Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1675) ORDER BY t.name ASC

Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Προβιοτικά | farmanews.gr

εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Προβιοτικά

0 comments

 

 
Το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Προβιοτικών διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 09-11 Μαΐου, υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ, στο ξενοδοχείο Athens Ledra Marriott με θέμα τις προοπτικές των προβιοτικών.
 
 
 
Τα προβιοτικά τρόφιμα είναι γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις ευεργετικές δράσεις που έχουν στον άνθρωπο οι μικροοργανισμοί που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα. Στα προβιοτικά ανήκουν κατηγορίες τροφίμων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ζύμωσης, όπως γαλακτοκομικά (π.χ. ξυνόγαλα, κεφίρ, γιαούρτι), αλλαντικά μακράς ωρίμανσης (π.χ. προσούτο) και τουρσιά (π.χ. ελιές).

Τα επιστημονικά επιτεύγματα που σχετίζονται με τα προβιοτικά, τις εφαρμογές τους στην ιατρική και το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι παρευρισκόμενοι στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Προβιοτικών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες και επιχειρηματίες από πάνω από 20 χώρες (Ρωσία, Η.Π.Α., Ιταλία, Αυστρία, Σουηδία, Ισραήλ, Μαλαισία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική κ.ά.). 

Όπως τόνισε η κυρία Nevena Krstic από το Διεθνή Οργανισμό Προβιοτικών, τα προβιοτικά πρέπει να γίνουν φάρμακα. Ο μόνος λόγος που δεν έχουν γίνει έως τώρα είναι ότι προέρχονται από τρόφιμα. Βέβαια, «το νομικό σύστημα διαφέρει από χώρα σε χώρα». Σύμφωνα με τον Tom Heilandt από τον Codex Alimentarius μία ονομασία μπορεί να είναι απαγορευμένη σε μία χώρα, ενώ σε μία άλλη να επιτρέπεται». Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να μάθουν για τα νέα στελέχη προβιοτικών από τη Μεσόγειο και τις Βαλκανικές Χώρες.

Το διεθνές αυτό συνέδριο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν παράλληλες συνεδρίες που αφορούν στα προβιοτικά. Στη μία παρουσιάστηκαν τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα και στην άλλη η τεχνολογία αιχμής που έχει αναπτυχθεί από τη βιομηχανία (νέα προϊόντα, αξιοποίηση ερευνών αγοράς). Τη δεύτερη μέρα, σε κοινή συνεδρία, συνοψίστηκαν οι εξελίξεις στη σύγχρονη κλινική έρευνα και οι εφαρμογές στην ιατρική που σχετίζονται με τον τομέα των προβιοτικών.
 
Ο τομέας των προβιοτικών θα έχει ιδιαίτερη προοπτική τα επόμενα χρόνια, καθώς ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν τέτοια τρόφιμα (γαλακτοκομικά, αλλαντικά, τουρσιά), μπορούν να αναπτύξουν εμπορική  δραστηριότητα και εκτός Ελλάδας και να κάνουν γνωστά τα ελληνικά τρόφιμα στο εξωτερικό, όπως συνέβη και με το ελληνικού τύπου γιαούρτι.