εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ
Ψηφίστηκε τελικά το πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, αφού προηγήθηκε η κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας με ρυθμίσεις των ενυπόθηκων δανείων των αγροτών προς την ΑΤΕ.
Το πολυνομοσχέδιο επιχειρεί την εισαγωγή νέων θεσμών όπως:
• Μητρώο Αγροτών – Μητρώο Αρχηγών Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων: Θέσπιση κριτηρίων εισοδηματικών και ασφαλιστικών για την έννοια του κατ’ επάγγελμα αγρότη και της έννοιας του ενεργού αγρότη.
• Αγορές Παραγωγών (Farmer’s Markets): Επίτευξη μείωσης του χάσματος μεταξύ της τιμής παραγωγής και της τιμής διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, καταπολέμηση της κερδοσκοπίας μέσω της απευθείας πώλησης σε αυτές αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς, με παράκαμψη κάθε ενδιάμεσης οικονομικής επιβάρυνσης ή άλλης διαμεσολάβησης, ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και της τοπικής οικονομίας.
• Πολυλειτουργικά αγροκτήματα: Οριοθέτηση και διάκριση των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων καθώς και εξειδίκευση ενός νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που ν’ αποσαφηνίζει τον όρο «αγρόκτημα» με σκοπό την αγροτικής ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου.
• Κτηνίατρος εκτροφής: Για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων οι φορείς κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υποχρεούνται, ανάλογα με το μέγεθος της εκμετάλλευσής τους, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ιδιώτη κτηνιάτρου της επιλογής τους, ο οποίος ορίζεται ως «Κτηνίατρος εκτροφής».
• Κτηνοτροφικά πάρκα και ζώνες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας κ.α.
Μετά την ψήφισή του ακολούθησαν ανακοινώσεις φορέων και κομμάτων:
ΠΑΣΕΓΕΣ
«ώδινεν όρος δεν έτεκεν ούτε μυν!!!!»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ λαμβάνοντας υπόψη του:
α) Ότι έχουν παρέλθει περίπου δύο (2) χρόνια χωρίς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να έχει αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τη διασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων, ενίσχυσης των παραγωγικών δραστηριοτήτων του αγροτικού τομέα της χώρας μας
β) Ενώ έχουν συσταθεί με αποφάσεις της Ειδικές Επιτροπές που παρέδωσαν πλήρεις τεκμηριωμένες εισηγήσεις όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΣΟ και τις απαραίτητες τροποποιήσεις διατάξεων του ν. 4015/11, δεν κατατέθηκε ούτε ψηφίστηκε, συμπεφωνημένο κείμενο τροπολογιών στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ψηφίστηκε χθές.
Εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανταποκριθεί στα κατεπείγοντα ελάχιστα θέματα των ΑΣΟ, θέτοντας προτεραιότητες και επιλύοντας βασικά προβλήματα που οδηγούν τους Συλλογικούς φορείς των αγροτών σε αδιέξοδα και τους ίδιους σε αδυναμία συνέχισης των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων.
Αν δεν έχουν δυνατότητα να λύσουν τα απλά, τότε τι να πει κάποιος, που ελπίζει (μάταια) να λύσουν τα δύσκολα και τα μεσομακροπρόθεσμα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της χώρας.
Μόνη μας ελπίδα πλέον είναι η παρέμβαση σ’αυτή την κρίσιμη φάση και συγκυρία των κ.κ. Προέδρου και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.
ΔΗΜΑΡ
Σε ανακοίνωσή της το χαρακτηρίζει ως Νομοσχέδιο για "μικρά" ζητήματα αυτό του ΥΠΑΑΤ. Συγκεκριμένα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα στην ομιλία της έκανε λόγο για νομοσχέδιο παρεμβάσεων για τα «μικρά» ζητήματα από το ΥΠΑΑΤ που δεν ανακουφίζουν αποτελεσματικά τον αγροτικό κόσμο.
ΣΥΡΙΖΑ
«Τίποτα ουσιώδες στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ»
Σκληρή κριτική εξαπέλυσε στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή.
Μεταξύ άλλων η Αγνή Καλογερή είπε πως «το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ δεν ρυθμίζει κανένα μείζον θέμα για τους αγρότες». Παράλληλα εξαπέλυσε βέλη κατά του ΥΠΑΑΤ για το νόμο 4015 και τις κωλυσιεργίες του υπουργείου.
Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν παρεμβάσεις από πολλούς βουλευτές.