εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Κρούσματα της Γρίπης Η7Ν9 σε Ανθρώπους
Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων της γρίπης Η7Ν9 σε ανθρώπους στην Κίνα, Ο FAO αποκλείει τη μετάδοση του H7N9 από τον άνθρωπο σε ζώα.
Συγκεκριμένα, μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του ιού της γρίπης των πουλερικών τύπου A (H7N9 ) έξω από την Κίνα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη, ότι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε πουλερικά.
Ο ασθενής, από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, είχε επισκεφθεί τη Μαλαισία ως τουρίστας και τώρα νοσηλεύεται εκεί. Η Γκουανγκντόνγκ είναι μία από τις κινεζικές επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο από τον ιό της γρίπης των πτηνών H7N9 το 2014.
Ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του FAO Juan Lubroth δήλωσε τα εξής:
Το κρούσμα αυτό δεν έρχεται ως έκπληξη και δεν θα πρέπει να γίνει αιτία για αύξηση της ανησυχίας, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κόσμο να παραμείνουν σε επαγρύπνηση. Οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν με τη γρίπη A (H7N9) δεν συνιστούν απειλή για τους πληθυσμούς των πουλερικών. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι άνθρωποι που έχουν νοσήσει θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών. Ο υψηλότερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι από το ανεξέλεγκτο εμπόριο στις αγορές ζωντανών πουλερικών μεταξύ προσβεβλημένων και μη προσβεβλημένων περιοχών. Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, μπορούν να μολυνθούν μετά από στενή επαφή με μολυσμένα ζώντα πουλερικά, ως επί το πλείστον στις αγορές ζώντων πτηνών ή όταν τα σφαγιάζουν στο σπίτι τους.
Επίσης, οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν, ότι αν μολυσμένα με τον ιό άτομα από τις πληγείσες περιοχές ταξιδέψουν στο εξωτερικό, δεν συνεπάγεται ότι θα εξαπλωθεί ο ιός δεδομένου ότι δεν έχει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.
Ο FAO εστιάζει κυρίως στις χώρες υψηλού κινδύνου, διευκολύνοντας:
1. την αξιολόγηση του κινδύνου
2. το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης
3. την επέκταση των διαγνωστικών δυνατοτήτων και
4. την εποπτεία με βάση τον κίνδυνο.