εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Στήριξη της Παραγωγής Γάλακτος στην Ελλάδα

0 comments

 

 
Οι αγελαδοτρόφοι, μέσω των οργανώσεών τους  ζητούν από τους βουλευτές τη  στήριξη της ελληνικής παραγωγής γάλακτος.  
 
 
 
Επιστολή προς τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου έστειλαν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και η Ένωση Φυλής HOLSTEIN Ελλάδας, στην οποία καλούν τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά της υποκατάστασης της εγχώριας παραγωγής από εισαγόμενα προϊόντα αμφιβόλου αξίας και ποιότητας, πιθανολογούμενα κάπως φθηνότερα. «Καλούμε εσάς, τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου να υποστηρίξετε την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, το ελληνικό γάλα, το ελληνικό γιαούρτι και το ελληνικό τυρί», τονίζουν.
 
Συγκεκριμένα στην επιστολή τους οι αγελαδοτρόφοι αναφέρουν τα εξής:
 
«Κυρίες, κύριοι βουλευτές, 

Μια απόφαση χωρίζει την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία από τον αφανισμό. Η αναμόρφωση της αγορανομικής διάταξης, που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, από πέντε ημέρες που ισχύει σήμερα στις δέκα (!), θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την ελληνική αγελαδοτροφία και θα ανοίξει τον δρόμο σε ανεξέλεγκτες εισαγωγές – ενώ είναι αμφίβολο αν θα προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή ούτε το ελάχιστο κέρδος. 
 
Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για μεθόδευση, καθώς το θέμα συζητείται εδώ και αρκετούς μήνες, στη συνέχεια έγινε πρόταση του ΟΟΣΑ με στόχο δήθεν τη μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος, για να γίνει τελευταία , αμετακίνητη θέση της Τρόικας και στοιχείο διαπραγμάτευσης ! (Άραγε τι και ποιους εκπροσωπεί η Τρόικα;).
 
Κυρίες, κύριοι βουλευτές,
 
H αγελαδοτροφία είναι από τους κλάδους εκείνους του πρωτογενή τομέα που – ανάλογα με τις ασκούμενες πολιτικές – ή αποτελεί βασικό πυλώνα – μοχλό ανάπτυξης για μια τοπική και εθνική οικονομία ή παραμένει μια ανεκμετάλλευτη πλουτοπαραγωγική πηγή που σταδιακά στερεύει.
 
Στην Ελλάδα, και μάλιστα στη σημερινή περίοδο της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και ύφεσης που ζούμε, και παρά τα περί του αντιθέτου ανακοινωθέντα – περί ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας – όχι μόνο δεν γίνεται απολύτως τίποτε, προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά υλοποιούνται και ανακοινώνονται πολιτικές οι οποίες οδηγούν έναν χρυσοφόρο κλάδο σε διαρκή – εδώ και αρκετά χρόνια – συρρίκνωση και στην άμεση απειλή κατάρρευσης. 
 
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 
– Πριν από 4 – 5 χρόνια, η αγελαδοτροφία μετρούσε στη χώρα μας 120.000 γαλακτοπαραγωγικά ζώα. 
– Σήμερα, το ζωικό κεφάλαιο του κλάδου φθάνει τα 85.000 – 90.000 ζώα με την τάση μείωσης που καταγράφηκε αυτήν την πενταετία να συνεχίζει να υφίσταται και να μεγαλώνει. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ η φετινή παραγωγή γάλακτος είναι 580.000 τόνοι, ενώ η εθνική μας ποσόστωση (δηλαδή η δυνατότητα παραγωγής που μας δίνεται) είναι 842.000 τόνοι. Δηλαδή, μετά βίας παράγουμε τα 3/4 της ποσόστωσης που έχουμε, με την οποία, ούτως ή άλλως θα καλύπταμε περίπου μόνο τα 2/3 των αναγκών μας της εγχώριας ζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε προηγούμενα χρόνια και στο ανώτερο που είχαμε φθάσει ήταν 790.000 τόνοι. 
Η συρρίκνωση της παραγωγής γάλακτος δεν σταματάει φυσικά εδώ, καθώς και αυτή ακολουθεί τη συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου. 

Ως λαός, καταναλώνουμε 1.350.000 τόνους γάλακτος. Το ποσό που διατίθεται για τις εισαγωγές είναι 600 – 700 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τα κρέατα περίπου είναι 2,5 δις ευρώ. Να τονίσουμε εδώ ότι χωρίς ποτέ να έχουμε αγγίξει τις δυνατότητές μας ως έθνος στην αγελαδοτροφία, πριν από λίγα χρόνια οι θέσεις εργασίας του κλάδου έφθασαν τις 150.000, σήμερα με τις πολιτικές συρρίκνωσης που ακολουθούνται κυμαίνονται μεταξύ 100 – 120.000 ενώ είναι βέβαιο ότι με πολιτικές ανάπτυξης μπορούμε να φθάσουμε τις 220.000 θέσεις εργασίας (κτηνοτρόφοι, επιστημονικό προσωπικό, ζωοτέχνες, έμποροι).
 
Αντί αυτού, αντί της ανάπτυξης, της αύξησης του ζωικού κεφαλαίου και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της δημιουργίας Εθνικής Πολιτικής για την Γαλακτοπαραγωγό Αγελαδοτροφία και γενικά για την κτηνοτροφία, ασχολούμαστε με επικοινωνιακά τρικ περί τη μείωση της τιμής του γάλακτος με έναν πρωτόγονο, αντιπαραγωγικό, αντιαναπτυξιακό τρόπο και μάλιστα με αποφάσεις – πολιτικές που δεν εξασφαλίζουν τίποτε άλλο παρά τον αφανισμό της ελληνικής γαλακτοπαραγωγούς αγελαδοτροφίας.
 
Αντί το υπουργείο Ανάπτυξης να ασχοληθεί με την Ανάπτυξη εξαντλείται στην προπαγάνδα της θέσης που περιλαμβάνει έκθεση του ΟΟΣΑ την οποία μάλιστα χρυσοπληρώσαμε με 1 εκατομμύριο ευρώ, για την προσδοκία μείωσης της τιμής του γάλακτος με την τοποθέτηση στην αγορά «φρέσκου» γάλακτος 10 (!) ημερών…
 
Αυτό σημαίνει ότι εύκολα εισαγόμενο γάλα υποβαθμισμένης ποιότητας, θα εισβάλει στην ελληνική αγορά, αρχικά ίσως με λίγο μικρότερη τιμή και στο μέλλον σαφέστατα πολύ μεγαλύτερη, (άλλωστε γάλα δέκα ημερών υπάρχει στην αγορά και είναι πολύ ακριβό), αφού όμως θα έχει φέρει θανατηφόρο πλήγμα – αφανισμό στην Ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία. 

Να σημειωθεί ότι, η πρώτη πράξη του δράματος εναντίον της Ελληνικής γαλακτοπαραγωγής και του Έλληνα καταναλωτή, έχει γραφτεί, καθώς ήδη έχει προηγηθεί άρση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος που ίσχυε από το 2009 και που διασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα του Έλληνα καταναλωτή να ξέρει από πού προέρχεται το προϊόν που καταναλώνει. 
Άρα ο Έλληνας καταναλωτής θα πίνει γάλα – αντί πέντε ημερών και ελληνικό που πίνει σήμερα – γάλα δέκα ημερών, και αγνώστου χώρας προέλευσης… 

Θέλουμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι το γάλα των δέκα ημερών που θέλει να επιβάλει ο υπουργός στην Ελληνική αγορά είναι ένα υποβαθμισμένο προϊόν – κονσέρβα, λόγω θερμικής επεξεργασίας αλλά και λόγω έλλειψης φρεσκάδας, καθώς, όπως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, η θρεπτική αξία του γάλακτος μειώνεται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία παστερίωσης και είναι ευθέως ανάλογη με τον χρόνο που πέρασε από την ημερομηνία παραγωγής. 

Πέραν του γάλακτος, στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης μπήκαν με αποφασιστικό τρόπο, το τυρί και το γιαούρτι, τα πλέον επώνυμα προϊόντα της Ελληνικής κτηνοτροφίας, για τα οποία μεθοδεύεται η προσαρμογή της νομοθεσίας ούτως ώστε να επιτρέπεται η παρασκευή τους από σκόνη γάλακτος. 

Την ώρα που η μάχη της ελληνικής φέτας είναι σε εξέλιξη, την ίδια ώρα που κερδίζονται δικαστικές μάχες για την ελληνικότητα του γιαουρτιού σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υπουργείο Ανάπτυξης νομοθετεί έτσι ώστε το «Ελληνικό Γιαούρτι», το «Ελληνικό τυρί» και η «Φέτα» να παράγονται με εισαγόμενη σκόνη γάλακτος. Αυτό σημαίνει, ή ότι χάνουμε το brand name σε δύο κτηνοτροφικά προϊόντα που αποτελούν την ατμομηχανή των ελληνικών εξαγωγών ή ότι θα διοχετεύεται στην ξένη αγορά τυρί και γιαούρτι από ελληνικό φρέσκο γάλα και στην εγχώρια αγορά τυρί και γιαούρτι από φθηνή – εισαγόμενη σκόνη γάλακτος ή και επικίνδυνη για την υγεία του καταναλωτή, όπως για παράδειγμα προέκυψε από το διατροφικό σκάνδαλο με την κινέζικη κονσέρβα γάλακτος με μελαμίνη.
 
Γιατί τόση επιμονή κύριε Χατζηδάκη σε ένα ζήτημα που θα καταστρέψει την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία και την ελληνική κτηνοτροφία γενικότερα, χωρίς να δώσει ούτε μια δεκάρα κέρδος στον έλληνα καταναλωτή; 

Γιατί έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία ούτε παίρνει υπόψη της ούτε γνωρίζει την ελληνική γεωγραφία του κλάδου, τα δομικά της χαρακτηριστικά, τα μεγέθη και τις ιδιαιτερότητές του, από τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, τους φορείς που τους εκφράζουν και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας; 

Γιατί δεν δείχνετε την ίδια επιμονή για την ανάπτυξη της ελληνικής αγελαδοτροφίας και των νέων θέσεων εργασίας που αυτή μπορεί να αποφέρει, όση για το κέρδος, όπως εσείς με λανθασμένους υπολογισμούς υποστηρίζετε, λίγων ευρώ το μήνα για τον έλληνα καταναλωτή; 

Γιατί δεν στηρίζετε τα επώνυμα – εξαγώγιμα Ελληνικά προϊόντα;


Σήμερα, όλοι μα όλοι, πλέον, μετά από δεκαετίες ξέφρενου εισαγωγικού και δανεικού καταναλωτικού «πλούτου», ξέρουμε ότι η λύση στην κρίση βρίσκεται στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Ας μην πισωγυρίσουμε… 

Καλούμε τον κύριο Χατζηδάκη, ως υπουργό Ανάπτυξης και την Κυβέρνηση συνολικά σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη, για τη χώρα μας, περίοδο που διανύουμε, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να συνομιλήσουν με τους Έλληνες παραγωγούς για την ανάπτυξη ενός εθνικού κλάδου, για την υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ώστε να δημιουργήσει ανάπτυξη. 

Καλούμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο, να επιμείνουν στη σθεναρή στάση τους υπέρ της ελληνικής γαλακτοπαραγωγούς αγελαδοτροφίας και της κτηνοτροφίας γενικότερα. 

Καλούμε τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να αναδείξουν το μέγεθος του προβλήματος ως ένα μείζων οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα να μας υποστηρίξουν, όπως στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις μας υποσχέθηκαν. 

Καλούμε εσάς τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, να ψηφίσετε κατά της υποκατάστασης της εγχώριας παραγωγής από εισαγόμενα προϊόντα αμφιβόλου αξίας και ποιότητας, πιθανολογούμενα κάπως φθηνότερα. 

Καλούμε εσάς, τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου να υποστηρίξετε την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, το ελληνικό γάλα, το ελληνικό γιαούρτι και το ελληνικό τυρί. 

Να ψηφίσετε Ελληνικά, να ψηφίσετε ανάπτυξη».