Η συζήτηση για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος συνεχίζεται με ιδέες και προτάσεις από φορείς και πρόσωπα.
Πρόταση προς τους αρμόδιους υπουργούς, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, κατέθεσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, με σκοπό, όπως δήλωσε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, να προστατευτεί η ποιότητα και η τοπική παραγωγή.
Ο κ. Καχριμάνης προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα καθιέρωσης ενός νέου τύπου γάλακτος, της "Ημέρας", του οποίου η διάρκεια ζωής θα είναι μικρή. Με τον τρόπο αυτόν, στην αγορά θα διακινούνται τρεις κατηγορίες: γάλα ημέρας διάρκειας 2-3 ημερών, γάλα φρέσκο για περισσότερες ημέρες βάσει της σχετικής νομοθεσίας, και γάλα μακράς διάρκειας.
Ο περιφερειάρχης τόνισε πως με τον συγκεκριμένο διαχωρισμό εξασφαλίζεται η ποιότητα, η ιδιαιτερότητα και η αξία του ντόπιου φρέσκου γάλακτος, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται μια νέα τομή στην αγορά για τους παραγωγούς. Μάλιστα σημείωσε, πως ανάλογη ενέργεια έχει ήδη ξεκινήσει από παραγωγούς της Λάρισας, που μέσω αυτόματων πωλητών διαθέτουν "γάλα ημέρας" στην τοπική αγορά.
«Αν θέλουν να προστατέψουν τους ντόπιους παραγωγούς, να γίνει πλήρης διαχωρισμός του γάλακτος σε τρεις κατηγορίες. Μέσα από την εξομοίωση προς τα κάτω που γίνεται σήμερα, διαμορφώνεται μια κατηγορία για το φρέσκο γάλα, που μπορεί να είναι χαμηλότερης τιμής, αλλά είναι και μεγαλύτερης διάρκειας. Με τον διαχωρισμό στις συγκεκριμένες κατηγορίες και ειδικότερα την κατηγορία "γάλα ημέρας", στηρίζουμε την ποιότητα της ντόπιας παραγωγής, αλλά και τους παραγωγούς, για τους οποίους θα ανοίξει μια νέα παράμετρος στην αγορά», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης.
Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκαναν οι αγελαδοτρόφοι, οι οποίοι θεωρούν, ότι είναι απαραίτητη η κοινή δράση ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές για τον κλάδο.
Την ικανοποίησή τους για τις θέσεις και την καθοριστική –έως τώρα- στάση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη και του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου, για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά και την έντονη ανησυχία τους για την επιμονή του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στις προτάσεις «κονσέρβα» του ΟΟΣΑ, γεγονός που καταδεικνύει ότι το θέμα δεν έκλεισε αλλά μεθοδεύεται – ελπίζοντας όχι από την πολιτική ηγεσία του τόπου – και θα επανέλθει, εκφράζουν συλλογικά οι φορείς της γαλακτοπαραγωγούς αγελαδοτροφίας.
Η στάση και θέση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα έπρεπε να ανησυχεί όχι μόνο τον κλάδο μας αλλά και τους Έλληνες πολίτες, τονίζουν οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων. Θα περιμέναμε από το υπουργείο Ανάπτυξης να συνεργασθεί μαζί μας για την ανάπτυξη της ελληνικής αγελαδοτροφίας και όχι να υιοθετεί θέσεις που θα την καταστρέψουν. Σήμερα, όλοι μα όλοι, πλέον, μετά από δεκαετίες ξέφρενου εισαγωγικού και δανεικού καταναλωτικού «πλούτου», ξέρουμε ότι η λύση στην κρίση βρίσκεται στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τονίζουν οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων και διερωτώνται:
-Είναι ανάπτυξη η υποκατάσταση της εγχώριας παραγωγής από εισαγόμενα προϊόντα αμφιβόλου αξίας και ποιότητας και πιθανολογούμενα κάπως φθηνότερα;
-Είναι ανάπτυξη η ουσιαστική καταστροφή ενός από τους πλέον δυναμικούς κλάδους του Πρωτογενούς τομέα, αυτού της αγελαδοτροφίας, με την υιοθέτηση ενός εντελώς αντιαναπτυξιακού νόμου η εφαρμογή του οποίου:
-θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και μετέπειτα στον αφανισμό τους.
– θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στο να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
-θα οδηγήσει στο να διατεθεί στον Έλληνα καταναλωτή ένα υποβαθμισμένο προϊόν – κονσέρβα, λόγω θερμικής επεξεργασίας αλλά και λόγω έλλειψης φρεσκάδας, διότι όπως είναι γνωστό η θρεπτική αξία του γάλακτος είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη θερμοκρασία παστερίωσης και ευθέως ανάλογη με τον χρόνο που πέρασε από την ημερομηνία παραγωγής.
Πέραν του γάλακτος, στο βάθος του τούνελ υπάρχει και το θέμα του γιαουρτιού, τονίζουν οι αγελαδοτρόφοι, καταγγέλλοντας το υπουργείο Ανάπτυξης ότι μεθοδεύει την προσαρμογή της νομοθεσίας ούτως ώστε να επιτρέπεται η παρασκευή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος. Την ώρα που κερδίζονται δικαστικές μάχες για την ελληνικότητα του γιαουρτιού σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς νομοθετούμε έτσι ώστε το «Ελληνικό Γιαούρτι» παράγεται με εισαγόμενη σκόνη!
Την κοινή δράση τους ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε καταστροφική πολιτική για την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, αποφάσισαν σε συνάντηση που πραγματοποίησαν, ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδας , που εκπροσωπούνταν από τον προέδρό του Γιώργο Κεφαλά και τον αντιπρόεδρό του Απόστολο Μωραΐτη, η Ένωση Φυλής Χολστάιν που εκπροσωπούνταν από τον πρόεδρό της Θανάση Βασιλέκα και τον αντιπρόεδρο Ηλία Κοτόπουλου και ο Πρότυπος Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα που εκπροσωπούνταν από τον πρόεδρό του Θανάση Βακάλη και τον αντιπρόεδρό του Γιώργο Σδάνη.