εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Αποζημιώσεις για την Ευλογιά
Προβλήματα διαπιστώνονται στις πληρωμές των αποζημιώσεων για την ευλογιά, που έχουν σχέση αφενός με την καθυστέρηση των πληρωμών, αφετέρου με το ύψος των αποζημιώσεων.
Η ασθένεια, που είχε σαν αποτέλεσμα να θανατωθούν πάνω από 17.000 πρόβατα, βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Μπορεί σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, η εξάπλωση της ασθένειας της ευλογιάς των προβάτων να βρίσκεται σε ύφεση (με βάση τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 70 εστίες) όμως κτηνοτρόφοι αναφέρουν, πως τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις.
Το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με τις καθυστερήσεις των πληρωμών όσων κτηνοτρόφων θανάτωσαν τα κοπάδια τους. Σύμφωνα με όσα μας κάνει γνωστά ο κ. Χρήστος Παρασχούδης, Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Θρακών Αμνός, τουλάχιστον στον Νομό Έβρου έχουν πληρωθεί ελάχιστοι και συγκεκριμένα όσοι θανάτωσαν ζώα μέχρι το Σεπτέμβριο. Τα ζώα που θανατώθηκαν μετά την εξάπλωση της ευλογιάς ξεπερνούν τα 17.000.
Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με το ύψος των ενισχύσεων που προβλέπεται να δοθούν σε όσους κράτησαν τα ζώα τους σταβλισμένα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, σε περιοχές που έχει κάνει την εμφάνισή της η ευλογιά. Αν και η πρόταση των κτηνοτρόφων ήταν να αποζημιωθούν με 7 – 8 λεπτά ανά ζώο για την κάθε ημέρα που τα ζώα έμειναν σταβλισμένα, απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναφέρει, ότι ορίζεται η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 10 ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα που επλήγησαν από την ευλογιά. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους το ποσό είναι πολύ μικρό αφού οι ζωοτροφές με τις οποίες τάισαν τα ζώα για όλο αυτό το χρονικό διάστημα κόστιζε πολύ περισσότερα χρήματα. Επίσης, στην ίδια απόφαση γίνεται γνωστό ότι «το συνολικό ποσό των ενισχύσεων de minimis, που δύναται να χορηγηθεί στον ίδιο δικαιούχο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.500 ευρώ σε περίοδο τριών οικονομικών ετών υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση».
Εξέλιξη της ασθένειας
Πηγές από το ΥΠΑΑΤ αναφέρουν, ότι η νόσος βρίσκεται σε ύφεση και την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 2 εστίες στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Κομοτηνή και ακόμα 1 στο Νότιο Έβρο. Στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ είναι μέχρι το Μάρτιο να έχει σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας.
Για το ζήτημα των αποζημιώσεων κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
Το χειμώνα που διανύουμε οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση. Αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της ευλογιάς, που όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί αλλά εκφράζονται και φόβοι για εστίες αναζωπύρωσης. Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την αδράνεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αρχικά το Υπουργείο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τη νόσο λόγω της καθυστερημένης αντίδρασης αλλά και της αναποτελεσματικότητας των μέτρων που έλαβε. Σαν αποτέλεσμα ήταν οι εστίες να εξαπλωθούν σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και σε όμορους νομούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της εν λόγω περιφέρειας, ως τις 8 Ιανουαρίου 2014, από 100 εκτροφές 15.440 ζώα έχουν ήδη θανατωθεί, ενώ 55.080 και 142.446 ζώα που βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμη στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης αντίστοιχα κρατούνται σε εγκλεισμό.
Το Νοέμβριο του 2013 ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χαρακόπουλος Μάξιμος δήλωσε ότι για τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που θανατώθηκαν τα ζώα τους «Στόχος είναι να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις αγοραίες, στις πραγματικές τιμές, διότι σκοπός είναι η ανασύσταση του κοπαδιού, να στηριχθεί ο κτηνοτρόφος προκειμένου να ξαναφτιάξει το κοπάδι του». Επίσης για τους κτηνοτρόφους που κρατούν έγκλειστα τα ζώα τους είπε: «Θέλω, να ανακοινώσω ότι έχουν εξευρεθεί οι αναγκαίοι πόροι προκειμένου να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που αναγκάζονται να σταβλίζουν τα ζώα τους, με το ποσό των 10 ευρώ».
Από τότε μέχρι και σήμερα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι δεν έχουν αποζημιωθεί με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να επανασυστήσουν τα κοπάδια τους, και να είναι εκτός παραγωγικής δραστηριότητας. Ενώ όσοι είναι υποχρεωμένοι να κρατούν σε εγκλεισμό τα ζώα τους, κάτω από το οικονομικό βάρος του κόστους, έχουν περιέλθει σε πολύ δεινή θέση και βρίσκονται σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των ζώων. Το αποτέλεσμα και γι’ αυτούς θα είναι να χάσουν τα ζώα τους από ασιτία.
Επειδή:
• Ακόμα και οι μικρές αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν δεν έχουν καταβληθεί.
• Η δυσχερής οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων δεν τους επιτρέπει αφενός να καλύψουν τις ανάγκες των έγκλειστων ζώων τους, αφετέρου να προχωρήσουν στην ανασύσταση των κοπαδιών τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πολλοί από αυτούς να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία.
• Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΑΑΤ προβλέπουν μόνο χρηματικές αποζημιώσεις για την ανασύσταση των κοπαδιών και την σίτισή τους, χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια για τα υπόλοιπα οικονομικά προβλήματα που τους δημιουργούνται.
• Ο αφανισμός της κτηνοτροφίας θα έχει ολέθρια αποτελέσματα τόσο στην τοπική παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, όσο και στη λοιπή επαγγελματική δραστηριότητα που σχετίζεται με την κτηνοτροφία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποιο είναι το ύψος των αποζημιώσεων που έχουν καταβληθεί στους πληγέντες κτηνοτρόφους;
2. Προτίθεται να χορηγήσει στους κτηνοτρόφους επιπλέον οικονομική ενίσχυση, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα πρόσθετα έξοδα που έφερε η ευλογιά και να παραμείνουν στην κτηνοτροφία;
3. Προτίθεται να προβεί σε ρύθμιση των υποχρεώσεων των παραγωγών;