εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Κονδύλια Ενιαίας Ενίσχυσης
Τα κονδύλια της ενιαίας ενίσχυσης δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε δικαιούχο αγρότη προσωπικά και δεν έχει δικαίωμα καμία κρατική ή άλλη υπηρεσία να παρακρατήσει χρήματα για οποιαδήποτε χρέη.
Αυτό απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Ν. Μωραϊτη σχετικά με την παρακράτηση χρημάτων των δικαιούχων αγροτών από την ενιαία ενίσχυση του 2013.
Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν μπορεί κανείς να παρακρατήσει κανείς οιοδήποτε ποσό χωρίς την συναίνεση του ίδιου του δικαιούχου, όπως στις περιπτώσεις των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ για τις οποίες ανέφερε πως έχουν υπογραφεί υπεύθυνες δηλώσεις από τους ασφαλιζόμενους.
Επίσης, διευκρίνισε για τη σχεδιαζόμενη παρακράτηση για τις καθυστερούμενες εισφορές υπέρ ΟΓΑ, πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν συμφωνεί και αυτές μπορούν να γίνουν μόνο με την συναίνεση των ίδιων των δικαιούχων.
Αναλυτικά η ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:
«Αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο θέμα και την προηγούμενη εβδομάδα απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κας Αλέκα Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό. Εξήγησα τα συγκεκριμένα θέματα και απ’ ό, τι είπα δεν αποκλίνουμε καθόλου. Ρωτήσατε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Dacian Ciolos για το ίδιο θέμα. Ό, τι ακριβώς είπαμε ισχύει. Οι επιδοτήσεις είναι χρήματα που δίδονται στον αγρότη για την παραγωγική του διαδικασία ως συμπλήρωμα των δαπανών που κάνει για την παραγωγή του. Άρα, είναι δικό του δικαίωμα να πάρει τα χρήματά του. Εμείς έχουμε υποχρέωση να του τα δώσουμε στο ακέραιο.
Αυτό κάνουμε, λοιπόν. Δηλαδή, θα μετρήσουμε ότι ο κ. Μωραΐτης πρέπει να πάρει 1.112 ευρώ και θα τα καταθέσουμε στο λογαριασμό που ο ίδιος μας υπέδειξε. Έτσι γίνεται. Κατατίθενται στο λογαριασμό του. Αυτή είναι δική μας υποχρέωση ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα προχωρήσω παρακάτω. Μην μπερδεύεστε με τις κρατήσεις του ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ είναι δικός μας φορέας. Δηλαδή, ο ίδιος ο αγρότης πηγαίνει το Μάιο ή τον Απρίλιο να ασφαλίσει τη σοδειά του και λέει «εγώ δεν έχω τώρα 200 ευρώ, για να πληρώσω τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, αλλά επειδή τον Οκτώβριο που θα μας δώσετε προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στον τάδε λογαριασμό…», κλπ.
Εμείς το δεχθήκαμε. Κάνει υπεύθυνη δήλωση ο αγρότης γι’ αυτό, λέγοντας: «εγώ το ζητώ να πάρετε 200 ευρώ από το λογαριασμό μου. Αντί να τα πληρώσω τώρα, θα τα πληρώσω πέντε μήνες αργότερα τον Οκτώβριο, όταν θα πάρω την ενιαία ενίσχυση». Και παρεμβαίνει ο ΕΛΓΑ και παίρνει από την τράπεζα αυτά τα χρήματα, γιατί έχει υπεύθυνη δήλωση του αγρότη που συμφωνεί μ’ αυτή τη διαδικασία.
Αν νομίζετε ότι δεν πρέπει να το κάνουμε, δηλαδή να μην τον διευκολύνουμε σ’ αυτήν την προσπάθεια με τον ΕΛΓΑ, πείτε να μην το κάνουμε».
Δευτερολογία
«Εσείς φωνάζατε να ξεκινήσω από το ΟΣΔΕ. Εσείς φωνάζατε να ανοίξουμε το σύστημα του ΟΣΔΕ. Να μην είναι αναγκασμένοι οι γεωργοί μόνο από μια πύλη, της Ένωσης, να πηγαίνουν και να καταθέτουν τις δηλώσεις τους. Τώρα λοιπόν είχαμε 80 τέτοιες πύλες, σκόρπιες μια δύο, σε κάθε Νομό. Πρώτη φορά ανοίγει το σύστημα. Ανοίξαμε σε δημόσιο διαγωνισμό και μάλιστα εδώ, συζητώντας για το Νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, είπατε ότι δεν φτάνουν 10 μέρες για να προλάβουν να οργανωθούν όσοι θέλουν να ανοίξουν πύλες και δώσαμε παράταση για άλλες 2 εβδομάδες, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Τι βλέπουμε; Πολύς κόσμος ενδιαφέρεται να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία, είτε είναι Ενώσεις ή ομάδες, είτε είναι Συνεταιρισμοί, είτε είναι επιστήμονες σύμβουλοι. Ακόμα και Περιφέρειες ενδιαφέρονται να μπουν στη διαδικασία. Τι είπαμε όμως; Δεν μπορεί και ο κάθε «τελευταίος» Τσαυτάρης να πει ότι θέλει να ανοίξει μια πύλη. Βάζοντας ένα όριο, ναι. «Τσαυτάρη, αν θες να ανοίξεις κι εσύ μια πύλη στο νομό σου, πρέπει να μας δείξεις ότι έχεις τουλάχιστον 300 αγρότες πίσω σου που θα τους εξυπηρετείς. Δεν μπορεί να ανοίξουμε 1.000 πύλες. Βάλαμε ένα όριο, 5% του Νομού. Αυτό τι σημαίνει; ότι σε έναν νομό που χθες είχε μία πύλη θα δώσουμε την ευχέρεια να έχουν είκοσι πύλες, για να μην μπορεί να πάει ο καθένας. Δεν θέλουμε να είναι… Διαφωνείτε να ανοίξουμε το ΟΣΔΕ σε πολύ περισσότερες από μία πύλες σε κάθε νομό; Πείτε μου.
Αν, συμφωνείτε, αφήστε να το δοκιμάσουμε, να δούμε πώς θα γίνει, να έχουμε τέσσερις-πέντε πύλες και να δούμε εάν κάποιος θα πει «θα πάρω» ή «δεν θα πάρω λεφτά», γιατί θα του πει ο Τσαυτάρης ότι «δεν μπαίνω στη δικιά σου πύλη, αλλά πηγαίνω στην πύλη της Περιφέρειας που δεν μου παίρνουν χρήματα».… Αυτό δεν γίνεται κάθε χρόνο. Πρώτη φορά ανοίγει ο διαγωνισμός για το ΟΣΔΕ. Μέχρι τώρα δεν γινόταν αυτό. Εσείς ζητάγατε να τον ανοίξουμε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις που πηγαίνουν μετά από μας στην τράπεζα, υπάρχει μόνο ένα θέμα γι’ αυτούς. Τονίζω ότι ο ασφαλιστικός φορέας ΟΓΑ δεν ανήκει σε μας. Υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Μπερδεύετε τον ΕΛΓΑ που υπάγεται σε μας και αφορά την ασφάλιση της σοδειάς του γεωργού με τον ΟΓΑ που αποτελεί θέμα κοινωνικής ασφάλισης.
Αυτές, λοιπόν, τις ασφαλιστικές εισφορές που έπρεπε να πληρώσει ο αγρότης, θέλουν να τις πάρουν μέσω των επιδοτήσεων. Αν ο αγρότης συμφωνεί σε αυτό, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να το κάνει, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνεί και αυτός, με την έννοια ότι όπως πληρώνει 200 ευρώ στον ΕΛΓΑ για να ασφαλίσει τα κεράσια του, δέχεται να πληρώσει και 200 ευρώ στον ΟΓΑ, τα οποία μπορεί να μην τα έχει τώρα, αλλά θα τα δώσει. Μάλιστα, σας θυμίζω ότι επειδή δίνουμε προκαταβολή τον Οκτώβριο και αποπληρώνουμε το Δεκέμβρη, δεν τα παίρνουμε και μαζεμένα. Λέμε ότι από τα 200 ευρώ, θα πάρεις 100 ευρώ την πρώτη φορά και 100 ευρώ τη δεύτερη».