Η μη κυβερνητική οργάνωση Eurogroup for Animal ανακοίνωσε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014 ένα κατάλογο υποχρεώσεων σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων.
Παράλληλα, ζήτησε από την ελληνική προεδρία της ΕΕ να θέσει το ζήτημα αυτό στις άμεσες προτεραιότητές της.
Σύμφωνα με το Eurogroup for Animal, είναι ζωτικής σημασίας η ελληνική προεδρία της ΕΕ να μην παραβλέπει τη σημασία της προστασίας της καλής μεταχείρισης των ζώων και να διασφαλίσει, ότι θα υπάρχουν υψηλότερα πρότυπα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, καθώς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα επιταχύνουν τους ρυθμούς εργασίας τους για να εξασφαλίσουν ότι οι νομοθετικές προτάσεις που εκκρεμούν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις ευρωεκλογές.
Οι βασικές προτεραιότητες που ζητά το Eurogroup for Animals να στηρίξει η Ελληνική Προεδρία είναι οι εξής:
Παραγωγικά ζώα
1. Επίσημοι έλεγχοι: Η καλή διαβίωση των ζώων να λαμβάνεται υπόψη και να βελτιώνεται η διαφάνεια των λογιστικών και άλλων ελέγχων.
2. Κλωνοποίηση ζώων για τρόφιμα: Πλήρη απαγόρευση της κλωνοποίησης ζώων για τρόφιμα και των εισαγωγών κλωνοποιημένων ζώων και των απογόνων τους, καθώς και τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους.
3. Βιώσιμη πολιτική για τα τρόφιμα: Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κτηνοτροφικών ζώων με στόχο τη βιώσιμη πολιτική για τα τρόφιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4. Βιολογική γεωργία: Οποιαδήποτε αναθεωρημένη πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη βιολογική παραγωγή οφείλει να προστατεύει επαρκώς και βελτιώνει όπου είναι δυνατόν τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων.
5. Υγεία των Ζώων: Μέτρα στήριξης για την καλή μεταχείριση των ζώων για όλες τις κατηγορίες των ζώων.
Εμπόριο
• Διμερείς εμπορικές συμφωνίες: Χρήση των διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων για την προώθηση της προστασίας των ζώων καλώντας για ισοδυναμία με τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων της ΕΕ για τα εκτρεφόμενα ζώα, την ανταλλαγή εμπειριών και την ανάπτυξη ικανοτήτων και τέλος της προστασίας της άγριας ζωής.
• Απαγόρευση προϊόντων φώκιας: Διατήρηση των εμπορικών περιορισμών στην εισαγωγή προϊόντων φώκιας στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η Νορβηγία και ο Καναδάς έχουν ήδη ασκήσει έφεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ο Reineke Hameleers, Διευθυντής στο Eurogroup for Animals, δήλωσε σχετικά:
Η Προεδρία καλείται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση ότι τα ζώα είναι ευαίσθητα όντα και ότι η ευημερία τους λαμβάνεται υπόψη κατά την εκπόνηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζουμε ότι η Ελληνική Προεδρία θα λάβει σοβαρά υπόψη την ευθύνη της. Πιστεύουμε ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί ιθύνοντες θα πρέπει να αγκαλιάσουν την ιδέα μιας καλής μεταχείρισης των ζώων ως αλληλένδετη με την κοινωνική και την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.