήματα παραγωγής και διακίνησης.
Οι Υπουργοί επίσης έκαναν συζήτηση σχετικά με το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα στο πλαίσιο της κατάργησης του συστήματος των ποσοστώσεων γάλακτος το 2015. Ένα γεγονός που αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή αγορά και ανάγκη προσαρμογής με μέτρα «ομαλής προσγείωσης» στο νέο καθεστώς σε πολλές χώρες της ΕΕ. Οι απόψεις των κρατών μελών για το σημαντικό αυτό ζήτημα διέφεραν και το θέμα εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό για νέα συζήτηση στα προσεχή συμβούλια Υπουργών, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει τα ακριβή στοιχεία, τις αναμενόμενες αλλαγές, καθώς και τις προτάσεις της για τους δυνατούς τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων που θα ανακύψουν στις διάφορες χώρες μέλη. Πάντως, το αίτημα ορισμένων χωρών να γίνει από τώρα μερική άρση των ποσοστώσεων δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία των χωρών μελών αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο Συμβούλιο παρουσιάστηκε και μια έκθεση που αναφέρεται στον τομέα των οπωροκηπευτικών μετά τη μεταρρύθμιση του 2007. Η έκθεση υπογραμμίζει τις αδυναμίες του παρόντος καθεστώτος και καταλήγει σε συστάσεις για νέα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να τις αντιμετωπίσουν. Η Έκθεση δείχνει επίσης ότι υπήρξε πρόοδος στο βαθμό οργάνωσης, όμως άλλα Κράτη Μέλη έχουν υψηλή οργάνωση και άλλα χαμηλή, όπως συμβαίνει στις χώρες του Νότου και στα νέα Κράτη Μέλη. Η ελληνική Προεδρία θα προχωρήσει στην εξέταση της Έκθεσης, με στόχο να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα για την ενδυνάμωση του ρόλου των οργανώσεων παραγωγών στις χώρες που παρουσιάζουν υστέρηση.
Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης:
• μια πρωτοβουλία της Σλοβενίας για την προώθηση του μελιού στο σχολικό πρωινό.
• τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Οικογενειακή Γεωργία, που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, στις 4 – 6 Μαρτίου.
• την αναφορά της Ιταλίας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας του ρυζιού της ΕΕ λόγω της αύξησης των εισαγωγών.
• τα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας.
• τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω της ξηρασίας.